Skip to main content

Οι θέσεις των Μητροπολιτών για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19

Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία-Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έδωσαν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Σκοπός της παρουσίας τους ήταν να επισημάνουν στους ιεράρχες τη συμβολή της εκκλησίας στην επιχείρηση «Ελευθερία». Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε τονίσει ότι στόχος είναι να περάσει ένα μήνυμα, ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στο ζήτημα του εμβολιασμού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς μπορεί να επηρεάζει χιλιάδες πιστούς που είναι επιφυλακτικοί και διστακτικοί. Γι’ αυτό, άλλωστε, αναφέρθηκε σε αυτήν ο πρωθυπουργός, κατά το χθεσινό μήνυμά του. Αναφερόμενος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να «ακούσουν την Εκκλησία, που απομονώνει τις λιγοστές φωνές εναντίον του πλησίον».

Υπέρ των εμβολιασμών ο κλήρος

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είχε νοσήσει από κορωνοϊό, είχε ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών, πριν από το Πάσχα, τον Απρίλιο. «Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας», ανέφερε.

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι οι κληρικοί πρέπει πρώτοι να δώσουν το καλό παράδειγμα και να φροντίσουν «να αντιληφθούν όλοι και όλες ότι η διδασκαλία του Ευαγγελίου παραποιείται και χαλκεύεται από όσους, αφελώς ή ιδιοτελώς, επιχειρούν, με τερατολογίες, μυθεύματα και θεωρίες συνωμοσίας, να παραπλανήσουν και να εκφοβίσουν συνανθρώπους μας».

Στις θεωρίες συνωμοσίας είχε σταθεί, από πλευράς του, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όποιος θεωρεί ότι με το εμβόλιο θα υπάρξει επάνω του κάποια μορφή ελέγχου θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καλύτερος έλεγχος από το κινητό μας». «Πρέπει να αντιληφθούμε αυτά που έχει πετύχει η επιστημονική κοινότητα για να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που είναι αρμόδιοι για αυτά τα πράγματα. Πρέπει να δείξουμε συνυπευθυνότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Πρέπει να εμβολιαστώ για να προστατέψω τον εαυτό μου αλλά και τον δίπλα μου», είχε επισημάνει ο Μητροπολίτης μιλώντας στο Action.

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι φωνές που βλέπουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ως τη μόνη λύση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος υποστήριξε ότι «αμαρτάνουν όσοι δεν εμβολιάζονται».

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο της Covid19», είχε δηλώσει, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν καταπατώνται τα ατομικά δικαιώματα με τους εμβολιασμούς.

«Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε», επεσήμανε.

Αναφορικά με τη στάση της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είχε επισημάνει ότι είναι δεδομένη προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμούς και σχεδόν η πλειονότητα των Μητροπολιτών στηρίζει την προσπάθεια. «Η Εκκλησία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές των εμβολίων μέσα από τη διδασκαλία της και την προσωπική επαφή των κληρικών με τους πιστούς, ότι “δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό πίσω από τα εμβόλια, καμία δεισιδαιμονία ή συνωμοσιολογία”», είχε προσθέσει.

«Αναγκαζόμαστε να το πούμε εμείς που προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους για την πνευματική ζωή, ό,τι προβάλλει το Ευαγγέλιο, το προβάλλει για να μας πείσει. Δεν γίνεται με το ζόρι, ούτε υποχρεωτικά. Φτάνουμε όμως στο σημείο εμείς που στηριζόμαστε στην πειθώ όταν κηρύσσουμε να ζητήσουμε μία υποχρεωτικότητα, η οποία θα απορρέει όμως από την ευθύνη που οφείλουμε να έχουμε», είχε αναφέρει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, ζητώντας από τους πιστούς «να εμπιστευθούν την Εκκλησία τους» και διερωτώμενος «Οταν ο Αρχιεπίσκοπος, όταν η Σύνοδος, όταν οι μητροπολίτες κηρύσσουν πλέον υπέρ του εμβολιασμού, έχουν την εντύπωση ότι εμείς θα θέλαμε ποτέ το κακό των χριστιανών μας;».

Aπό πλευράς του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σημείωσε ότι «ο χώρος της εκκλησίας είναι χώρος ενότητας, δεν είναι χώρος χωρισμού». «Μέχρι τώρα υπήρχε η εξής πρακτική, οι πιστοί φορούσαν όλοι μάσκες μέσα στην εκκλησία και οι κληρικοί και ψάλτες έκαναν τεστ, αυτό νομίζω είναι η καλύτερη λύση για την συνέχεια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιους ανθρώπους», πρόσθεσε, νωρίτερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Πιστεύω ότι η ενημέρωση που θα μας γίνει θα μας δώσει όλες τις δυνατότητες να αποφασίσουμε κάποια πράγματα. Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού, είναι ένας από του μητροπολίτες που έχουν μιλήσει κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών για αυτό το θέμα. Θα πρέπει να έχουμε αυτή την σαφή ενημέρωση για να ξέρουμε που θα καταλήξουμε και πώς. Ένας τρόπος είναι η επικοινωνία με τους πιστούς, μέχρι τώρα αυτό γινόταν», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «η θέση της εκκλησίας είναι ρωτάμε τον γιατρό μας και ανάλογα με αυτό που θα μας πει προχωρούμε με υπευθυνότητα προς τον εμβολιασμό. Γιατί εκεί είναι η αγωνία όλων, αν υπάρχουν συνέπειες μετά τον εμβολιασμό. Κάθε περίπτωση ιερέων κρίνεται από τον μητροπολίτη τους, δεν επεμβαίνει η Ιερά Σύνοδος σε αυτό. Υπάρχει διαφορετική διαβάθμιση στο γιατί δε θέλω το εμβόλιο. Φτάνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, βγαίνουν κάποιοι και λένε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα κοινωνήσουν».

«Θα πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή και αυτή την έδειξε ο Μακαριώτατος, και στην δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στον Πρωθυπουργό και όταν τον επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Υγείας. Να βρεθούν πολιτεία και εκκλησία σε μια ευθεία γραμμή ώστε με την ενημέρωση να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr