Skip to main content

Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία περνά από την Άγκυρα

Η Τουρκία δεν επιθυμεί την σύναψη συμφωνιών της Ελλάδας με τους γείτονες της που θα στηρίζονται στις αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ν. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως αμέσως θα υπογραφεί και η Συμφωνία με τους Αλβανούς, και μετά θα πάει διακοπές. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ίσως να μη υπάρξει Συμφωνία, ούτε στις επόμενες διακοπές που σχεδιάζει, εάν θα είναι ακόμη υπουργός.

Για την καθυστέρηση, είχα γράψει ότι επειδή προηγήθηκε από την Ε.Ε. η απόρριψη της άμεσης έναρξης προενταξιακών διαδικασιών με την Αλβανία, δεν είχε νόημα για τον Έντι Ράμα να επισπεύσει μια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία άλλωστε θα αποτελούσε ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Αλβανίας, ένα είδος εισιτηρίου για την Ευρώπη, όπως αποτέλεσε εισιτήριο για τους Σκοπιανούς στο ΝΑΤΟ, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Φαίνεται όμως πως δεν ήταν μόνον αυτό. Στο παιχνίδι της καθυστέρησης ή της ματαίωσης της Συμφωνίας, με την οποία θα καθοριζόταν και οι ΑΟΖ των δύο χωρών, όπως ενδιαφέρει την Ελλάδα, εισήλθε και ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, προβάλλοντας μία οφθαλμοφανή προσχηματική δικαιολογία.

Είπε, ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την Συμφωνία, εάν δεν συγκροτηθεί πρώτα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να αποφανθεί αυτό για την συνταγματικότητα ή μη της Συμφωνίας. Όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας πρακτικά δεν υφίσταται καθώς από τα εννέα μέλη του, τρία έχουν παραιτηθεί ή έχει ολοκληρωθεί η θητεία τους, τέσσερα έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και μόνο δύο παραμένουν στην θέση τους. Αυτή η κατάσταση προκαλεί κρίση διαρκείας στην Αλβανία και στις σχέσεις της με την Ε.Ε..   

Επομένως, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία των δύο κυβερνήσεων, η κύρωσή της μεταφέρεται στις ελληνικές καλένδες [που ως γνωστόν δεν γιόρταζαν στις καλένδες οι Έλληνες, παρά μόνον οι Ρωμαίοι].

Υπενθυμίζω, ότι προ ημερών είχα σημειώσει την απαίτηση του Ερντογάν να απομακρυνθούν από την αλβανική κυβέρνηση δύο υπουργοί, που δεν του είναι αρεστοί, ένας εκ των οποίων είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπουσάτι, ο οποίος έχει καιρό να προβεί σε δηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Ίσως τον θεωρεί ελαστικό έναντι των ελληνικών θέσεων, ίσως να τον επηρεάζει ότι ο Μπουσάτι σπούδασε στην Αθήνα.

Υπάρχει και το εξής παράδοξο. Ο Σαλί Μπερίσα και το κόμμα του, που υπέγραψαν Συμφωνία με την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, η οποία κατακρίθηκε και δεν κυρώθηκε, είναι σήμερα ενάντιος στη νέα συμφωνία, παρά το ότι, όσα έχουν διαρρεύσει, δείχνουν ότι έγιναν δεκτά από το Ν. Κοτζιά πολλά αιτήματα της αλβανικής πλευράς, που δεν είχαν γίνει αποδεκτά στην ακυρωθείσα Συμφωνία.

Είναι άραγε οι προσχηματικές θέσεις του Ιλίρ Μέτα και του Λουλζίμ Μπάσα, διαδόχου του Μπερίσα, απόρροια αντιπολιτευτικής τακτικής μόνον, ή υπάρχει και "ουρά" στην υπόθεση;

Ο Νίκος Μελέτης, σε άρθρο του στην Hellas Journal, υποστηρίζει ότι πίσω από την υπαναχώρηση της αλβανικής πλευράς βρίσκεται ο Ερντογάν. Θέση την οποία υποστηρίζω κι εγώ, αλλά όχι μόνον αυτός. Ο Ν. Μελέτης γράφει ότι είναι σαφής η επιρροή εξωτερικών παραγόντων, κυρίως οι στενές σχέσεις του Έντι Ράμα με την Άγκυρα και προσωπικά με τον Ερντογάν.

Όπως είναι γνωστό, και πολλές φορές έχει γραφεί στη Voria.gr, η Τουρκία δεν επιθυμεί τη σύναψη συμφωνιών της Ελλάδας με τους γείτονες της που θα στηρίζονται στις βασικές και γενικές αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η καθυστέρηση βλάπτει την Αλβανία, η οποία ίσως δεν θα αποκτήσει περισσότερα από όσα ήδη της πρόσφερε ο Ν. Κοτζιάς, όταν αλλάξει ΥΠΕΞ στην κυβέρνησης της Ελλάδας. Απέκτησαν αναγνώριση αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης, κατάργηση σφραγίδας apostille, στήριξη ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η αλβανική πλευρά συνέχισε την επιθετική πολιτική της εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, και διατηρεί μέσω του αιτήματος της Άρσης του Εμπολέμου εμμέσως θέμα Τσάμηδων.