Skip to main content

Γιατί είναι σημαντική η διήμερη επίσκεψη του Χρήστου Σταϊκούρα στη Θεσσαλονίκη

Γιατί η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη μπορεί να χαρακτηριστεί αυταπόδεικτα σημαντική

Στα Βαλκάνια συχνά οι συμβολισμοί έχουν εξίσου μεγάλη σημασία με την ουσία. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την πολιτική, στην οποία εξ’ ορισμού η διαχείριση συμβόλων είναι κάτι σημαντικό. Η αποστασιοποίηση και η δυσκολία στις μετακινήσεις που έχει επιβάλει τους τελευταίους 15 μήνες η πανδημία του κορωνοϊού έχει ακυρώσει τη δυνατότητα των πολιτικών για εκ του σύνεγγυς επαφές με τους πολίτες, κάτι που από μόνο του δημιουργεί πρόβλημα απόστασης. Οι τηλεδιασκέψεις είναι κάτι χρήσιμο και πρακτικό, αλλά επ’ ουδενί καλύπτουν όλα τα κενά της απουσίας απ’ ευθείας επαφών.

Με αυτά τα δεδομένα η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη μπορεί να χαρακτηριστεί αυταπόδεικτα σημαντική. Κυρίως σε συμβολικό επίπεδο, καθώς μεταφέρει πολλαπλά μηνύματα, ενώ -ταυτόχρονα- ικανοποιεί τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης. Τα μηνύματα σχετίζονται με τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των βασικών παραγωγικών φορέων της πόλης, δηλαδή τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, αλλά και τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων, καθώς θα συμμετάσχει στην αυριανή γενική συνέλευση του ΣΕΒΕ. Είναι βέβαιον ότι στις συναντήσεις που θα έχει με τον Θ. Σαββάκη και τους συνεργάτες του στον ΣΒΕ, αλλά και τον Γ. Κωνσταντόπουλο και τους δικούς του στον ΣΕΒΕ, θα ακούσει τα θέματα που απασχολούν τη μεταποίηση -ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα-, αλλά και τις εξαγωγές. Κυρίως, όμως, θα μπορέσει να αναπτύξει από κοντά τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, με πρώτη και πιο βασική την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ για την πραγματοποίηση επενδύσεων τα επόμενα έξι χρόνια. Ως γνωστόν βασικός στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι η αλλαγή του παραγωγικού πρότυπου της χώρας με έμφαση στην ψηφιακότητα και την πράσινη οικονομία, δύο παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αφορούν κατ’ εξοχήν την μεταποίηση και τις εξαγωγές. Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας θα επισκεφθεί και τις εγκαταστάσεις της Deloitte, προκειμένου να υπογραμμίσει την αξία των ξένων επενδύσεων για την Ελλάδα. Άλλωστε ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη Β. Καφάτος είναι αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου στη Β. Ελλάδα και προσωπικός φίλος του προέδρου του Επιμελητηρίου Νικόλας Μπακατσέλου, ο οποίος επίσης προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή…

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία της Θεσσαλονίκης: τόσο με τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι και από τους τρεις -στην πραγματικότητα από τους φορείς που εκπροσωπούν- υπάρχουν στο γραφείο του οικονομικά και άλλα αιτήματα αρμοδιότητάς του, τα οποία θα συζητήσει.

Μια διήμερη επίσκεψη υπουργού Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη εκτός του Σεπτεμβρίου και της περιόδου των εγκαινίων της ΔΕΘ αποτελεί έτσι κι αλλιώς κάτι ιδιαίτερο. Πολύ περισσότερο στην παρούσα μεταβατική συγκυρία, κατά την οποία το οικονομικό lockdown λόγω κορωνοϊού και η ύφεση που προκάλεσε δίνει σιγά σιγά τη θέση του στην κανονικότητα, που όλοι εκτιμούν ότι θα συνοδευτεί με οικονομική ανάπτυξη, στην οποία ο ιδιωτικός τομέας με βασικά όπλα την παραγωγή και εξωστρέφεια θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο.