Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΛΕΠΑ, ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Παλιές εποχές θυμίζει η φετινή ΔΕΘ με την πολυπληθή παρουσία κυβερνητικών στελεχών - Το τραπέζι με μενού το αλιευτικό καταφύγιο Καλαμαριάς.

-Απόβαση κυβερνητικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη για τη φετινή ΔΕΘ. Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει σχεδόν ξεχαστεί, με την 86η ΔΕΘ να είναι προεκλογική, εν αναμονή ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τα μέτρα ανακούφισης από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχεται η κοινωνία και με το καλάθι της Θεσσαλονίκης να μετρά 30+ μείζονα έργα ως το 2030, ο αγώνας τώρα αρχίζει. Από τα καφέ και τα μπαρ του κέντρου, όπου το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου έγινε της... κακομοίρας. Όλη η κυβέρνηση, όλο το κόμμα της ΝΔ και οι γνωστοί «παρατρεχάμενοι» κατέκλυσαν την περιοχή. Προφανώς τα φώτα έκλεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε να κάνει βόλτα στο κέντρο και να συνομιλήσει με πολλούς πολίτες. Στις απρόσμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού εκείνη με τον Λευτέρη Πανταζή, που είδε ξαφνικά μπροστά του στο «Ολύμπιον». Γενικώς φέτος η κυβερνητική παρουσία στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ θυμίζει παλιές καλές εποχές, όταν γκρινιάζαμε για τις κουστωδίες και τα δαπανηρά πάρτι των Αθηναίων στην ερωτική μας πόλη. Εκείνο που δεν τις θυμίζει είναι η κοινωνική ανοσία. Βλέπετε ο κόσμος αντιμετωπίζει πλέον αυτές τις φιέστες ως κάτι αναμενόμενο, συνηθισμένο και σαν τη ρουτίνα της ΔΕΘ. Φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

-Μπορεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, να αδυνατεί λόγω ατυχήματος να βρίσκεται στη φετινή ΔΕΘ με φυσική παρουσία, συμμετέχει ωστόσο σε πλήθος εκδηλώσεων διαδικτυακά. Απομονώσαμε τον χαιρετισμό του στο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit. Εκεί ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε σειρά πολιτικών μηνυμάτων. Μίλησε για «νέα κανονικότητα» στην ΕΕ και προειδοποίησε για «το μεγαλύτερο φάντασμα που πλανάται πάνω από την Ευρώπη». Αυτό είναι η πιθανότητα το βιοτικό επίπεδο των νέων Ευρωπαίων να είναι χειρότερο από αυτό της προηγούμενης γενιάς, κάτι που έχει να συμβεί από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως υπογράμμισε. Ξεχωρίσαμε και τη φράση του: «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε από πάνω προς τα κάτω, το ευρωπαϊκό μέλλον όμως, αν θέλουμε να είναι καλύτερο και πιο σταθερό πρέπει να χτιστεί από τη βάση προς τα επάνω».

-Από τις παρουσίες που ξεχώρισαν στο πλάι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τη νύχτα της Παρασκευής, εκείνη του γιου του, Κωνσταντίνου, ο οποίος για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να ζήσει το «πανηγύρι» της ΔΕΘ. Ειδικά στην καθιερωμένη εκδήλωση στο roof garden του Ηλέκτρα Παλλάς, όπου φέτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε μαζέψει περισσότερο κόσμο από ποτέ. Έβαλε το χεράκι του ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος επίσης έδωσε την ευκαιρία στον γιο του, Γιάννη, να ζήσει την εμπειρία. Είναι νωρίς να μιλάμε για τις επόμενες γενιές πολιτικών;

-Με τόσους υπουργούς στη Θεσσαλονίκη, οι τοπικοί άρχοντες επιχειρούν να προωθήσουν τα ζητήματά τους και έχουν την ευκαιρία να τα πουν απευθείας στους καθ' ύλην αρμόδιους. Αυτές οι συναντήσεις, τα τραπεζώματα και οι συσκέψεις έχουν τη δική τους αξία, όσο κι αν πολλοί τις αντιλαμβάνονται σαν δημόσιες σχέσεις ή ακόμη και προκλητικές επικοινωνιακές εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων χτες, ο σύλλογος των αλιέων της Καλαμαριάς και της Νέας Κρήνης, είχαν καλεσμένους στην ταβέρνα «Γιάννης» τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και φυσικά τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη. Το θέμα που αναλύθηκε ήταν εκείνο του αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή, το οποίο είναι από τα μείζονα έργα, που σέρνονται επί μακρόν και ευτυχώς πλέον έχει δρομολογηθεί. Το τραπέζι ήταν ευχαριστήριο για την επιτυχή εξέλιξη των πραγμάτων σε ένα έργο που λίγο έλειψε να... χαθεί.

-Τα γράψαμε εδώ στη Voria.gr για τη μεγάλη κινητοποίηση και τη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην αντικυβερνητική πορεία των εγκαινίων της ΔΕΘ. Όχι μόνον είχε ξεχωριστό και πολυπληθές μπλοκ, αλλά επικεφαλής του τέθηκαν η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης. Οι λεπτομέρειες στα σχετικά ρεπορτάζ της Voria.gr.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ