Skip to main content

Η σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας, η αισιοδοξία του ΒΕΘ και η Ελλάδα του Twitter

Ο παράγων χρόνος στη σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας, τα… μυστήρια με την αισιοδοξία των μελών του ΒΕΘ και η εικόνα του ελληνικού Twitter

Καλημέρα σας!

Με τη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία να διευρύνεται καθημερινά δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Η Ευρώπη πλέον –πολύ λιγότερο η Αμερική- προετοιμάζεται, ώστε να συνεχίσει την πορεία της τραυματισμένη, στο πλαίσιο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου κι ενός νέου Σιδηρούν Παραπετάσματος στα βόρεια σύνορά της. Διότι για τις χώρες στις οποίες λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία της αγοράς ο χρόνος τρέχει και δεν πρέπει να πάει χαμένος. Αντίθετα, για τη Ρωσία του Πούτιν ο χρόνος παραμένει κάτι σχετικό και… εύπλαστο, όπως ήταν πριν από το 1989 - 1990. Γι’ αυτό –μαθαίνουμε- οι διαβουλεύσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις Βρυξέλες και το Στρασβούργο, μέχρι την κάθε πρωτεύουσα των «27», συνεχίζονται πυρετωδώς. Οι 27 εταίροι μοιάζουν αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τη Ρωσία όσο πιο συνολικά γίνεται, κάτι που ασφαλώς ενέχει διαδικαστικά προβλήματα, μέχρι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. Ο στόχος του Κρεμλίνου να διχάσει την Ευρώπη είναι κατανοητός, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι ανεξαρτήτως συνθηκών η ΕΕ εξέρχεται των κρίσεων ενωμένη και με κοινές αποφάσεις, με εξαίρεση ίσως το Brexit. Όπως φαίνεται το «διαζύγιο» της Ενωμένης Ευρώπης με τη Ρωσία θα επεκταθεί πολύ περισσότερο από το πεδίο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία θα καλύψει ουσιαστικά θέματα πέραν της οικονομίας, όπως ο τρόπος ζωής και ο πολιτισμός.

Η αισιοδοξία του ΒΕΘ

Απόρησαν αρκετοί από τον υψηλό βαθμό αισιοδοξίας που καταγράφει το Βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα που πραγματοποίησε το ΒΕΘ σε αντιπροσωπευτικό ποσοστό των μελών του δείχνει ότι έξι στους δέκα κρίνουν ικανοποιητική την κατάσταση της επιχείρησής τους για το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου, ενώ για το επόμενο εξάμηνο τέσσερις στους δέκα εκτιμούν πως η επιχείρησή τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, την ώρα που σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό διαβλέπει ότι η πορεία θα χειροτερέψει. Η εξήγηση –για όσους απορούν- είναι απλή. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μπορεί να λέγεται Βιοτεχνικό, αλλά με βάση το καταστατικό του έχει μέλη όχι μόνο βιοτεχνίες, δηλαδή μεταποιητικές παραγωγικές μονάδες, αλλά και όλα τα επαγγέλματα που χρησιμοποιούν εργαλεία. Έτσι στο ΒΕΘ ανήκουν και οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα περιποίησης, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και άλλες επιχειρήσεις με ανάλογα χαρακτηριστικά. Επιχειρήσεις και επαγγέλματα, δηλαδή, που είτε πωλούν προϊόντα είτε προσφέρουν υπηρεσίες, είτε και τα δύο, βρίσκονται μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, προσφέρουν είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και επηρεάζονται από την αισιοδοξία τους. Στην Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση και τον κορωνοϊό, επικρατεί σήμερα η πεποίθηση του «δεν πάει πιο κάτω από ’δω». Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν δεν υπήρχαν επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, ορισμένων τροφίμων και του πληθωρισμού γενικότερα, λίγο θα απασχολούσε τους Έλληνες, μάλλον και τους Ευρωπαίους. Τουλάχιστον αν κρίνει κανείς από τη διάθεσή τους να ταξιδέψουν και να κάνουν διακοπές.

Η Ελλάδα και το… twitter

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται ανάμεσα και στους Έλληνες χρήστες των κοινωνικών δικτύων για τις εξελίξεις στο Twitter. Μετά την πρόταση εξαγοράς από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον αΜασκ, και την αποδοχή της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter υπάρχουν έξι μήνες για να ολοκληρωθεί η δουλειά. Το ενδιαφέρον για την εμπλοκή Μασκ στο Twitter εξηγείται –λένε οι Έλληνες φανατικοί ακόλουθοι δια της Ένωσης Χρηστών Ελλάδος Internet Now- για δύο λόγους: Πρώτον, διότι πρόκειται για κοινωνικό δίκτυο που… βγάζει πρόεδρο στην Αμερική, τόσο μεγάλη είναι η επιρροή του. Δεύτερον, διότι αρκετοί άνθρωποι που ζουν σε δύσκολες συνθήκες –για παράδειγμα σε χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα- μπορούν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δηλαδή με ψευδώνυμο, να καταγγέλλουν μέσω Twitter όσα συμβαίνουν, έστω και συνθηματικά. Εάν ο Έλον Μασκ επιβάλει μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να περιορίσει τα τρολαρίσματα, τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία των κοινωνικών δικτύων, τότε –λένε οι ίδιοι- αυτή η δυνατότητα αντίστασης θα χαθεί.