Skip to main content

Χαλκιδική: Ανησυχία στους παραγωγούς για την πτώση στην τιμή της ελιάς

Προβληματική η φετινή σεζόν καθώς δημιουργεί ζήτημα στους παραγωγούς ενός εξαγώγιμου σε ποσοστό 95% προϊόντος ποιότητας.

Αγωνία επικρατεί στους παραγωγούς ελιάς της Χαλκιδικής φέτος, καθώς σε μια προβληματική σεζόν οι παραγωγοί, αφού ξεπέρασαν πολλά ζητήματα, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη μείωση της τιμής του προϊόντος.

Φέτος από το 1,5 ευρώ των προηγούμενων δύο ετών έπεσε στο 1 ευρώ κι αυτό ισχύει μόνο για τις ελιές μαμούθ. Αυτή την τιμή δίνουν οι μεταποιητές, ενώ στις μικρότερου μεγέθους ελιές η τιμή πέφτει στα 0,85 ευρώ. Προς το παρόν, επειδή η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη υπάρχουν ελπίδες μήπως σωθεί η χρονιά με μια τιμή γύρω στα 1,2 ευρώ.

Με την τιμή στο 1 ευρώ οι παραγωγοί καλύπτουν μόνο το κόστος, κάτι που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης και προβληματική θα είναι και η επόμενη καλλιεργητική περίοδος.

Όπως εξήγησε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος αγροτικής οικονομίας στη Χαλκιδική, Κατερίνα Ζωγράφου, «για τις ελιές μαμούθ οι μεταποιητές σήμερα δίνουν ένα ευρώ, όταν πέρσι και πρόπερσι έδιναν 1,5. Η ελιά της Χαλκιδικής είναι προϊόν εξαγώγιμο σε ποσοστό 95%. Η διαμόρφωση της τιμής οφείλεται συνεπώς κυρίως στις διακυμάνσεις και τη ζήτηση διεθνώς, αλλά και στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, που επηρεάζει. Το 1 ευρώ είναι στα όρια του κόστους παραγωγής, που φέτος με όσα συνέβησαν ήταν αυξημένο. Κάθε μετακλητός εργάτης γης κοστίζει 100 ευρώ. Σε αυτά προσθέστε το υποχρεωτικό τεστ, που στις περισσότερες περιπτώσεις πλήρωσαν οι παραγωγοί κι όχι οι αλλοδαποί εργάτες, κυρίως Αλβανοί, το επιπρόσθετο κόστος για ποτίσματα, αφού είχαμε τους τελευταίους μήνες ξηρασία, την ακαρπία και το χαλάζι... Ελπίζουν οι παραγωγοί μας σε μια τιμή 1,2 ευρώ, όμως μέχρι σήμερα κανένας μεταποιητής δεν την έχει δώσει».

Η περίοδος της συγκομιδής των ελιών είναι σε εξέλιξη. Άρχισε στις 10 – 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί ως τις 28 Οκτωβρίου. Οι 30 – 40 μέρες αυτές είναι οι αιχμής. Οι ελιές που μαζεύονται δεν μπορούν να αποθηκευτούν κι έτσι δεν μπορεί να γίνει κάποιο παζάρι στις τιμές. Πρέπει να δοθούν άμεσα για μεταποίηση, αφού όσο περισσότερο μένουν, τόσο χάνουν σε ποιότητα.

Όπως τόνισε η κ. Ζωγράφου, για να κυλήσει ομαλά αυτή η περίοδος της συγκομιδής του προϊόντος έπρεπε φέτος να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, τα οποία άρχισαν από τα μέσα Ιουλίου και την είσοδο των αλλοδαπών εργατών γης, όταν προβλεπόταν η είσοδος μόλις 140 ατόμων, με τις απαιτήσεις να είναι για 10.000 άτομα! Στην πλειονότητά τους Αλβανοί, που έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο προϊόν.

Ξεπεράστηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ακολούθησαν τα υποχρεωτικά τεστ 72 ωρών για τον κορωνοϊό, όπου στήθηκαν φάμπρικες στα σύνορα, καθώς έπρεπε να ξεπεραστούν οι αυστηρές προβλέψεις για τεστ από το Κρατικό Νοσοκομείο των Τιράνων και είσοδος μόλις 350 εργατών καθημερινά από το μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς κι άλλων τόσων από εκείνον της Κρυσταλλοπηγής. Λύθηκε με αγώνα των αρμοδίων κι αυτό το ζήτημα και φτάσαμε πλέον στο δια ταύτα της συγκομιδής και της τιμής...

Αυτή την περίοδο αρχίζει να βγαίνει κι άλλο ένα εκλεκτό και σχετικό προϊόν της Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο. Μικρή παραγωγή, αλλά εξαιρετικά δυναμική, καθώς πρόκειται για ανώτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Οι μικρές ομάδες παραγωγών που το χειρίζονται στη Χαλκιδική είναι υποδειγματικές, όπως οι βιοκαλλιεργητές της Ολύνθου, όμως κι εκεί υπάρχει η αγωνία για τη φετινή τιμή. Τιμή που θα διαμορφωθεί στο επόμενο τρίμηνο.