Skip to main content

Η Πατουλίδου για τη συμμετοχή γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων

Οι προσπάθειες των γυναικών να ανταποκριθούν στις οικογενειακές απαιτήσεις τις καθιστά συχνά ικανότερες στη λύση ζητημάτων, είπε η Αντιπεριφερειάρχης.

Στο Πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» που διοργανώθηκε σήμερα 31 Οκτωβρίου από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, παρευρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε τρεις συνεδρίες με θέματα που αφορούσαν τις πολιτικές ισότητας στην Αυτοδιοίκηση, την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων και την πορεία υλοποίησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Το πρωτόκολλο αυτό αναφέρεται στη φιλοξενία γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στο δίκτυο δομών πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Η κ. Πατουλίδου ορίστηκε ως συντονίστρια στην Β΄συνεδρία με θέμα “Ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων: Είναι τελικά θέμα ποσόστωσης;” με ομιλήτριες τις Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτή Νέας Δημοκρατία, Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας και Ντία Στούμπου-Ζαχαροπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Καλωσορίζοντας τις ομιλήτριες η κα. Πατουλίδου αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου, και ευχήθηκε «να μη καταγραφούν απλά οι διαπιστώσεις για την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα όργανα λήψης αποφάσεων και για την ανισότητα στις ευκαιρίες και τα δικαιώματα των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά να αναλυθούν τα αίτια αυτής της κοινωνικής παθογένειας προς όφελος όλων».

Περιγράφοντας τα βασικά συμπεράσματα των εισηγήσεων των ομιλητριών μετά το πέρας της συνεδρίας, η κα. Πατουλίδου ανέφερε ότι «τα διατάγματα και οι διακηρύξεις δεν μπορούν να άρουν τις ανισότητες. Από την εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών στην οικογένεια, την κατανόηση της διακριτότητας και διαφορετικότητας των ρόλων των δύο φύλλων, εξαρτάται η ισότιμη παρουσία γυναικών και ανδρών, γεγονός που συμβάλει θετικά στην εξέλιξη των κοινωνιών. Η εφαρμοζόμενη ποσόστωση στα ψηφοδέλτια όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά μας αποπροσανατολίζει κιόλας από την ουσία του προβλήματος. Μια καλή αρχή θα ήταν να στηρίζουν οι γυναίκες στις εκλογικές διαδικασίες αποκλειστικά και μόνο τις αξιόλογες γυναικείες υποψηφιότητες. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι γυναίκες προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της οικογένειας, τις καθιστά ικανές και συχνά ικανότερες, στην επίλυση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων».