Skip to main content

Η Ρώμη ενισχύει τον ρόλο της στη Λιβύη

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη είναι αποτέλεσμα και των προσπαθειών που κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο βασίζεται ιδιαίτερα στην συνεργασία Ιταλίας, Τουρκίας και Ρωσίας. Θεωρεί, δε, ότι στη Λιβύη θα έπρεπε να αποσταλούν κυανόκρανοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσει να στηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία .

Η στρατηγική της κυβέρνηση Κόντε, τις τελευταίες δυο εβδομάδες άλλαξε και βασίστηκε στην αρχή των «ίσων αποστάσεων», τόσο από την Τρίπολη όσο και από την Βεγγάζη.

Κατά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του στην Ρώμη με τον πρόεδρο της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Συνεργασίας Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ο Κόντε τόνισε πως η Ιταλία εργάζεται για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο να σταματήσουν οι παρεμβάσεις των εξωτερικών παραγόντων στην Λιβύη.

 

Την ίδια στιγμή, η Ρώμη συνεχίζει να επιδιώκει την συνεργασία με την Μόσχα και την Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι σαφές ότι ο Κόντε θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο και ότι προσπαθεί να ανταγωνιστεί την γαλλική κινητικότητα στη βόρεια Αφρική. Η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni έχει άλλωστε ισχυρά συμφέροντα, ιδίως στις νότιες περιοχές της Λιβύης.

Μέσα στο όλο αυτό κλίμα, το θέμα είναι και να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο, οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατά του τουρκολυβικού μνημονίου συνεργασίας (δήλωσε ότι το θεωρεί άκυρο) μπορούν να συνδυαστούν με την όλο και στενότερη διπλωματική συνεργασία της Ρώμης με την Άγκυρα. Και με την δήλωσή του ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σύμμαχος κύριας σημασίας».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle