Skip to main content

Η Περιφέρεια ενοποιεί λειτουργικά τις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ

Οι βιβλιοθήκες που θα ενοποιηθούν είναι της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Πολυτεχνικής Σχολής.

Στη λειτουργική ενοποίηση των βιβλιοθηκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι βιβλιοθήκες που θα ενοποιηθούν είναι της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Πολυτεχνικής Σχολής.

«Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων κάνουμε πράξη ένα αίτημα πολλών ετών της επιστημονικής και φοιτητικής κοινότητας του ΑΠΘ. Ενοποιούμε λειτουργικά τις βιβλιοθήκες τριών σχολών, πραγματοποιώντας έτσι ακόμα μία σημαντική επένδυση στη γνώση και λύνοντας το ζήτημα της πολυδιάσπασης των βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου, που ταλαιπωρούσε καθηγητές και φοιτητές. Η ενίσχυση και βελτίωση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της είναι διαρκής προτεραιότητά μας. Από τα νέα σχολικά κτίρια και την ενεργειακή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υποδομών, μέχρι την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά δίπλα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, στους φοιτητές, τους ερευνητές, τους καθηγητές, τους μαθητές, αλλά και τους γονείς και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού και οι αναγκαίες εργασίες διαμόρφωσης χώρου, στην περίπτωση της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Η ενοποιημένη βιβλιοθήκη της Σχολής Επιστημών Υγείας θα δημιουργηθεί στο χώρο της βιβλιοθήκης της Κτηνιατρικής και για την υλοποίησή της θα εγκατασταθούν συστήματα κυλιόμενων συστοιχιών μηχανικών βιβλιοστασίων διπλής όψης, συστήματα σταθερών ξύλινων συστοιχιών βιβλιοστασίων διπλής όψης και πέντε σταθμοί εργασίας.

Η ενοποιημένη βιβλιοθήκη της Πολυτεχνικής Σχολής χωροθετείται στο κτίριο Ε10 και περιλαμβάνει επίσης βιβλιοστάσια, 18 τραπέζια αναγνωστηρίου, καρέκλες και λοιπό εξοπλισμό.

Η βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών θα εγκατασταθεί στο ισόγειο του κτιρίου του Βιολογικού και στον εξοπλισμό της περιλαμβάνονται 48 συστοιχίες βιβλιοστασίων, 24 τραπέζια αναγνωστηρίου, 96 καθίσματα αναγνωστηρίου κ.ά. Για τη δημιουργία της ενοποιημένης βιβλιοθήκης της Σχολής θα εκτελεστούν εργασίες διαμόρφωσης του ισόγειου χώρου.