Skip to main content

Η ελληνική ομιλία του Τσίπρα στον ΟΗΕ και τα λύματα της Γευγελής

Η ελληνική ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, η νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού στη Γευγελή και η στήριξη της Τουρκίας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πώς το έλεγε εκείνη η παλιά διαφήμιση; «Το παιδί μίλησε». Έτσι ακριβώς συνέβη και στο βήμα του ΟΗΕ, όπου ο κ. Τσίπρας μίλησε στα ελληνικά. Πρωτοφανές γεγονός, ίσως, επειδή την προηγουμένη επέδειξε τις γνώσεις του στην αγγλική, οπότε δεν χρειαζόταν να επαναλάβει το εγχείρημα.

Ίσως όμως και να βρέθηκε κάποιος σύμβουλος με στοιχειώδη πολιτική γνώση, και αφού είδε και τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ιδιαίτερα στα σόσιαλ μίντια, που ήσαν γεμάτα ειρωνικά σχόλια, κι έτσι η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στην γλώσσα των Ελλήνων.

Πάντως, ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την πίστη του στον ατλαντισμό, δηλώνοντας: «Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Άραγε, πότε το κατάλαβε αυτό; Όταν έγινε πρωθυπουργός, ή και από πριν αλλά το έκρυβε; Κι εκείνα τα συνθήματα των ΣΥΡΙΖΑίων -και του ιδίου- "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών", ήταν κι αυτά αυταπάτη; Ή για να παραπλανηθεί ο κόσμος της Αριστεράς και να αναδείξει φιλοαμερικανό πρωθυπουργό. Μυστήρια η ψυχή του ανθρώπου, αλλά συνηθισμένες οι Οβιδιακές μεταμορφώσεις [κοινώς, κωλοτούμπες].

Δήλωσε επίσης, ότι «η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια». Κάτι τέτοια λέει, και η ταχυπαλμία του Λαφαζάνη είναι ασταμάτητη.

Αξίζει να το πούμε, και να ευχηθούμε κι άλλα τέτοια έργα, με συμμετοχή της Ελλάδας, μπας και απαλλαχτεί ο Αξιός από τα λύματα και τα σκουπίδια που μας στέλνουν οι Σκοπιανοί.

Τα εγκαίνια νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων αξίας 10,6 εκατομ. ευρώ, για την κατασκευή της οποίας συνέβαλαν η πΓΔΜ, η Ελλάδα και η Ελβετία, πραγματοποιήθηκαν στην Γευγελή παρουσία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Δημήτρη Γιαννακάκη.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Ελβετία για τη συμβολή τους στην κατασκευή του έργου, το οποίο, όπως είπε, είναι μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς η ποιότητα των υδάτων του ποταμού Αξιού δεν θα επιβαρύνεται πλέον από τα λύματα του Δήμου Γευγελής.

Κάποια φαιδρά κυβερνητικά παπαγαλάκια υπεστήριζαν ότι είναι θετική η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή ο Ερντογάν είναι εναντίον. Και το υπονοούμενο ήταν ότι αφού δεν την θέλει ο αντίπαλος, άρα είναι καλή για μας. Όμως, το κόμμα "Τουρκικό Κίνημα" των Σκοπίων, ολοκλήρωσε την εκστρατεία του στο Ρέσεν, για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κι ο αρχηγός δήλωσε:

«Η εκστρατεία έγινε σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα στην οποία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι πολίτες τουρκικής καταγωγής προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωσης της χώρας και στις 30 Σεπτεμβρίου θα το αποδείξουν αυτό στο δημοψήφισμα», ανακοίνωσε το γραφείο του κόμματος». Πάει κι αυτό το επιχείρημα.

Ζήτω ο πολυπολιτισμός. Τούρκος ξυλοκόπησε μέσα σε αστικό, δεσποινίδα που φορούσε σορτς. Σωστός… Μαντίλα φορούσε; 23 ετών και περπατούσε χωρίς άντρα δίπλα της; Που πάς κυρά μου; Που νομίζεις πως είσαι;