Skip to main content

Η σύναξη αυτοδιοικητικών, ο Ανδρουλάκης στην Καλαμαριά και η Αδάμου στο ψηφοδέλτιο της Β'

Η μάζωξη με αυτοδιοικητικό άρωμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το φάουλ με την τιμή στον εκλιπόντα Τσούγκα και η επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη

Μία ενδιαφέρουσα μάζωξη, με αυτοδιοικητικό άρωμα, συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, σε καφέ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ομοτράπεζοι ήταν δύο πρώην πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου, ένας πρώην αντιδήμαρχος και δύο πρώην συνδικαλιστές του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο. Αναφέρομαι στον Δρόσο Τσαβλή, τέως πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, εκλεγέντα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον οποίο όμως δεν ανταλλάσσουν πλέον ούτε ματιές. Τον πρώην πρόεδρο του ίδιου Οργάνου, επί δημαρχίας Μπουτάρη, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, τον νυν πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού και έως πρόσφατα αντιδήμαρχο του Ζέρβα, Χάρη Αηδονόπουλο, και τους δύο παλαίμαχους συνδικαλιστές Σωτήρη Βάιο και Μάριο Σαρηγιαννίδη.

Η συζήτηση περιστράφηκε βεβαίως γύρω από τις δημοτικές εκλογές του 2023 και τις πιθανές υποψηφιότητες. Όπως μου ανέφερε πηγή μου, οι συμμετέχοντες έλεγαν πως πρέπει να βρεθεί μια καλύτερη υποψηφιότητα από αυτήν του Ζέρβα. "Ακόμη και ο Αηδονόπουλος;", θα μου πείτε. Ναι, ακόμη και ο Αδηνόπουλος, αν και όχι με τον ίδιο οίστρο σαν κι αυτόν του Τσαβλή, για παράδειγμα. Η συνάντηση έγινε σε καφέ της Αγγελάκη, απέναντι από την έδρα της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων. Μοιραίο, ήταν επομένως, να υποπέσει στην αντίληψη του αντιδημάρχου Μάκη Κυριζίδη ο οποίος κάθισε για λίγο μαζί τους, χωρίς φυσικά να συμμερίζεται τις απόψεις και τις αναζητήσεις τους σχετικά με τις υποψηφιότητες.

Φάουλ η τιμή στον εκλιπόντα Ματθαίο Τσούγκα

Μένω στον δήμο με αφορμή την απόφαση της διοίκησης Ζέρβα να τιμήσει με δωρεάν ταφή τον θανόντα ιατροδικαστή Ματθαίο Τσούγκα. Ο θανών τον περασμένο Μάρτιο είχε διατελέσει επί 16 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος επί Παπαγεωργόπουλου. Υπήρξε επίσης υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ αλλά στα στερνά του χάραξε μια διαφορετική πορεία, θέτοντας υποψηφιότητα με τη Χρυσή Αυγή, ενώ στη συνέχεια υπήρξε επικεφαλής της προεκλογικής προετοιμασίας του κόμματος "Έλληνες" του έγκλειστου στις φυλακές νεοναζιστή Κασιδιάρη. Η διοίκηση του δήμου δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι τιμά τον επιστήμονα Τσούγκα και όχι τον πολιτικό.

Δεν μπορείς, όμως, να διαχωρίσεις τον επιστήμονα από τον πολιτικό, ασχέτως εάν η πρώτη ιδιότητά του ήταν περισσότερο γνωστή. Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό, υπήρξαν και άλλοι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους (αναφέρω πρόχειρα τον γιατρό Κώστα Τσιτουρίδη και τον μηχανικό Δημήτρη Παπάζογλου), επίσης επιστήμονες για τους οποίους η διοίκηση Ζέρβα δεν εξέδωσε ούτε καν ανακοίνωση. Τέλος, υπάρχει κι αυτή η περίπτωση του διορισμού του ακραίου δεξιού Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου σε θέση αντιδημάρχου που σε βάζει σε πειρασμό να σκεφτείς ότι άλλα είναι τα πραγματικά κίνητρα του Ζέρβα πίσω από την απόφασή του να τιμήσει τον εκλιπόντα Ματθαίο Τσούγκα.

Ο Ανδρουλάκης στην Καλαμαριά και η Αδάμου στο ψηφοδέλτιο της Β'

Επίσκεψη ολίγων ωρών πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Θα βρεθεί στην Καλαμαριά, σε έναν δήμο ο οποίος αποτελούσε για πολλές δεκαετίες από τα "κάστρα" του κόμματος. Αρκεί να σας πω ότι επί 37 συναπτά έτη, από το 1982 έως το 2019 εξέλεγε "πράσινο" δήμαρχο, αρχικά τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη και μετέπειτα τον Χριστόδουλο Οικονομίδη και τον Θεοδόση Μπακογλίδη. Ο τελευταίος ηττήθηκε στις εκλογές του 2019 από τον Γιάννη Δαρδαμανέλη με αποτέλεσμα η Καλαμαριά να αποκτήσει για πρώτη φορά δεξιό δήμαρχο.

Η ήττα του '19 δεν φαίνεται, πάντως να έχει συνετίσει τους "πράσινους" οι οποίοι εμφανίζονται διασπασμένοι ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2023. Ο Μπακογλίδης, παρά την ήττα του, θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, ο δικηγόρος Χρήστος Βάρδας έχει ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα, όπως και ο Ματθαίος Αμπατζίδης που κι αυτός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, η Χαριλάου Τρικούπη έχει δουλειά να κάνει στην Καλαμαριά.

Το σημερινό πρόγραμμα του Ανδρουλάκη περιλαμβάνει, στις 10.30 το πρωί επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα. Στις 11.30 θα μεταβεί στη Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δήμου Καλαμαριάς (Εθνικής Αντιστάσεως 128) και κατόπιν στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο Καλαμαριάς). Στις 13:30 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα επισκεφτεί τον Σύλλογο Ποντίων Καλαμαριάς.

Είμαι περίεργος να δω εάν θα εμφανιστεί στην Καλαμαριά η ανεξάρτητη βουλευτής της Β' Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία προ ημερών συναντήθηκε με τον Ανδρουλάκη, επισημοποιώντας έτσι την προσχώρησή της στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, η πρώην του ΜεΡΑ 25 πολιτεύεται σε άλλη εκλογική περιφέρεια, ωστόσο δεν αποκλείεται να δώσει το "παρών". Πάντως, παρότι η ίδια το διαψεύδει, πηγές μου από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαβεβαιώνουν ότι η Αδάμου είχε κάνει μια κρούση, μέσω συνεργάτη της, προς την Κουμουνδούρου, αλλά το πράγμα δεν προχώρησε καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδειξε ενδιαφέρον