Skip to main content

Σχέδιο για δημιουργία bad bank εξετάζει το Μαξίμου

Η κυβέρνηση φέρεται να τάσσεται υπέρ της »κακής τράπεζας» υπό τον όρο να μπουν ευρωπαϊκά κεφάλαια και να μην γίνει με αμιγώς ελληνικά.

Τελικώς, το σχέδιο για την δημιουργία bad bank στην Ελλάδα προβληματίζει και μάλιστα έντονα. Μια τελευταία πληροφορία που έρχεται σε γνώση της Voria.gr θέλει την κυβέρνηση να τάσσεται υπέρ του, αλλά υπό τον όρο να μπουν ευρωπαϊκά κεφάλαια και να μην γίνει με αμιγώς ελληνικά. Ο λόγος έχει να κάνει με τους διαθέσιμους πόρους, που δεν είναι και αστείρευτοι, αλλά και με την πολιτική των συνεχών ενισχύσεων που δεν καλύπτει απόλυτα την κυβέρνηση γενικότερα και το Μαξίμου ειδικότερα.

Ειδικότερα, απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι λέξεις «κρατικοποίηση» και «τράπεζες» ακούγονται στο Μαξίμου, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι ο συνδυασμός τους θεωρείται σούπερ απαραίτητος. Αλλωστε, οι ίδιες λέξεις ακούγονται και σε πολλά πρωθυπουργικά γραφεία, ανά την Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά ως ένα ενδεχόμενο κι όχι ως ένα απαραίτητο γεγονός. Ο κανόνας μάλιστα δεν αφορά αποκλειστικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το ίδιο κλίμα αφορά ακόμα και για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους: Με δυο λόγια, είναι πολύ βαρύ στις πιστώτριες τράπεζες για τους συγκεκριμένους ομίλους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναλάβει δράση το κράτος με άμεση κεφαλαιακή παρέμβαση. Τέλος, στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση:

Ο λόγος αφορά και σε επώνυμους επιχειρηματικούς ομίλους, πάλαι ποτέ κραταιούς, που τώρα αναζητούν σωτηρία! Το βασικό μέσο πίεσης τους είναι ο αριθμός των εργαζομένων τους, αλλά τελευταία δεν πείθει ούτε αυτός ιδιαίτερα.