Skip to main content

Νούμερο ένα τουριστικός προορισμός η Ελλάδα για τους Πολωνούς

Υπερτριπλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια ο αριθμός των Πολωνών που κάνουν τις διακοπές τους στη χώρας μας. Οι πιο ευκατάστατοι σε Ρόδο, Κρήτη και Επτάνησα

Μέσα στην τελευταία τετραετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των Πολωνών τουριστών που κάνουν της διακοπές τους στην Ελλάδα, αλλά η βόρεια Ελλάδα, κυρίως Χαλκιδική και Πιερία, προσελκύουν τους τουρίστες χαμηλοτέρων εισοδημάτων ενώ οι πιο ευκατάστατοι Πολωνοί προτιμούν Ρόδο, Κρήτη και Επτάνησα.

Η Ελλάδα είναι ο υπ’ αριθμόν 1 τουριστικός προορισμός για τους Πολωνούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, θέλοντας να περάσουν μερικές ημέρες στον ήλιο και τη θάλασσα της Μεσογείου.

Η Ελλάδα, όπως είπε στη Voria.gr o κ. Kύρος Λαζαρίδης, πρόεδρος του Ελληνο- Πολωνικού Συνδέσμου Εμπορίου & Επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια και με ταχείς ρυθμούς, έχει κερδίσει την προτίμηση των Πολωνών, έτσι που εκτιμάται ότι φέτος, ο αριθμός εκείνων που κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας θα φτάσει το 1,170 εκατομμύρια, όταν πέρυσι ήταν 1,040 εκατομμύρια και πριν τέσσερα χρόνια μόλις 400.000.

Οι Πολωνοί, μέχρι πρόσφατα, δεν συνήθιζαν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους. Από τα 40 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, μόλις το 10% ταξιδεύει εκτός χώρας για τουρισμό.  

Για τους Πολωνούς η Ελλάδα είναι ο πιο επιθυμητός τουριστικός προορισμός, με τα νησιά Ρόδο, Κρήτη , Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Επτάνησα να προσελκύσουν τους πιο εύπορους. Πιο συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί, όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, ότι η κατά κεφαλή μέση δαπάνη ανά Πολωνό, που έρχεται στη Βόρειο Ελλάδα για διακοπές έξι ημερών ( σ.σ. πέντε διανυκτερεύσεις), είναι περί τα 450 ευρώ όταν ο Πολωνός που θα περάσει έξι ημέρες στα ελληνικά νησιά, θα ξοδέψει περί τα 740-750 ευρώ.

Το 80% και πλέον των Πολωνών που επισκέπτονται την Ελλάδα, έρχονται αεροπορικώς, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, ενώ παρά την αρκετά μεγάλη απόσταση, ορισμένοι έρχονται και οδικώς για να κάνουν τις διακοπές τους στη βόρειο Ελλάδα, επιλέγοντας να μείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή σε ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας.

Όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, η βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει πολύ περισσοτέρους Πολωνούς τουρίστες, εάν υπήρχαν και στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με το αεροδρόμιο Μακεδονία. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, Βαρσοβία και Κρακοβία συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη με τακτικ΄ς πτήσεις των Aegean, Ellinair και Ryanair, ενώ δρομολογούνται και πτήσεις charter. Στους υπόλοιπους μήνες του έτους, όσοι Πολωνοί θέλουν να έρθουν στη βόρειο Ελλάδα θα πρέπει να «πετάξουν» μέσω Αθήνας.

Για τον ελληνικό τουρισμό η πολωνική αγορά μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική καθώς η χώρα σταδιακά, στα χρόνια μετά την εξέγερση της «Αλληλεγγύης», την προσχώρησή της στο δυτικό κόσμο και την ένταξή της στην Ε.Ε., έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη ενώ είναι γνωστή η ανάπτυξη του κλάδου ΤΠΕ στην Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πολωνία , σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο κατώτατος μισθός είναι 911 δολάρια ή 774 ευρώ, δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Πέραν αυτού όμως, ομάδες του πληθυσμού έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα βάσει δυτικοευρωπαϊκών στάνταρτς ενώ το κέντρο της Βαρσοβίας θεωρείται από τις πιο πλούσιες αστικές περιοχές της Ευρώπης.

Συνεπώς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ελληνο- Πολωνικού Συνδέσμου, η πολωνική αγορά πρέπει να είναι μία αγορά- στόχος για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις την οποία πρέπει να προσεγγίσουν με δυναμικές καμπάνιας που θα υποστηρίζονται από το αρμόδιο υπουργείο και φορείς εξωστρέφειας.