Skip to main content

Η σημασία της συνεργασίας του ΔΙΠΑΕ με Παρευξείνια και ΝΑΤΟ για τη Θεσσαλονίκη

Μετά τις συμφωνίες με τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Λιμάνι, το Διεθνές Πανεπιστήμιο έρχεται να προσθέσει δύο ακόμη, με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όταν το 2005 ιδρύθηκε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ήταν εξ’ ορισμού μία καινοτόμος και πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους, που στην ουσία απαντούσε θετικά σε ένα αίτημα του πιο προοδευτικού τμήματος της ακαδημαϊκής κοινότητας για διεθνή διάσταση στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ΔΙΠΑΕ δικαίωσε σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες, καθώς καταξιώθηκε διεθνώς προτείνοντας ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά τμήματα, στα οποία φοίτησαν χιλιάδες νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και δεκάδες χώρες του κόσμου, αλλά και αξιοποιώντας σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας που συνεργάστηκαν στα προγράμματά του. Γι’ αυτούς τους λόγους η Θεσσαλονίκη υπογράμμισε το αποτύπωμα της σε ένα διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη, με ένταση και σαφήνεια. Με αυτό το δεδομένο η πολιτική απόφαση του 2018 για συμπερίληψή του στην προπτυχιακή τριτοβάθμια εκπαίδευση δια της ενσωματώσεως των ΤΕΙ της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έδωσε μεν όγκο στο ΔΙΠΑΕ, αλλά ταυτόχρονα το απομάκρυνε, μέχρι ενός σημείου, από την αποστολή του, αφαιρώντας πόρους και ενέργεια από την εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την μετεξέλιξή του στην εσωτερική εκπαιδευτική σκηνή.

Το τελευταίο διάστημα το ΔΙΠΑΕ, το οποίο συνεχίζει τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά του προγράμματα, ενισχύει τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας με συμφωνίες και συνεργασίες διαφορετικού τύπου. Άλλωστε ο καθηγητής Νομικής Αθανάσιος Καΐσης, ο οποίος από το Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ –ο ίδιος ήταν μέλος της διοίκησης από την ίδρυσή του το 2005- πιστεύει ότι το πανεπιστήμιο οφείλει να είναι εξωστρεφές και να επεκταθεί εκτός των κτιρίων και των campus του για να συνδεθεί με την «πραγματική ζωή», ώστε οι φοιτητές και οι απόφοιτοί του να αποκτήσουν τις απαραίτητες πρακτικές εμπειρίες, που θα τους βοηθήσουν στον μετέπειτα επαγγελματικό τους βίο. Πολύ περισσότερο που σήμερα το νέο ΔΙΠΑΕ έχει εννέα σχολές και 33 τμήματα σε οκτώ πόλεις, ενώ το γνωστικό του αντικείμενο είναι εξαιρετικά διευρυμένο.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της εξωστρέφειας τις τελευταίες ημέρες το ΔΙΠΑΕ πρόσθεσε δίπλα στις συμφωνίες με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Λιμάνι της πόλης δύο ακόμη συνεργασίες με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πρώτον, υπέγραψε συμφωνία πλαίσιο με την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου για την υποστήριξη και βελτίωση των μεταπτυχιακών σπουδών και της επαγγελματικής ανάπτυξης των φοιτητών του. Επίσης, τα δύο μέρη μπορούν να καταθέσουν κοινές προτάσεις για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, συνομολόγησε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Μονάδα Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Γ΄ Σώμα Στρατού, στη Θεσσαλονίκη, με κυριότερους τομείς ενδιαφέροντος τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα του στα στελέχη της Μονάδας, καθώς και τη διεξαγωγή συνεδρίων και σεμιναρίων για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας.

Η στιγμή της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ΔΙΠΑΕ - ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, καθηγητή Αθανάσιο Καΐση 

Η φύση του αντικειμένου των δύο διεθνών οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται, πλέον, το ΔΙΠΑΕ, προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις πρωτοβουλίες, οι οποίες διαπνέονται από ένα σύγχρονο αεράκι που τόσο ανάγκη έχουμε στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα γενικότερα. Από τη μία ο διεθνής χρηματοπιστωτικός τομέας, που εκπροσωπεί η Παρευξείνια Τράπεζα, στην οποία είναι μέτοχοι έντεκα χώρες της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος είναι καθοριστικός για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματική επέκταση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων και μάλιστα με μοντέρνους όρους όπως –για παράδειγμα- οι πράσινες επενδύσεις, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, δηλαδή ο ψηφιακός κόσμος, και η διαχείριση πολυπαραγοντικών κινδύνων. Οι ίδιοι παράμετροι αφορούν, επίσης, τον τομέα της άμυνας –τον οποίο εκφράζει το ΝΑΤΟ-, τόσο στην επιχειρησιακή, όσο και στην τεχνολογική και οικονομική του διάσταση.  

Ταυτόχρονα, καθόλου αμελητέα δεν πρέπει να θεωρείται η εμπειρία την οποία θα αποκομίσουν οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ ερχόμενοι σε επαφή με δύο διεθνείς οργανισμούς. Ειδικά επειδή η Θεσσαλονίκη απέχει από το να είναι το κέντρο του κόσμου και ένας νέος κοσμοπολιτισμός είναι ζητούμενο των ημερών μας, οι ευκαιρίες που αναμένεται να αναδυθούν από αυτές τις δύο συνεργασίες είναι αξιοσημείωτες. Και μπορεί να καταστούν καθοριστικές για νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε φάση σπουδών και προετοιμάζονται αντιμετωπίσουν ακαδημαϊκές και επαγγελματικές προκλήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο όλο.