Skip to main content

I Save Lives: Σώζοντας ανθρώπους με ένα app από το κινητό τηλέφωνο

Η εφαρμογή «I Save Lives» φιλοδοξεί να συνδράμει στη διάσωση ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή κινητοποιώντας εθελοντές σε ακτίνα 10 χλμ.

Σύμμαχος στην προσπάθεια να σωθούν όλο και περισσότερες ζωές γίνεται η τεχνολογία στη χώρα μας αφού μια εφαρμογή που πρόκειται να είναι διαθέσιμη το επόμενο διάστημα στα κινητά τηλέφωνα Ελλήνων πολιτών, αλλά και τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, μπορεί να αποδεικνύεται καθοριστική για να επανέρχονται στη ζωή άτομα που υφίστανται καρδιακό επεισόδιο.

Πρόκειται για το app που εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει τους επόμενους πολλούς εθελοντές να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που χάνουν τις αισθήσεις τους εξαιτίας καρδιακής ανακοπής.

Πίσω από την πρωτοποριακή αυτή ενέργεια είναι η Οργάνωση Kids Save Lives που από το 2016 έχει ως σκοπό την εκπαίδευση κυρίως μαθητών στο να παρέχουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε ανθρώπους που υφίστανται καρδιακό επεισόδιο.

Ένα app που σώζει ζωές

Η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται ακόμα στα σκαριά, ενώ γνώση για την υλοποίησή της έχει λάβει το υπουργείο Υγείας και η Πολιτική Προστασία, ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμα εάν θα υπάρξει συνδρομή κρατικού φορέα στο συγκεκριμένο project.

To application που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει την ονομασία isavelives πρόκειται να φέρνει τον χρήση σε απευθείας επικοινωνία με το 166 ή το 112, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη σωτηρία ενός ανθρώπου που έχει υποστεί ανακοπή.

Με το πάτημα ενός κουμπιού θα ειδοποιείται το 166 ή το 112 για έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο. Παράλληλα, θα ειδοποιούνται πιστοποιημένοι εθελοντές και χειριστές φορητού απινιδωτή σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι το δίκτυο καταγράφει 826 πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες σε όλη τη χώρα και πάνω από 500 φορητούς απινιδωτές, εκ των οποίων οι 175 βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Η εφαρμογή θα εγκαθίσταται δωρεάν σε κινητά τηλέφωνα και θα διαθέτει δέκα λειτουργίες για τον χρήστη, ενώ η χρήση της εγγυάται υψηλό ποσοστό επιτυχημένης διαχείρισης έκτακτων περιστατικών.

Οδηγίες στο Youtube

Η οργάνωση Kids Save Lives σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο στην εκπαίδευση ανθρώπων για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Από το 2016 έχουν εκπαιδευτεί 70.000 μαθητές σε 700 σχολεία της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες η ΚΑΡΠΑ να αποτελέσει  θεσμοθετημένο κομμάτι στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η χρήση της τεχνολογίας στην προσπάθεια να εκπαιδευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι είναι κομβική στην οργάνωση Kids Save Lives.

Στο κανάλι που διαθέτει η οργάνωση στο Youtube υπάρχουν ήδη πολλά video εκπαιδευτικού χαρακτήρα που εξηγούν στον χρήστη πώς μπορεί να επέμβει σε διάφορα έκτακτα περιστατικά (πνηγμονή παιδιού από τροφή, αντιμετώπιση επιληπτικού επεισοδίου κτλ).



Η ΚΑΡΠΑ στην εποχή του κορωνοϊού

Η έλευση της πανδημίας έφερε αλλαγές σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, μεταξύ αυτών και στην διαδικασία καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Το περίφημο «φιλί της ζωής» για λόγους προστασίας διασωστών και θυμάτων έχει βγει εκτός της διαδικασίας, ωστόσο όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που επανήλθαν στη ζωή την περίοδο της πανδημίας.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του γνωστού επιχειρηματία Χρήστου Παπασωτηρίου, που υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ βρισκόταν στο όχημά του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δύο γιοί του, Θάνος και Άκης που είναι πιστιποιημένοι ανανήπτες εφάρμοσαν ΚΑΡΠΑ στον πατέρα τους, ενώ με την έλευση του ΕΚΑΒ ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και έτσι ο επιχειρηματίας επανήλθε στη ζωή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 100.000 Ευρωπαίοι μπορούν να σωθούν κάθε χρόνο εάν έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο που είναι πιστοποιημένος ανανήπτης και μπορεί να τους παρέχει ΚΑΡΠΑ.