Skip to main content

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αγρότη: Ευκαιρίες και προκλήσεις με τη γεωργία ακριβείας

Μεγιστοποίηση παραγωγής, εξοικονόμηση πόρων στη δύσκολο εποχή της ενεργειακής κρίσης και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Drones για ψεκασμό και συλλογή στοιχείων με χρήση καμερών, μη επανδρωμένα αυτόνομα οχήματα εδάφους, μετεωρολογικοί σταθμοί ακριβείας, συστήματα ελέγχου του νερού, navigators, ψηφιακές πλατφόρμες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας που παρουσιάζονται στην 29η Agrotica.

Τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων, ειδικά σε μια εποχή όπου το κόστος παραγωγής των προϊόντων έχει εκτιναχθεί, ενώ παράλληλα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η γεωργία ακριβείας θεωρείται η εξέλιξη και η τεχνολογία αποτελεί έναν ακόμη σύμμαχο των παραγωγών προκειμένου να έχουν τον έλεγχο των καλλιεργειών τους ακόμη και από το κινητό τους τηλέφωνο. Ο γεωργός έχει πλέον τη δυνατότητα να ψεκάσει το χωράφι του καθοδηγώντας ένα drone, να συλλέξει εδαφολογικά στοιχεία με τηλεχειριζόμενα οχήματα εδάφους, να προβλέψει τις καιρικές συνθήκες έχοντας εγκαταστήσει ένα μετεωρολογικό σταθμό και να επέμβει άμεσα εφόσον απαιτείται, να οδηγεί το τρακτέρ του και να ρίχνει την κατάλληλη ποσότητα λιπάσματος με τη βοήθεια εφαρμογής που σκανάρει κάθε σπιθαμή του εδάφους.


Οι νέες τεχνολογίες, όπως αναφέρουν ειδικοί του κλάδου στη Voria.gr, μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε καλλιέργεια και να βοηθήσουν τον παραγωγό να διασφαλίσει την παραγωγή του, να έχει λιγότερες εισροές, με μειωμένο κοστολόγιο κινούμενος με τη φιλοσοφία της αειφορικής γεωργίας όπως άλλωστε περιγράφεται στη νέα ΚΑΠ.

Ο Ηλίας Πλατής υπεύθυνος ανάπτυξης αγοράς της FarmB, εταιρείας spin off του ΕΚΕΤΑ, αναφέρει στη Voria.gr ότι με τη χρήση της ψηφιοποίησης και της ανάλυσης δεδομένων από τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από το χωράφι από τα σύγχρονα μέσα, όπως για παράδειγμα τα drone, ο παραγωγός μπορεί να έχει τον έλεγχο του χωραφιού του σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας έτσι ώστε να μπορεί να πετύχει καλύτερες αποδόσεις και να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η γεωργία ακριβείας σαν όρος υπάρχει αρκετά χρόνια στην αγορά ωστόσο πλέον μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς υπάρχουν τα μέσα για την ανάλυση των δεδομένων.

Αναφορικά με την εξοικείωση του Έλληνα παραγωγού με την τεχνολογία σημειώνει πως οι αγρότες υπάγονται σε μία κατηγορία επαγγελματιών που δύσκολα δέχονται αλλαγές, ειδικά οι παλαιοί παραγωγοί, ωστόσο, στον αντίποδα, οι νέοι κινούνται όλο και περισσότερο προς αυτή τη φιλοσοφία.

«Δεν νοείται σύγχρονο μηχάνημα χωρίς να έχει ψηφιακά συστήματα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο πληθυσμός τα επόμενα 20-25 χρόνια αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 12-13 δις, με τις ίδιες παραγωγικές πηγές, με λιγότερα χωράφια, καθώς αλλάζουν οι χρήσεις γης. Καλούμαστε σε αυτό το περιβάλλον να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε περισσότερα προϊόντα για να θρέψουμε περισσότερο κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει αφενός μέσα από την γενική βελτίωση των ποικιλιών για να έχουν καλύτερες αποδόσεις και αφετέρου μέσα από την ψηφιακή γεωργία.

Ο Κλέαρχος Δασκαλάκης της εταιρείας «tractor gps επισημαίνει ότι όλα αυτά τα μηχανήματα βασίζονται σε αυτοματισμούς τα οποία μετρούν δεδομένα και προσπαθούνε να αυξήσουν την απόδοση σε κάθε εργασία, σε κάθε σπιθαμή του χωραφιού, περιορίζοντας κατά πολύ τα λάθη». Όπως αναφέρει, με τη χρήση της τεχνολογίας ο αγρότης μπορεί να πάρει πολύ πιο εύκολα αποφάσεις για να παρέμβει όταν χρειάζεται, γλυτώνοντας χρόνο από την επίβλεψη του χωραφιού δια ζώσης.

Ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος γενικός διευθυντής της «Smart Agrofarm» υπογραμμίζει στη Voria.gr ότι στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε μια ψηφιοποιημένη γεωργία, καθώς ήδη υπάρχουν πιλοτικές εφαρμογές, χρηματοδοτικά προγράμματα και σύγχρονα προϊόντα ωστόσο όπως τονίζει λείπουν κάποια κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία, όπως η σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη. «Ο Έλληνας αγρότης δεν έχει μάθει να αποκτά σχέση εμπιστοσύνης με κάποιον σύμβουλο, δηλαδή έναν άνθρωπο που μπορεί να εμπιστευθεί για να παίρνει συμβουλές. Γιατί η ακριβής γεωργία είναι συμβουλευτική που τροφοδοτείται από τεχνολογικά εργαλεία. Στην Ευρώπη υπάρχει αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεχώς βελτιώνεται», συμπληρώνει.

Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρει ότι τα οφέλη για τους παραγωγούς που θα μπουν σε μια τέτοια λογική θα είναι από πολύ θετικά έως εντυπωσιακά. «Όταν εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψει μία πολύ σημαντική βελτίωση και στο οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο από την νέα ΚΑΠ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εφαρμογή της γεωργία ακριβείας ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό του καθώς, όπως λέει, τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας είναι τέτοια που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη σωστή αξιοποίησής αυτών των κεφαλαίων.