Skip to main content

Η πολιτικά κρίσιμη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου και οι απαντήσεις Μητσοτάκη

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και οι υποδομές της Θεσσαλονίκης στο σταυροδρόμι του Σεπτεμβρίου.

Με τον κίνδυνο να γίνω... προπέτης, θεωρώ ότι η ερχόμενη ΔΕΘ θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η πρωθυπουργική παρουσία και η ατζέντα που θα επιλέξει η κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, με κυρίαρχο εκείνο της οικονομίας.

Όπως δείχνουν σήμερα τα πράγματα, δυο μήνες πριν το Σεπτέμβριο, και με τα υφιστάμενα δεδομένα της πανδημίας (χωρίς δηλαδή ενδεχόμενες μεγάλες αποκλίσεις), η ΔΕΘ θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τις οικονομικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΔΕΘ θα έρθει, μετά το τέλος της κλασικής θερινής τουριστικής περιόδου. Οι... πτήσεις στον τουρισμό θα είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλές, όμως οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και οι προσδοκίες είναι ούτως ή άλλως μειωμένες. Προφανώς και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αλλά κατά πόσο μπορεί να την αποφύγει κάποιος;

Σε κάθε περίπτωση οι τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν πέρσι λειτουργούν και φέτος, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παραμένουν εργαζόμενοι ή άνεργοι του τουρισμού, οπότε οι ίδιοι άνθρωποι (και μαζί τους η χώρα) θα κάνουν ταμείο το Σεπτέμβριο. Κι από αυτό το ταμείο θα καθοριστεί η ζωή τους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι...

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν γίνουν θεαματικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Συνεργασία», ώστε να συγκρατηθούν οι απολύσεις, η ανεργία θα έχει εκτοξευτεί σε υψηλά επίπεδα τις μέρες της ΔΕΘ. Απλοϊκά σκεπτόμενος θεωρώ ότι μια επιχείρηση δεν μπαίνει στο πρόγραμμα «Συνεργασία», επειδή θέλει να είναι ελεύθερη να μπορεί να κάνει απολύσεις. Αν δεν είναι αυτός ο λόγος, δεν βλέπω γιατί ένας επιχειρηματίας να μη θέλει να εξακολουθεί να πληρώνει μισό μισθό για ολόκληρο μεροκάματο και το υπόλοιπο μισό σε ένα ποσοστό να το καλύπτει το κράτος. Ένας εργαζόμενος, που θα υποστεί μείωση των εσόδων του κατά 20% το καταλαβαίνω να μην το θέλει. Ένας επιχειρηματίας όμως; Αντιλαμβάνεται καθένας τι σημαίνει ενδεχόμενη επιβεβαίωση αυτής της ερμηνείας... Οι βελτιώσεις πρέπει να είναι άμεσες, όπως άμεσες πρέπει να είναι οι βελτιώσεις στη δανειοδότηση και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε το Σεπτέμβριο το κλίμα να έχει αναστραφεί και να διατηρηθεί η εικόνα που έδωσε προχτές στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Οι 36.500 θέσεις κοινωφελούς εργασίας είναι μια ανάσα. Πόσο βαθιά θα είναι θα το δείξουν οι εξελίξεις. Πληροφορούμαι ότι στην κυβέρνηση με τους υπολογισμούς της ύφεσης όχι πάνω από 8,5% και της ανεργίας όχι πάνω από το 19% θεωρούν ότι παλεύεται το ζήτημα και οι επιπτώσεις δεν θα είναι δραματικές. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να απέφυγε τις προβλέψεις, αλλά τα κυβερνητικά στελέχη δεν τις έχουν αποφύγει... Με την προϋπόθεση πάντα ότι θα έχουμε εγκαίρως (έστω στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου) το Ταμείο Ανάκαμψης από την ΕΕ. Σε άλλη περίπτωση καλύτερα να μη συζητήσουμε για τις επιπτώσεις...

Ενδεχόμενα μεγαλύτερα νούμερα θα απαιτήσουν πολύ πιο ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, ενισχύσεις που το «μαγαζί» πιθανώς να μη σηκώνει και μεγάλη αναδιάταξη στην οικονομία και την κοινωνία.

Την ίδια ώρα, μέσα στο καλοκαίρι έρχονται οι λογαριασμοί στους πολίτες, οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι φορολογικές υποχρεώσεις, σε όσες δόσεις και να τις σπάσεις, αν οι περικοπές που έχουν γίνει ήδη στα εισοδήματα των πολιτών οδηγούν σε αδυναμία να βγει ο μήνας, θα προκαλέσουν εντάσεις.

Κι επειδή το είδαμε και στο παρελθόν ότι με επιδόματα δε λύνεται το πρόβλημα, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για επιπλέον ουσιαστικές ανακοινώσεις αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή η ατζέντα προφανώς και είναι καυτή, προφανώς και αφορά στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και προφανώς αναζητά αποτελεσματικές απαντήσεις, δηλαδή λύσεις... Οι τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία και όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα θα μας δώσουν αποτελέσματα το Σεπτέμβριο. Τα πρώτα και κρίσιμα... Και θα αποτιμηθούν αναλόγως. Σε κάθε περίπτωση, όπως με τις προχτεσινές φοροελαφρύνσεις των 3,5 δισ. ευρώ στο μεσοδιάστημα ίσως να απαιτηθούν και νέα... συμπληρώματα.

Σε ό,τι αφορά στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης, αυτή λίγο ως πολύ είναι προσδιορισμένη. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συγκεκριμένες ανακοινώσεις και για την ανάπλαση της ΔΕΘ και για την καινοτομία και για το fly over στην περιφερειακή οδό και για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και για το μετρό και για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και για τον ΟΑΣΘ.

Για τις εξελίξεις σε αυτά τα ζητήματα, που αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν κρίσιμα θέματα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Και βέβαια στις πολιτικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι προφανές ότι θα υπάρχουν και αναφορές στα εθνικά θέματα και στα ενεργειακά, που είναι θέματα αιχμής.

Κι όλα αυτά υπό τη σκιά (για τουλάχιστον ένα δίμηνο) ενδεχόμενου ανασχηματισμού ή ακόμη και εκλογών...