Skip to main content

EYPHORIA: Τα ποιοτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας στις αγορές του κόσμου

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κώστας Κιλτίδης σημείωσε ότι πρέπει πάση θυσία ο αγροτοδιατροφικος τομέας να συνδυαστεί με την γαστρονομία

Τα αυθεντικά προϊόντα της Μακεδονικής γης, τα οποία παράγονται σε εύφορα και γόνιμα εδάφη σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, και τα οποία έχουν αποκτήσει τις ονομασίες ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία και υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUPHORIA για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας των ΠΟΠ & ΠΓΕ Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα προϊόντα που συνδυάζουν στην παράδοση και την ποιότητα που παρουσιάστηκαν είναι τα εξής:

Γιαούρτι, κασέρι ΠΟΠ, φέτα ΠΟΠ, Μπάτζος ΠΟΠ, Μανούρι ΠΟΠ, ροδάκινο Νάουσας ΠΟΠ, κεράσι Ροχωριου ΠΟΠ, Ακτινίδιο Πιερίας ΠΟΠ, και οίνοι ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, σημείωσε ότι πρέπει πάση θυσία ο αγροτοδιατροφικος τομέας να συνδυαστεί με την γαστρονομία και τον τουρισμό ώστε να επιτευχτεί η μεγαλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση τους.

«Πάση θυσία τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης να τα κάνουμε πράξη, ευτύχησα στη μικρή μου θητεια, ως υπουργό στο Υπουργείο Γεωργίας να κάνω ένα άλμα σε αυτό τον τομέα πολλά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης», σημείωσε.

Σημείωσε ότι «πρέπει να προωθήσουμε τα ποιοτικά μας γνωρίσματα προς τις χώρες της Ε.Ε, αφού ανήκουμε σε αυτήν. Και αυτό για να γίνει πρέπει να έχουν σφραγίδες τις ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης».

Η δράση Euphoria έχει ως στόχο να ενισχύσει την κατανάλωση και να τονώσει τη ζήτηση ξεχωριστών παραδοσιακών προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη που παράγονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο κ. Κιλτιδης έκανε κάλεσμα σε παραγωγούς και επιχειρήσεις να συμμετέχουν ισότιμα στο πρόγραμμα. «Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, θέλουμε να γίνουν συνεργαζόμενα μέλη, ήδη υπάρχουν 15 εταιρείες και αναμένουμε και άλλες».