Skip to main content

Τα Βαλκάνια από παράδειγμα προς αποφυγή, πρότυπο συνεργασίας και ανάπτυξης

H περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας είπε ο Καράογλου σημειώνοντας ότι το παρελθόν δεν μπορεί να επισκιάζει τα πάντα

Την ευκαιρία που έχουν οι χώρες των Βαλκανίων να γράψουν ιστορία επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Balkan Forum.

Ο οικοδεσπότης κ. Καράογλου επισήμανε ότι η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «το παρελθόν δεν μπορεί να επισκιάζει τα πάντα».

«Τους γείτονες δεν τους επιλέγεις αλλά τους βρίσκεις» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός λέγοντας ότι είναι στο χέρι όλων τα Βαλκάνια να πάψουν να είναι παράδειγμα προς αποφυγή και να γίνουν παράδειγμα οικονομικής άνθησης.

«Είμαστε γείτονες γινόμαστε συνεργάτες», είπε ο κ. Καράογλου, υπενθυμίζοντας ότι «η καλή γειτονία προϋποθέτει συνεργασία».

Παράλληλα σημείωσε ότι τα Βαλκάνια πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, «πρέπει να συγκροτήσουμε αρραγές μέτωπο προόδου», σημείωσε ο υφυπουργός, λέγοντας ότι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία πρέπει να βρουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.

Όπως είπε, το 2ο Balkan Forum χαρτογραφεί τα προβλήματα και εξειδικεύει τις δυνατότητες της περιοχής.

«Να βρεθούμε στο επίκεντρο της προσοχής για τπυς σωστούς λόγους, Να γίνουμε μετρήσιμη οικονομική δύναμη», είπε ο Θεόδωρος Καράογλου, ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε τους νέους ότι η μετανάστευση στην Ευρώπη δεν είναι η μοναδική επιλογή», σημειώνοντας ότι πρέπει «να κρατήσουμε νέους με τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά»

Ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη για έξι διασυνοριακά προγράμματα με βαλκανικές χώρες, στα οποία εντάχθηκαν 200 έργα.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο τεχνολογικό πάρκο Thessintec που χαρακτήρισε «τεχνολογική θερμοκοιτίδα», ενώ μιλώντας για την ανάπλαση της ΔΕΘ είπε ότι τονώνει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

«Οι έριδες δεν αποτελούν καλό σύμβουλο, λάθος αποφάσεις του σήμερα μπορεί να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες καταστάσεις στο αύριο», είπε ο υφυπουργός.

Ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα θα είναι τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης, είπε από την πλευρά τοτ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε, το ταμείο θα ανασυγκροτήσει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας με μετοχετευμένες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση που έρχεται.«Είναι επενδύσεις που θα επιτρέψουν τις επιχειρήσεις να ανοιχτούν στα Βαλκάνια από πρωτογενή τομέα μέχρι logistics ώστε η περιοχή να γίνει επιχειρηματικό hub», σημείωσε.

Παράλληλα κάλεσε τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσετε  την ευρηματικότητα σας στο πλαίσιο του Ταμείου.

Ωστόσο ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν αρκούν από μόνα τους, αλλά χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.

Δημιουργία δομής για τη διαβαλκανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη

Με μια πρόταση που έκανε αίσθηση παρενέβη στην πρώτη ενότητα του φόρουμ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη η δημιουργία μιας δομής για τη διαβαλκανική συνεργασία με βάση την αυτοδιοίκηση που θα έχει έδρα την πόλη.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν κοινά συμφέροντα, λέγοντας ότι βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί η προώθηση των απαραίτητων δράσεων για την εισαγωγή της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.

Τόνισε δε πως μετά την πανδημία θα υπάρξει μεγάλη ευκαιρία για αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επισήμανε την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, με ανάληψη μέτρων από το κράτος.

Ξεκαθάρισε μάλιστα αναφερόμενος στα του οίκου του, ότι η σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα είναι κομβικής σημασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

H Θεσσαλονίκη τόπος συνάντηση όλων των βαλκανικών κρατών 

Στα παραδείγματα της Pfizer και της Cisco που επένδυσαν επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας τα ως παράδειγμα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.  

«Η Pfizer εκτός ΗΠΑ έχει φτιάξει δύο κέντρα, το ένα στο Κέμπριτζ και ένα στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι η πόλη επελέγη μεταξύ Βερολίνου, Παρισιού και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Επανέλαβε δε την πρόθεση της Pfizer για την αύξηση προσλήψεων από 200 σε 500.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει σημείο ώστε η εταιρεία να απλώσει την επιχειρηματικότητά της στη γύρω περιοχή».

Η επένδυση της Pfizer, είπε, κινητοποίησε τη Cisco, που επέλεξε επίσης τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό κέντρο, ενώ μαζί με το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της Deloitte, που διπλασίασε τους εργαζομένους της σε σχέση με τον στόχο, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή αναβαθμίζεται.

Ο υπουργός συμπέρανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει τόπος συνάντηση όλων των βαλκανικών κρατών για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

«Να αποτινάξουμε για τα Βαλκάνια της εικόνα της περιοχής δεύτερης διαλογής, την εικόνα του φτωχού συγγενή», είπε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Πιερρακάκης: Ελληνική πρωτοτυπία το 13033

Την επίδειξη καινοτομίας σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο σύστημα αποστολής μηνυμάτων την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

«Το 13033 δημιουργήθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ήταν δε μια ιδέα που δεν προέκυψε σε καμία άλλη χώρα και την ανέφεραν τόσο ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), όσο και η Βεστάγκερ (σ.σ. Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο "Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή"), καταγράφοντας την Ελλάδα ως ψηφιακό πρωτοπόρο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και με 5G», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες 5G θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2020, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοποριακή ελληνική επιλογή για τη δημιουργία του Ταμείου «Φαιστός», το οποίο -υπό την ΕΕΣΥΠ- θα λειτουργήσει με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G και τις καινοτόμες εταιρείες με σχετικές ιδέες.