Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει να χάσει και τις φετινές γιορτές

Το λουκέτο στην εστίαση συμπαρασύρει όλη την αγορά κι ας μένει ανοιχτό το λιανεμπόριο. Πρέπει να μπουν στόχοι. Τα ορόσημα που δεν πρέπει χαθούν.

Στα Χριστούγεννα προσβλέπει πλέον η αγορά της Θεσσαλονίκης για να μπορέσει να κινηθεί σε νορμάλ ρυθμούς και να αρχίσει η αποκατάσταση ενός μέρους της «ομαλότητας» στην καθημερινή οικονομική λειτουργία της πόλης.

Μπορεί το λιανεμπόριο να παραμένει ανοιχτό από την ιδιότυπη καραντίνα στην οποία μπαίνει η περιοχή, ωστόσο το «λουκέτο» στην εστίαση είναι λογικό ότι θα ρίξει πολύ χαμηλά το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ και η κίνηση στην αγορά θα περιοριστεί.

Ο Νοέμβριος θεωρείται από πολλούς χαμένος μήνας. Μακάρι να διαψευστούν οι προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς, αλλά έχουν πλέον την εμπειρία να βλέπουν πολύ πιο μπροστά από τους υπόλοιπους και να προβλέπουν καταστάσεις.

Οι περισσότεροι στα εμπορικά καταστήματα από την Παρασκευή επισημαίνουν πως θα είναι ευχής έργο να επιβιώσουν οικονομικά χωρίς να μπουν μέσα το Νοέμβριο καλύπτοντας έστω τα βασικά τους έξοδα.

Η «καραντίνα» της άνοιξης έχει αφήσει πολλές ανοιχτές πληγές και η περίοδος μετά τον Δεκαπενταύγουστο ήταν καλή, σε καμιά περίπτωση όμως δεν κάλυψε τη ζημιά των προηγούμενων μηνών.

Συνεπώς οι τσέπες θα πρέπει να είναι πολύ βαθιές για να βάλουν πάλι το χέρι τους για τη νέα «κόκκινη» περίοδο της Θεσσαλονίκης οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι έμποροι, οι επιχειρηματίες, προκειμένου να στηρίξουν τις εταιρίες τους, τα μαγαζιά τους.

Στην εστίαση, τον καφέ και το ποτό το lockdown αναμένεται να φέρει πολύ άσχημες εξελίξεις. Εκεί ούτως ή άλλως χάνεται η περίοδος κατά την οποία ακόμη υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας σε εξωτερικούς χώρους, που είναι ελκυστικοί για τους πελάτες ειδικά εν μέσω πανδημίας. Στους κλειστούς χώρους ακόμη και να επιτρεπόταν να λειτουργήσουν είναι δεδομένο ότι ο φόβος θα επηρέαζε αρνητικά τους επίδοξους πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική και μάλιστα για δεύτερη φορά απόφαση της κυβέρνησης για άμεσο λουκέτο αφήνει με ένα σχετικά μικρό, αλλά κρίσιμο χρέος τους ιδιοκτήτες και στέλνει εκ νέου στην ανεργία απροετοίμαστους τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους έχασαν και τη θερινή περίοδο, καθώς εποχιακά εργάζονταν στον ίδιο κλάδο, σε πιο τουριστικές περιοχές όμως.

Το εισόδημα χιλιάδων Θεσσαλονικέων μειώνεται δραματικά και συνεπώς και η καταναλωτική δύναμή τους. Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές σε όλη την αγορά και οι προσδοκίες περιορίζονται πλέον στην ταχύτερη δυνατή μείωση των κρουσμάτων και τη «γρήγορη» έξοδο από την πανδημία.

Δυστυχώς τίποτα δεν είναι ευνοϊκό. Με την εξαιρετικά μεγάλη διασπορά που έχει ο κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεμπλέξουμε. Δεν το λέω εγώ, οι επιστήμονες το λένε. Αν θεωρήσουμε ότι κάθε μέρα βλέπουμε ουσιαστικά την εικόνα περίπου 14 ημερών πριν σχετικά με τη μετάδοση του ιού, τότε έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον δυο εβδομάδες προκειμένου να δούμε αν αποδίδουν και πόσο τα νέα σκληρότερα μέτρα.

Η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων συνεπώς θα αρχίσει περί τα μέσα του Νοεμβρίου και μια χαραμάδα ελπίδας υπάρχει ως το τέλος του μήνα να κατορθώσει η περιοχή να βγει από το κόκκινο και να αρχίσουν οι σκέψεις για χαλάρωση των μέτρων και για επαναλειτουργία της εστίασης. Μένω στην εστίαση (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος περιλαμβανομένων καφέ, μπαρ κτλ.) λόγω του μεγέθους του κλάδου ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς ανάλογου ενδιαφέροντος πρέπει να τύχουν και οι άλλες δραστηριότητες που τελούν σε καθεστώς «λουκέτου» (γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι κτλ.).

Με αυτό το αισιόδοξο σενάριο υπάρχει η ελπίδα η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να φέρει χαμόγελα στην αγορά, η οποία πρώιμα αρχίζει να σκέφτεται τις γιορτές για να μπορέσει να πιαστεί από κάπου μέσα στη ζοφερή κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία.

Οι προϋποθέσεις είναι πολλές και δεν είναι με το μέρος των αισιόδοξων. Σκεφτείτε ότι ακόμη δεν έχουμε κρούσματα γρίπης στην κοινότητα. Επίσης, δεν έχουν σφίξει τα κρύα. Και μιλάμε με όρους και αριθμούς σημερινούς. Κανείς δεν εγγυάται ότι όσοι έκλεισαν θα ανοίξουν και πάλι...

Το δικό μας στοίχημα είναι να τηρήσουμε πιστά όλα τα περιοριστικά μέτρα και να μη δώσουμε κανένα άλλοθι σε κάποιους για να επιρρίψουν ευθύνες στους πολίτες. Όμως θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η Πολιτεία. Υπάρχει πολύς κόσμος πλέον που θα χρειαστεί στήριξη. Να είναι ουσιαστική και να δοθεί εγκαίρως. Και επίσης, η Πολιτεία να φροντίσει για την αυστηρή και πιστή εφαρμογή των περιορισμών, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα από αυτό τον εφιάλτη.

Οι στόχοι και τα αποτελέσματα πρέπει να είναι μετρήσιμα. Να αποτυπώνονται στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, στον περιορισμό της διασποράς και των ρυθμών μετάδοσης, στην έξοδο από την «καραντίνα» σε ένα μήνα κι όχι αργότερα, στην προετοιμασία της αγοράς για την εορταστική περίοδο και βέβαια στον επανασχεδιασμό των μέτρων από την αρχή του Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην επανέλθουμε για τρίτη και τέταρτη φορά στο χείλος του γκρεμού.

Μετά την κατάρρευση του τουρισμού και την ακύρωση της ΔΕΘ λόγω της πανδημίας, η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει να χάσει και τις φετινές γιορτές. Αν συμβεί αυτό, μπορεί πολύ εύκολα να φτάσουμε στον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2021 με τα φετινά δεδομένα και να βρεθούμε ξανά στην αρχή του κύκλου...