Skip to main content

Οι συζητήσεις για τα σήματα και ο δείκτης για την τουρκική οικονομία

Τα Σκόπια και η Ελλάδα θα πρέπει να συναινέσουν στη χρήση των όρων «Made in Macedonia», «μακεδονικός», «The best of Macedonia», και τα παρόμοια.

Βίντεο με τίτλο «Βήμα βήμα για τον Εθνικό Αγώνα» ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Το βίντεο είναι αφιερωμένο στην 100ή επέτειο από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου του 1919, «που σήμανε την αρχή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας από τους Έλληνες και τους Συμμάχους τους».

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι  των υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών συμφώνησαν για την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας της μικτής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Τα Σκόπια και η Ελλάδα θα πρέπει να συναινέσουν στη χρήση των όρων «Made in Macedonia», «μακεδονικός», «The best of Macedonia», και τα παρόμοια, καθώς και τα ονόματα των εταιρειών που εμπεριέχουν το όνομα «Μακεδονία».

Στα Σκόπια, από τα συνολικά 14.556 εμπορικά σήματα, 79 περιέχουν τη λέξη «Μακεδονία», 77 στην αγγλική γλώσσα το όνομα «Μακεδονία», ενώ το επίθετο «μακεδονικός» περιέχεται σε 12 καταχωρημένα εμπορικά σήματα. Η συντομογραφία ΜΚ είναι σε 93 και η συντομογραφία ΜΑΚ σε 35 ονόματα.

Ασφαλής δείκτης για την οικονομία της Τουρκίας. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μείωσε τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 43% σε ετήσια βάση, στα 4.522 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 7.917 δισ. κυβικών μέτρων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, αναφέρει η Gazprom. Στην Τουρκία υπάρχει οικονομική κρίση, η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού και η κατανάλωση πόρων από τις επιχειρήσεις μειώνονται συνεχώς.

Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ. Κατά την επίσκεψή του στην Θράκη συναντήθηκε με τους νόμιμους μουφτήδες. Την ίδια στιγμή, υποψήφιοι δήμαρχοι στην Ξάνθη, επισκέπτονται τον ψευτομουφτή για πολιτική συναλλαγή, νομιμοποιώντας ουσιαστικά μια Παράλληλη Δομή της Ελληνικής Πολιτείας.

Παρατηρείται φυγή Ευρωπαίων από το τουρκικό γεωτρύπανο και τα τρία συνοδευτικά πλοιάρια μετά τις προειδοποιήσεις προς διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εργασίες γεωτρήσεων στην υπηρεσία των Τούρκων για νομικές συνέπιες που αγγίζουν και το προσωπικό τους. Ερώτηση: Γιατί και η Ελλάδα δεν προειδοποιεί κατά τον ίδιο τρόπο τις ευρωπαϊκές εταιρείες;

Ο Ντάνκαν, ο Βρετανός υπουργός για την Ευρώπη, δεν αποσύρει τα λεχθέντα που θεωρούνται ευνοϊκά για τους Τούρκους, παρά το ότι παραβίασαν κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Δεν θα έπρεπε, Ελλάδα και Κύπρος, να χαρακτηρίσουν persona non grata τον Ντάνκαν; Ας σηκώσουμε και μια φορά το κεφάλι.

Η Ιερά Σύνοδος των Μητροπολιτών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του καθεστώτος της μη αναγνωρισμένης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» (ΜΟΕ) των Σκοπίων και να συνεχισθούν οι συζητήσεις για θέμα αυτό με τους εκπροσώπους της.

Η Σερβική Εκκλησία δεν ήθελε να ξεκινήσει το διάλογο με τους Σκοπιανούς ενόσω ο Αρχιεπίσκοπος της Αχρίδας, Γιοβάν Βρανικόφσκι ήταν στη φυλακή. Ο Βρανικόφσκι αφέθηκε ελεύθερος το 2015. Καλή είναι αυτή η εξέλιξη, για να μη μπλεχτεί στην υπόθεση το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τα πρώτα οκτώ από τα 70 νέα χαμηλού δαπέδου αστικά λεωφορεία παραδόθηκαν στην Εταιρεία Αστικών Συγκοινωνιών Βελιγραδίου, «Beograd», και ήδη τέθηκαν σε κυκλοφορία στους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για σύγχρονα λεωφορεία της τουρκικής εταιρείας «BMC», που πουλάει λεωφορεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάποτε κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα λεωφορεία με ελληνικά αμαξώματα. Τα θυμάστε;