Skip to main content

Η Σερβία μένει μόνη απέναντι σε όλους στα Βαλκάνια

Έφθασε μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλ.Βούτσιτς, να δέχεται ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του σερβικού λαού

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπάρχουσα και αναμενόμενη, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφήνει μόνη την Σερβία, η οποία έχει μεν την στήριξη της Ρωσίας, αλλά προσπαθεί, ματαίως ίσως, να μη διακόψει την επαφή της με την Δύση.

Έφθασε μάλιστα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, να δέχεται ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο [σερβικός τομέας Κοσόβου, έναντι Κοιλάδας του Πρέσεβο] παρά την πλήρη αντίθεση της πλειοψηφίας του σερβικού λαού, με προεξάρχουσα την Εκκλησία. Πλήρης εγκατάλειψη δηλαδή της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, όπως επισήμως τουλάχιστον αποκαλείται.

Πέραν της αδιάλλακτης στάσης του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος σε αντίθεση με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, δεν δέχεται επ’ ουδενί καμιά παραχώρηση εδάφους στη Σερβία, υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί των γειτονικών χωρών, που δεν συμφωνούν με την Σερβία για ανταλλαγή εδαφών, φοβούμενοι ότι θα προκληθεί ντόμινο στην περιοχή.

Κατά της αλλαγής των συνόρων, ως μέρος της λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, τάχθηκε και ο πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι: «Τα σύνορα στα Βαλκάνια πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Κάθε διαπραγμάτευση για αλλαγή συνόρων ή -να μη δώσει ο Θεός- ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών θα προκαλούσε φαινόμενο ντόμινο» δήλωσε ο Πενταρόφσκι από την Σλοβενία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, Αλεξάνταρ Βουλίν, αντέδρασε έντονα προς τον πρόεδρο των Σκοπίων, δηλώνοντας ότι οι δουλειές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας «δεν είναι θέμα για το οποίο πρέπει να μιλάει ο Στέβο Πενταρόφσκι. Για το πώς η Σερβία θέλει να επιλύσει τα προβλήματά της δεν είναι θέμα για τον πρόεδρο της γειτονικής "Μακεδονίας". Αν η ιδέα για τη συνοριακή διόρθωση είναι "τρομερή και απαράδεκτη στον 21ο αιώνα" τότε γιατί δεν ανακαλεί την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου η χώρα του», είπε ο Βουλίν.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, είπε ακόμη ότι ο Πενταρόφσκι πρέπει να σέβεται τη Σερβία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει ίσως να μιλήσει λίγο με τον Θάτσι και τον Έντι Ράμα για την πρωτοβουλία τους για τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας".  

Υπάρχει και συνέχεια. Με οργή σχολίασε η Σερβία τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε, ως θετικό μέτρο το άνοιγμα των συνόρων από τον Έντι Ράμα με όλους τους γείτονες, όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα. Η Σερβία αντιτίθεται στις δηλώσεις του Έντι Ράμα για διαγραφή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και με προοπτική να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, παρατηρώντας ότι ξαναμπαίνει στο προσκήνιο η παλιά ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων, Παύλε Τραϊάνοφ, υποστηρίζει ότι αν υπάρξει σύγκρουση, μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, τότε είναι σίγουρο ότι τα Σκόπια θα συνταχθούν με την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου και θα επαναληφθεί το σενάριο με τους Αλβανούς των Σκοπίων που θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Και προτείνει να κλείσουν τα σύνορα των Σκοπίων με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να μην συμμετάσχουν τα Σκόπια με κανένα τρόπο σε μια πιθανή σύγκρουση, δηλαδή, να αποσταθεροποιηθούν τα Βαλκάνια ευρύτερα.

Με όλα αυτά, φαίνεται ότι η Σερβία θεωρεί τα Σκόπια ως κέντρο λήψης αποφάσεων εναντίον της. Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέτσουν, εμπλέκει τη Βουλγαρία σε σκάνδαλο κατασκοπείας, που έχει έδρα τα Σκόπια. Σε συνέντευξή του, ο πολιτικός είπε ότι πριν από δύο μήνες στα Σκόπια, διαμορφώθηκε ισχυρή ομάδα πληροφοριών.

«Σκοπός της ομάδας αυτής είναι να εμποδίσει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Αυτή η ομάδα διοικείται από ερευνητές από τη Βουλγαρία, τη "Βόρεια Μακεδονία", τη Γερμανία και την Αλβανία. Τα Σκόπια έχουν γίνει ένα ισχυρό κέντρο πληροφοριών για την καταπολέμηση των κρατικών συμφερόντων της Σερβίας.

» Οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση είναι ο κύριος πυλώνας σταθεροποίησης στην περιοχή. Η έλλειψη συμβιβασμού μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, προετοιμάζει πεδίο νέων συγκρούσεων στην περιοχή και τη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας"», είπε ο Ντρέτσουν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος βουλευτής πρόσθεσε ότι οι Αρχές των Σκοπίων είναι γνώστες της λειτουργίας αυτής τη ομάδας, η οποία εξ ολοκλήρου βλάπτει τα συμφέροντα της Σερβίας.