Skip to main content

Β. Ελλάδα: Οι παγωνιές χτύπησαν σκληρά τα ροδάκινα - Κίνδυνος για ελλείψεις

Το τριπλό χτύπημα του παγετού στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε σημαντικότατες καταστροφές στα πυρηνόκαρπα δέντρα και ιδιαίτερα στα ροδάκινα.

Σκληρό χτύπημα στο ντόπιο ροδάκινο έχουν προκαλέσει οι επανειλημμένες παγωνιές των τελευταίων δύο μηνών οδηγώντας ακόμα και σε ολική καταστροφή καλλιέργειες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Μετά την Ημαθία που όπως καταγράφηκε σε ρεπορτάζ της Voria.gr υπήρξαν σημαντικές απώλειες από την επιδρομή του παγετού σε Βέροια και Νάουσα, η περιοχή του Βελβεντού φαίνεται πως χτυπήθηκε ανηλεώς από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Μιλάμε για ολική καταστροφή. Η περιοχή μας είχε να βιώσει τέτοια ζημιά από παγετό από το 2003», εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας.

Οι καλλιέργειες ροδάκινου στον Βελβεντό Κοζάνης, όπως και των υπόλοιπων φρούτων (μήλα, αχλάδια, κεράσια, ακτινίδια), υπέστησαν τρία χτυπήματα από παγετό μέσα στο 2021.

Το πρώτο ήταν τον Φεβρουάριο, το δεύτερο την 25η Μαρτίου, ενώ το τρίτο του Απριλίου αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα.

Η έλλειψη ελληνικού ροδάκινου λόγω των καιρικών συνθηκών, αναμένεται να φανεί τους επόμενους μήνες στην αγορά, όπου οι ελλείψεις αναμένεται να καλυφθούν κυρίως με ροδάκινα εισαγωγής, ενώ δεδομένη θεωρείται η άνοδος των τιμών για τον καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού αριθµεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήµερα περίπου 6.500 στρέµµατα.

Ζημιές και στους ανταγωνιστές

Τα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές στην παραγωγή ροδάκινου δεν περιορίστηκαν στη χώρα μας. Ζημιές καταγράφουν και οι βαλκανικές χώρες, ενώ σχεδόν ολική είναι η καταστροφή σε Ιταλία και τη Γαλλία.

Η Ισπανία σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό παίκτη στις εισαγωγές αφού η καταγραφή δείχνει μια καταστροφή της παραγωγής που αγγίζει το 30%.

Αίνιγμα αποτελεί η Τουρκία, που είναι παραδοσιακά εξαγωγέας φθηνού προϊόντος. Οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για καταστροφές της παραγωγής που μπορεί να φτάσουν το 50%, ωστόσο δεν θεωρούνται αξιόπιστες και τα όποια ερωτηματικά θα λυθούν όταν εισρρέυσουν στην ελληνική αγορά ποσότητες τουρκικού ροδάκινου.

Προβληματισμός στην κονσερβοποιία

Καταστροφή της πρώτης ύλης αποτελεί μεγάλο πλήγμα και για τις εξαγωγικές βιομηχανίες κονσερβοποιίας της χώρας, αφού το συμπύρηνο ροδάκινο που χρησιμοποιούν θα βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη τη φετινή περίοδο.

Όπως ανέφερε στην Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου, «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οξύτατο και περιμένουμε να δούμε την τελική καταγραφή».

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περιορισμό της παραγωγής στο 50%, αλλά αυτό αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις στην κοσερβοποιία δεν μπορούν να καλυφθούν από εισαγόμενο προϊόν, αφού επεξεργάζονται αποκλειστικά συμπύρηνο ροδάκινο εγχώριας παραγωγής.

Συναγερμός στον ΕΛΓΑ

Σε επιφυλακή μετά την πρωτοφανή καταστροφή των τελευταίων ετών βρίσκεται ο ΕΛΓΑ,

Έμπειροι εκτιμητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων.

Έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν, της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών και με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να υποβληθούν αυτές οι δηλώσεις μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Με χθεσινή απόφαση του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεόδωρου Λυκουρέντζου προσλαμβάνεται αμέσως το σύνολο των διαθέσιμων μέσω της τελευταίες προκήρυξης του ΑΣΕΠ εκτάκτων γεωπόνων, για να τεθούν στη διάθεση των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. και να προωθήσουν με αμεσότητα το εκτιμητικό έργο.

«Διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθούν με τη συνδρομή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες, που έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛ.Γ.Α.», επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος.