Skip to main content

Η στιγμή του βομβαρδισμού στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης - Δείτε βίντεο

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες «παραμένουν άθικτοι», όμως το ουκρανικό προσωπικό έχει θέσει εκτός δικτύου τους 5 από τους 6 αντιδραστήρες

Υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται πλέον το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις εγκαταστάσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Από το βομβαρδισμό ξέσπασε φωτιά σε κτήριο των εγκαταστάσεων, η οποία κατασβέστηκε σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με την αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας της Ουκρανίας, η φωτιά στις εγκαταστάσεις έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, «παραμένουν άθικτοι», όμως το (ουκρανικό) προσωπικό έχει θέσει εκτός δικτύου τους 5 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, το προσωπικό επιτρέπεται να παραμείνει εκεί, τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να εργάζονται και να παρακολουθούν αυτές τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επισήμανε ότι επί του παρόντος επικρατεί στον σταθμό μια κατάσταση «ανώμαλης κανονικότητας», που είναι πολύ εύθραυστη και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Πυρηνικοί ειδικοί που παρακολουθούν τα γεγονότα στον πυρηνικό σταθμό σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για «δεύτερο Τσερνόμπιλ», αλλά ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. «Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί, είμαι φοβισμένη» δήλωσε στο BBC η ειδική στα πυρηνικά υλικά του Πανεπιστημίου Σέφιλντ, καθηγήτρια Κλερ Κόρκχιλ.

Ο καθηγήτρια εξήγησε ότι στους αντιδραστήρες που τίθενται εκτός σύνδεσης «κλείνουν την πυρηνική αντίδραση και τους φέρνουν σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση».

Η Κλερ Κόρκχιλ προσθέτει ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρόθεση της Ρωσίας: «Αν θέλετε να στοχεύσετε την τροφοδοσία τους σε ενέργεια, επιτίθεστε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αναγκάζετε τους χειριστές να το κλείσουν», λέει.

Η καθηγητρια του Πανεπιστημίου Σέφιλντ πρόσθεσε ότι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη θα ήταν «να δούμε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα το 2011, όπου μια απώλεια ισχύος οδήγησε σε απώλεια ψύξης, η οποία προκάλεσε τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων».

 

Τι έγινε το πρωί της Παρασκευής;

Τα ξημερώματα της Παρασκευής και ύστερα από βομβαρδισμό ρωσικών ές δυνάμεων ξέσπασε πυρκαγιά σε κτήριο εκπαίδευσης έξω από το κυρίως τμήμα του εργοστασίου

Η πρώτη αναφορά προήλθε από υπάλληλο του εργοστασίου, ο οποίος ανάρτησε στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει τις εγκαταστάσεις και ότι υπήρχε «πραγματική απειλή πυρηνικού κινδύνου στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε τις αναφορές στις, γράφοντας στο twitter ότι ο ρωσικός στρατός «πυροβολούσε από όλες τις πλευρές κατά του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη. Η φωτιά έχει ήδη ξεσπάσει». Ο ίδιος έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να μπορέσουν οι πυροσβέστες να ελέγξουν τη φωτιά.

Λίγο αργότερα, η Ουκρανική Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε ότι η ακτινοβολία στο εργοστάσιο κυμαινόταν εντός των κανονικών ορίων και οι συνθήκες στο εργοστάσιο ήταν «κανονικές». Ανέφερε επίσης ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε κτίριο έξω από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αργότερα αναφέρθηκε ότι η τρίτη μονάδα ισχύος στο εργοστάσιο αποσυνδέθηκε στις 2.26 π.μ., αφήνοντας μόνο μία από τις έξι μονάδες του εργοστασίου, (την τέταρτη) να εξακολουθεί να λειτουργεί.

Οι πρώτες αναφορές για το περιστατικό στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κλόνισαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ασία, με τις μετοχές να πέφτουν και τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται περαιτέρω.

Παγκόσμια ανησυχία για τον βομβαρδισμό

Οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μέσω Facebook, λίγες ώρες πριν από την κατάληψη του εργοστασίου από τους Ρώσους.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων. «Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας. Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε. «Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανός υπ. Ενέργειας: Να παρέμβει το ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας είχε συνομιλία νωρίς το πρωί με την Αμερικανίδα ομόλογό του, με το αρμόδιο ουκρανικό υπουργείο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ο εχθρός δεν ανησυχεί για την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της ακτινοβολίας, η Ρωσία αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές των Ουκρανών, των Ευρωπαίων και των δικών της πολιτών» και να ζητά παρέμβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, του ΝΑΤΟ και των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά».

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως ο αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία». Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.