Skip to main content

Μητσοτάκης - Ziblatt: Η πορεία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά το 1821

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον καθηγητή του Χάρβαρντ Daniel Ziblatt και Έλληνες ακαδημαϊκούς με αφορμή το επετειακό έτος

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την πορεία της Δημοκρατίας στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από την επανάσταση του ’21 με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές οργανώνει αύριο η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για την πρώτη από τις δυο διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργανώνει η εταιρεία με αφορμή το επετειακό έτος, η οποία τιτλοφορείται «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα». Μια σημαντική προσωπικότητα, ο Αμερικανός διανοητής Daniel Ziblatt, καθηγητής της Επιστήμης της Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου How Democracies Die (2018), αναλύει το ιδεώδες της Δημοκρατίας από τις αρχές του 19ου έως τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των δυο εκπροσώπων, από τη μια της πολιτικής θεωρίας και από την άλλη της πολιτικής πράξης.

Ταυτόχρονα, το πλαίσιο της σημασίας της επετείου θέτουν στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, σε μια συζήτηση για τη θέση της Ελληνικής Επανάστασης στο παγκόσμιο ιστορικό και σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σημασία της για τον κόσμο τότε και τώρα. Στη διαδικτυακή αυτή συζήτηση συμμετέχει επίσης η Elaine Papoulias, Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενώ συντονίζει ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θεωρεί ότι μια ιστορική επέτειος οφείλει, πέρα από τους εορτασμούς, να είναι η αφορμή για αυτογνωσία και θεώρηση των ιστορικών γεγονότων στην πραγματική τους κλίμακα. Για τον λόγο αυτό επέλεξε να συμβάλει στην ανάδειξη της επετείου, οργανώνοντας ένα πλαίσιο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων τόσο για όσα συνέβησαν την εποχή της Επανάστασης, όσο και για όσα ακολούθησαν τα 200 χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα. Η εκδήλωση, λοιπόν, αυτή έρχεται να φωτίσει τις πολλαπλές διαστάσεις της επανάστασης και της σημασίας για το σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και σε συνάρτηση με το ιδεώδες της Δημοκρατίας και τον τρόπο που αυτή διαφυλάττεται στην πράξη διαχρονικά», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης, εξηγώντας τους λόγους που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη θεματική.

Ο κ. Ανδρεάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι σημαντική για τη σημερινή εποχή η γνώση των γεγονότων που ακολούθησαν την επανάσταση του 1821. «Η ελληνική επανάσταση υπήρξε ένα παγκόσμιο γεγονός στην εποχή της, που αποτέλεσε συνέχεια της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, μεταλαμπαδεύοντας τις ιδέες του Διαφωτισμού για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα αποτέλεσε και το ορόσημο για την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Η φετινή ιστορική επέτειος συμπλήρωσης 200 χρόνων, πέρα από τους εορτασμούς, αποτελεί αφορμή για έναν ουσιαστικό αναστοχασμό των ιστορικών γεγονότων του 1821 και της σημασίας τους για την Ελλάδα και τον κόσμο. Μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε την πορεία της Δημοκρατίας στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, να εμβαθύνουμε στις επιτυχίες και στις αποτυχίες του παρελθόντος και να αντιμετωπίσουμε με αυτογνωσία, ως πηγή δύναμης, τις προκλήσεις του μέλλοντος», είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη θεματική εκδήλωση, με αντικείμενο την πορεία δυο αιώνων του νέου ελληνικού κράτους. Στη επίσης διαδικτυακή συζήτηση η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και χαρισματική αφηγήτρια της παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας, θα συνομιλήσει με νέους, αναλύοντας τα ιστορικά γεγονότα μέσα από το πρίσμα τομών και συνεχειών. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «1821. Τομές και συνέχειες» και έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 18:00.