Skip to main content

Η Σεχραζάτ μάγεψε χιλιάδες μικρούς μαθητές του Δήμου Νεάπολης Συκεών

Πρόκειται για την 5η χρονιά του πολύ πετυχημένου και πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος μουσικής παιδείας για τα παιδιά του Δήμου.

«Ήταν πολύ όμορφα όλα και περάσαμε πολύ ωραία», σχολίαζαν με ένα στόμα-μια φωνή και με τεράστια χαμόγελα οι 2.000 και πλέον λιλιπούτειοι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί την Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. και παρακολούθησαν με έκδηλο ενθουσιασμό την παράσταση «Σεχραζάτ» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την 5η χρονιά του πολύ πετυχημένου και πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος μουσικής παιδείας για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των σχολείων του δήμου, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με το συνολικό κόστος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ταμείο του δήμου. Το πρόγραμμα, που πρώτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καθιέρωσε το 2018, έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Φέτος, το πρόγραμμα υλοποιείται και πάλι και οι 11.000 μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν τις δυο παραγωγές της ΚΟΘ «Σεχραζάτ» και «Stand-up symphony», που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα, με το σύνολο των μουσικών παραστάσεων να φιλοξενούνται στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ..

Ενθουσιασμένα τα παιδιά…

Μεταφέροντας το μήνυμα του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί για έκτακτους λόγους, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Μιχάλης Βουλγαρίδης, αφού ευχαρίστησε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την πολυετή συνεργασία, εξέφρασε τη χαρά όλων που «μετά από δύο χρόνια διακοπής, τώρα ξεκινούν και πάλι τα προγράμματα Μουσικής Παιδείας και Θεατρικής Αγωγής που εμπνεύστηκε και άρχισε να υλοποιεί πριν από χρόνια ο δήμος μας, και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους 11.000 μαθητές και μαθήτριες των σχολείων μας να παρακολουθήσουν τις εξαιρετικές μουσικές αλλά και θεατρικές παραστάσεις που ετοιμάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για σας τα παιδιά, και μάλιστα εντελώς δωρεάν, καθώς το συνολικό κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ταμείο του δήμου».

«Το όραμά μας είναι το όραμα της Μελίνας Μερκούρη, η οποία, πριν από χρόνια, έλεγε ότι πρέπει να φέρουμε τα παιδιά στον Πολιτισμό και τον Πολιτισμό να τον πάμε στα Σχολεία. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους σωστούς πολίτες του αύριο», πρόσθεσε ο κ. Βουλγαρίδης, ο οποίος παρακολούθησε τη μουσική παράσταση συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου.

«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ετοιμάζει και προτείνει πάντα στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Ήταν μία πολύ εντυπωσιακή παραγωγή που κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών και μαθητριών, που παρακολούθησαν με προσοχή για μία ολόκληρη ώρα. Ωραία οπτικά ερεθίσματα, συνδυασμένα με αφήγηση και μουσική υπόκρουση. Όταν, μάλιστα, επιστρέψαμε στο σχολείο, συζητήσαμε για τις εντυπώσεις των παιδιών που, απ’ ότι φάνηκε από την εργασία ελεύθερης ζωγραφικής που ετοίμασαν για την παράσταση, αποκόμισαν πολύ πλούσια στοιχεία», επεσήμανε ο νηπιαγωγός του 10ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης Γιώργος Παναγιωτίδης.

Τον ίδιο ενθουσιασμό και των μεγαλύτερων μαθητών και μαθητριών μετέφερε και η υποδιευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Τασούλα Ρεΐδη, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολύ θετικό για το σύνολο των μαθητών, ο δήμος να παίρνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες για την παρακολούθηση μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και το σχολείο μας τις ακολουθεί πάντα. Ήταν όλα πολύ ωραία, υπήρχε η κατάλληλη διάρκεια, και ιδίως μετά τον covid η ανάγκη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες γιγαντώθηκε. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα».