Skip to main content

Οι Ρομά εξαπλώνονται από τα Τσαΐρια του Θερμαϊκού στη Θέρμη(φωτο)

Σε γειτονική περιοχή του δήμου Θέρμης επεκτείνονται οι Ρομά που είχαν απομείνει στην περιοχή Τσαΐρια του δήμου Θερμαϊκού - Πώς θα κινηθούν οι δήμοι

Αντί να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Ρομά που είχαν απομείνει στην περιοχή Τσαΐρια, οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια έκταση που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θερμαϊκού, τις τελευταίες ημέρες επεκτείνονται και σε γειτονική περιοχή του δήμου Θέρμης. Το γεγονός διαπίστωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, έπειτα από σχετικές καταγγελίες πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να κατασκευάζονται πρόχειρες κατασκευές σε έκταση η οποία βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης. «Δεν ξέρω εάν έχουν σχέση με τον οικισμό των Ρομά που βρίσκεται κοντά, στα όρια του δήμου Θερμαϊκού ή εάν πρόκειται για κάποια ανεξάρτητη ομάδα».



Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Θέρμης «ο χώρος αυτός είχε αποκλειστεί από αναχώματα τα οποία είχαν υψωθεί εκεί προκειμένου να αποτραπεί η ρίψη μπάζων και σκουπιδιών. Όμως αυτοί τα γκρέμισαν, καταπάτησαν παράνομα τον χώρο, στήνουν παράνομα τις κατασκευές, υποκλέπτουν ρεύμα από γειτονικές παροχές και μάλιστα με τρόπο που εκθέτει και τους ίδιους και τα παιδιά τους σε κίνδυνο».



Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο στον χώρο αυτόν βρίσκονται σήμερα περί τα σαράντα άτομα «αλλά εάν δεν αντιδράσουμε και δεν προχωρήσουμε σε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δούμε ακόμη και εκατοντάδες». Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Θέρμης, τους έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας να εγκαταλείψουν την περιοχή. «Παράλληλα, αποστέλλουμε έγγραφο τόσο στον αρμόδιο εισαγγελέα όσο και στην Αστυνομία, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνσή τους». Επίσης, ο δήμος Θέρμης θα κινήσει και διαδικασία διοικητικής αποβολής.



Στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού

Σε κοντινή απόσταση, εντός των ορίων του δήμου Θερμαϊκού, παραμένουν ακόμη γύρω στις 15 κατασκευές από τις περίπου 120 που ήταν στον οικισμό των Ρομά στα Τσαΐρια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή «τους έχουμε δώσει προθεσμία έως το τέλος του μήνα να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι». Όπως εξηγεί ο κ. Τσαμασλής, αυτή τη στιγμή στην περιοχή έχουν απομείνει γύρω στα 100 με 120 άτομα από τα περίπου 1.200 που ήταν πριν από μερικούς μήνες.

Ο δήμος Θερμαϊκού κίνησε διαδικασία διοικητικής αποβολής ώστε να φύγουν και οι τελευταίοι, κατά της οποίας ασκήθηκε προσφυγή και τους δόθηκε παράταση ως τις 15 Ιανουαρίου. «Ο χώρος θα καθαρίσει. Μόλις φύγουν και οι τελευταίοι θα ξεκινήσουμε τον καθαρισμό της περιοχής από τους τόνους των σκουπιδιών που έχουν συγκεντρωθεί εκεί και καθημερινά πολλαπλασιάζονται».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή λειτουργούσε παλιά η χωματερή της Περαίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμασλή αμέσως μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Ρομά θα ξεκινήσει μια εργολαβία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και των μπάζων. Στη συνέχεια, ο δήμος σχεδιάζει να μεταφέρει εκείνη ποσότητες χώματος ώστε να καλυφθεί η παλιά χωματερή προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος και άλλων εγκαταστάσεων.