Skip to main content

Η προβοκάτσια Ερντογάν, τα ταξίδια της Philoxenia και ο Φρανκ Σινάτρα στη ΔΕΘ

Τι ακριβώς συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, η επόμενη ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου και η συναυλία του Φρανκ Σινάτρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Καλημέρα σας!

Το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων ειδικών στις διεθνείς σχέσεις (διεθνολόγοι, καθηγητές διεθνούς ασφαλείας κ.λπ.) εκτιμούν ότι η βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστο σημείο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Κυριακή ήταν προβοκάτσια του τουρκικού καθεστώτος. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα εις βάθος είναι σε θέση να συνεκτιμήσουν τόσο τη συγκυρία όσο και τον τρόπο δράσης, που στην προκειμένη περίπτωση –όπως λένε- δεν έχει σχέση με τη συνήθη πρακτική των Κούρδων, οι οποίοι δεν κτυπούν τυφλούς στόχους. Ο Ερντογάν εξακολουθεί να υπολείπεται της αντιπολίτευσης εν όψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 και όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν είναι ικανός να κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί στην εξουσία. Τα ίδια έχει ξανακάνει άλλωστε την περίοδο 2015 – 2016. Με αυτό το δεδομένο ένα περιστατικό σαν κι αυτό της Κυριακής στο μεν εσωτερικό συσπειρώνει τους αναποφάσιστους γύρω από την κυβέρνηση, στο δε εξωτερικό δημιουργεί κύμα συμπαράστασης, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις ο διεθνής παράγοντας κινητοποιείται και καταδικάζει τη βία.

Τα κεφάλια μέσα

Η 17η Νοέμβρη, η επέτειος του Πολυτεχνείου που γιορτάσαμε χθες, είναι πάντα ημέρα ανάτασης. Και ενότητας, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου. Από σήμερα και πάλι τα κεφάλια... μέσα. Υποκλοπές, παρακολουθήσεις, ειδικά δικαστήρια, ένταση στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, ακρίβεια, πληθωρισμός και όλα αυτά τα... ευχάριστα, σε συνδυασμό με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία συνθέτουν τη γκρίζα καθημερινότητα και τη ζοφερή επικαιρότητα. Ο χειμώνας που έρχεται ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικός για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων, ειδικότερα για την Ελλάδα, μια σταθερή χώρα, που σχετικά εύκολα μπορεί να περιπέσει σε αστάθεια, λόγω πολιτικών ζητημάτων. Δυστυχώς, ο κρατικός μηχανισμός στη χώρα μας –η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας- δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί από το πολιτικό σύστημα. Εξαρτάται απολύτως από το ποιος κυβερνάει, ποιοι είναι οι συσχετισμοί στη Βουλή, ποιος είναι πρωθυπουργός και ποιοι υπουργοί. Επομένως, η ευστάθεια της Ελλάδας –σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ανεπτυγμένη Ευρώπη- είναι ευθέως ανάλογη με τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και συνακόλουθα τη σταθερή διακυβέρνηση.

Τα ταξίδια της Philoxenia

Στον αντίποδα του γκρίζου που φαίνεται στον ορίζοντα έχουμε από σήμερα στη Θεσσαλονίκη τη λειτουργία τής –εκ των πραγμάτων φωτεινής και πολύχρωμης- τουριστικής έκθεσης Philoxenia, που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Είναι από τις ελάχιστες κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ – Helexpo, που έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για τους επαγγελματίες και τους παράγοντες του κλάδου αλλά και για το ευρύ κοινό. Φυσικά οι άνθρωποι του τουρισμού θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να πάρουν ιδέες, να προετοιμάσουν συμφωνίες. Ή και να υπογράψουν συμφωνίες –αν και κάτι τέτοιο σπανίως συμβαίνει στο πλαίσιο μιας έκθεσης. Αλλά ο πολύς κόσμος, περιδιαβαίνοντας μέχρι την Κυριακή τα περίπτερα και τα σταντ έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Καλύτερα και από βόλτα στις βιτρίνες της Τσιμισκή. Να δει και να γνωρίσει περιοχές που δεν είναι πολύ γνωστές για τις τουριστικές τους δυνατότητες, κυρίως στην ηπειρωτική και ορεινή Ελλάδα. Διότι το... οικόπεδο είναι ευλογημένο. Το τουριστικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα δεν (πρέπει να) περιορίζεται μόνο στα παραθαλάσσια μέρη. Μπορεί η χώρα να είναι από τις πιο γνωστές διεθνώς για το μοντέλο ήλιος – θάλασσα, αλλά αυτό αφορά τους ξένους, όσους οργανώνουν ένα δεκαήμερο από τον χρόνο τους κάθε καλοκαίρι να πάρουν μια βαθιά ανάσα για να αντέξουν το βαρύ κλίμα, τη συννεφιά και τη βροχή στον Βορρά της Ευρώπης και του κόσμου, όπου ζουν και δουλεύουν. Για τους Έλληνες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σχέση τους με τον ήλιο και τη θάλασσα είναι δεδομένη και... κατοχυρωμένη, επομένως μπορούν να εκτιμήσουν και τα υπόλοιπα. Τα βουνά, τους ορεινούς οικισμούς, τα αμπέλια, τους ελαιώνες, τα δάση, τα νερά, το κλίμα της ενδοχώρας, το φαγητό, τα έθιμα, την ηρεμία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Αλλά και τις μικρότερες πόλεις που προσφέρονται για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και του τριήμερου, με το ξεχωριστό της χρώμα η κάθε μία. Όλα αυτά προσφέρονται απλόχερα στο... πιάτο της Philoxenia, που είναι ικανό να μας γεμίσει όχι μόνο εικόνες, αλλά και ιδέες για ταξίδια ίσως όχι πολύ μακρινά, αλλά πολύ ενδιαφέροντα.

Ο Φρανκ Σινάτρα στη ΔΕΘ

Το Ιανουάριο τελικά θα ξεκινήσουν για την περίοδο 2022 – 2023 οι εκδηλώσεις του κύκλου «Ηχόραμα», που τα τελευταία χρόνια –με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας- οργανώνει σε μηνιαία βάση για λογαριασμό της ΔΕΘ – Helexpo, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» με ελεύθερη είσοδο ο Λευτέρης Κογκαλίδης. Ο γνωστός στους μουσικόφιλους –και ακαταπόνητος όπως αποδεικνύεται- δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός παρουσιάζει οργανωμένες θεματικές μουσικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει παραδοσιακά η ΔΕΘ – Helexpo. Σκαλίζει το αρχείο του, αλλά και αρχεία στην Ευρώπη και στην Αμερική, και ανασύρει σημαντικά οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον Ιανουάριο ο Λευτέρης Κογκαλίδης θα ξεκινήσει με την προβολή μιας εξαιρετικής –όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει και κάτι ξέρει- συναυλίας του Φράνκ Σινάτρα στην Ιαπωνία, κάπου στη δεκαετία του 1980. Τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάιο θα ακολουθήσουν αφιερώματα σε σπουδαίους Αμερικανούς ερμηνευτές όπως ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Νιλ Σεντάκα και ο Μπάρι Γουάιτ. Η διαχρονική αδυναμία του Λευτέρη στην αμερικανική μουσική σκηνή είναι γνωστή και δεν... κρύβεται.