Skip to main content

Το lockdown στους συνδέσμους οπαδών και τα καλά που είδε ο Μητσοτάκης στη Μηχανιώνα

Η ώρα των δραστικών μέτρων για τους συνδέσμους οπαδών, τα καλά που είδε ο πρωθυπουργός στη Μηχανιώνα και το κρύο αστείο που άκουσε

Καλημέρα σας.

Φτάνει πιά! Το ποτήρι ξεχείλισε και αυτή δεν είναι μία ακόμη φράση –κλισέ, αλλά μια αναγκαιότητα. Το χθεσινό αποτρόπαιο έγκλημα στη Χαριλάου, που χαρακτηρίστηκε ως αποτέλεσμα τυφλής οπαδικής επίθεσης σε βάρος πέντε νέων παιδιών, υποχρεώνει τους υπευθύνους να κινηθούν. Αστυνομία, δικαστικές αρχές, υφυπουργείο Αθλητισμού, τοπική αυτοδιοίκηση, οι πάντες οφείλουν να συντονιστούν για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Σε πρώτη φάση πρέπει να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας οι σύνδεσμοι των ομάδων και αν χρειαστεί, σε δεύτερο χρόνο, να μπει ακόμα και οριστικό λουκέτο, κάτι που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν χωρίς κανείς να το τολμήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, προφανώς, μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, που μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για έναν 19χρονο, σχεδόν παιδί, που τον κλαίει σήμερα η οικογένειά του, οι φίλοι του, όλοι μας. Ή μήπως όχι; Άλλωστε είναι σαφές ότι αυτού του τύπου οι οργανώσεις, δηλαδή οι σύνδεσμοι οπαδών, δεν προσφέρουν επί της ουσίας τίποτα στα μέλη τους. Συνήθως είναι εκκολαπτήρια άγριων νέων που αποκτούν την πεποίθηση ότι ανήκουν κάπου. Στη λογική των συμμοριών του Μπρονξ και της Μποκοτά, δέρνονται στις πλατείες, πού και πού μαχαιρώνονται στα πεζοδρόμια και καταλήγουν σε νοσοκομεία, νεκροταφεία και φυλακές. Τα τελευταία χρόνια τα αιματηρά περιστατικά οπαδικής βίας είναι πολλά στη Θεσσαλονίκη –ορισμένα έχουν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες- και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αδράνεια. Το βέβαιον είναι ότι οι αρχές και οι υπεύθυνοι των ομάδων, που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, πρέπει να αναλάβουν εδώ και τώρα δράση. Η κάθε είδους ανοχή πρέπει να σταματήσει. Τέρμα!

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη - Δολοφονία στη Χαριλάου: Τους ρώτησαν τι ομάδα είναι και τους επιτέθηκαν

Ο Μητσοτάκης στη Νέα Μηχανιώνα

Δύο ήταν τα πλεονεκτήματα που βάρυναν ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία παραγωγής διχτυών ΔΙΟΠΑΣ, που βρίσκεται στη Νέα Μηχανιώνα.

Πρώτον, τα συστήματα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η επιχείρηση, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη βοήθεια μίας περιβαλλοντικής οργάνωσης η ΔΙΟΠΑΣ συλλέγει από τις θάλασσες παλιά δίχτυα, τα οποία μετά από επεξεργασία στο εξωτερικό επιστρέφουν ως νήματα στην Ελλάδα και αξιοποιούνται είτε για την παραγωγή διχτυών για αθλητικούς χώρους (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις κλπ.), είτε για την κατασκευή προϊόντων όπως είναι κάλτσες, μαγιό και χαλιά. Επειδή, μάλιστα, το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί γενναιόδωρα τέτοιες «πράσινες» δράσεις, είναι πιθανό η ΔΙΟΠΑΣ να δημιουργήσει δική της μονάδα επεξεργασίας αυτών των μεταχειρισμένων θαλασσινών διχτυών και να μη χρειάζεται να τα στέλνει στο εξωτερικό. Μετά την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου ο κ. Διαμαντίδης και οι συνεργάτες του θα αποφασίσουν –πιθανότατα θετικά- για το συγκεκριμένο άνοιγμα.

Δεύτερον, η ΔΙΟΠΑΣ έχει έναν πρωτότυπο τρόπο να εκπαιδεύει το προσωπικό που χρειάζεται βασιζόμενη στην τοπική κουλτούρα. Πριν από μερικά χρόνια η εταιρεία απευθύνθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο της Νέας Μηχανιώνας και διέθεσε δύο εργαζόμενες της για να εκπαιδεύσουν γυναίκες του παραθαλάσσιου χωριού που ήθελαν να μάθουν την τέχνη και τεχνική μαζί της ραφής διχτυών. Οι 30 από τις εκπαιδευόμενες εργάζονται σήμερα στη εταιρεία. Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο συγκεκριμένος τρόπος για να περάσει η παραδοσιακή γνώση και τεχνική κάποιου τοπικού επαγγέλματος από γενιά σε γενιά, όχι για λόγους διατήρησης της παράδοσης, αλλά ως πραγματική, χρήσιμη και αποδοτική επαγγελματική ασχολία, εντυπωσίασε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα ήθελε να τον δει να εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές, με ιδιαίτερη παράδοση σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς που έρχονται από μακριά και φτάνουν στις μέρες μας.

Ούτε καφέ, ούτε νερό, παρά μόνο…  

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο εργοστάσιο, στη Νέα Μηχανιώνα, στις 9.30 το πρωί και αποχώρησε γύρω στις 11. Πάντως, όπως λέει ένα μικρό κουτσομπολιό, παρότι έμεινε για 90 λεπτά στον χώρο δεν πρόλαβε να πιει ούτε έναν καφέ, ούτε ένα ποτήρι νερό που λέει ο λόγος. Έδωσε, όμως, υπόσχεση στον Σίμο Διαμαντίδη ότι θα επισκεφθεί και πάλι τις εγκαταστάσεις του ΔΙΟΠΑ τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως, προκειμένου να εγκαινιάσει το ερευνητικό ενυδρείο που ετοιμάζει ο επιχειρηματίας στους χώρους του εργοστασίου και το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τότε. Ένα ενυδρείο, το οποίο, πέραν των άλλων, θα είναι επισκέψιμο από σχολεία και όποιον άλλο ενδιαφέρεται.

…ένα κρύο αστείο     

Το μόνο… θαμπό σημείο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Μηχανιώνα υπήρξε το… δωράκι που του έκανε ο επιχειρηματίας: ένα σουγιαδάκι και η… σαρκαστική προτροπή να το χρησιμοποιήσει για να… ξυρίσει πολιτικούς αντιπάλους, σε περίπτωση που αυτοί... δεν κάθονται καλά. Μόνο που αυτά δεν χρειάζονται στις μέρες μας, όταν ακόμη και το σκωπτικό πνεύμα μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί. Ιδιαίτερα, δε, αν το αστείο είναι ατυχές όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

κ