Skip to main content

«Η πόλη ανάποδα» άνοιξε τα χαρτιά της για τη Θεσσαλονίκη που θέλει

Έθιξαν οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, προτείνοντας αντίστοιχες λύσεις και παρεμβάσεις.

Τις θέσεις, τους στόχους και την οργανωτική της δομή παρουσίασε η ριζοσπαστική αριστερή κίνηση «Η πόλη ανάποδα», που θέτει υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Εξηγώντας το όνομα της παράταξης σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Ένεκεν, επί της οδού Προξένου Κορομηλά, τα μέλη του συνδυασμού τόνισαν πως στόχος είναι να «βάλουμε μπροστά τους πολλούς».

Έθιξαν οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, προτείνοντας αντίστοιχες λύσεις και παρεμβάσεις.

Ενδεικτικά, πρότειναν την επιδότηση των ενοικίων, ορμώμενοι από τις υψηλές τιμές στην αγορά τα τελευταία χρόνια και την έλλειψη διαμερισμάτων λόγω και του φαινομένου του Airbnb, την προσαρμογή των δημοτικών τελών με οικονομικά κριτήρια, την ομαλοποίηση των μετακινήσεων, με πυκνά αστικά δρομολόγια και δημιουργία ποδηλατοδρόμων, τη δημιουργία πράσινων χώρων, τη διευθέτηση του ζητήματος των απορριμμάτων και την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων και κενών κτηρίων για πολιτιστικές δράσεις.

«Δεν απευθυνόμαστε στους πολίτες με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι υποψήφιοι στον δήμο» τόνισε το μέλος της κίνησης, Γιώργος Λογοθέτης, εκτιμώντας πως είναι «αστείο και θα πρέπει να μας προβληματίζει που ήδη μετράμε 25 υποψηφιότητες».

«Το πρόγραμμά μας είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως στόχος του συνδυασμού είναι να απευθυνθεί σε ανθρώπους της πόλης και σε κοινωνικά κινήματα, για δράσεις και παρεμβάσεις με σκοπό τη διασφάλιση των βασικών θέσεων της κίνησης.

«Είναι η πρώτη φορά που στον δήμο υπάρχει μία τέτοια συσπείρωση από όλο το φάσμα της ριζοσπαστικής αριστεράς» ανέφερε η Στέλλα Αβέλλα. «Σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε παρακαταθήκη όχι μόνο για τις εκλογές αλλά και στις μετεκλογικές μάχες και να εκφράσουμε πολιτικά όλους τους απλούς και καθημερινούς πολίτες», συμπλήρωσε.

Ο Γιάννος Νικολάου από τη μεριά του εξήγησε το οργανωτικό πλαίσιο, επισημαίνοντας πως θα υπάρχει τετραμελής ομάδα, που θα διαδέχονται τη διοίκηση, ενώ το ανώτατο αποφασιστικό όργανο θα είναι οι συνελεύσεις. «Θα υπάρξει ένας υποψήφιος για το νομικό ζήτημα, ωστόσο οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τα μέλη της «Πόλης ανάποδα» άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με ριζοσπαστικά - αριστερά κινήματα που κατεβαίνουν για τον δήμο σε περίπτωση που βρεθούν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών υπό τον όρο «να γίνει βάσει του προγράμματος και των στόχων και όχι διαμαχιών για τον επικεφαλής».

Η τετραμελής ομάδα που θα τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού και το ψηφοδέλτιο θα οριστικοποιηθούν, όπως είχε αναφέρει η Voria.gr, σε συνέλευση στις 2 Μαρτίου.