Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη δικαιούται να είναι η έδρα του φορέα Νανοτεχνολογίας

Το Nanotexnology 2017 φέρνει μαζί του τη βράβευση από μεγάλο ερευνητικό έργο Smartonics και προκλήσεις για είσοδο σε μία αγορά 3 τρισ. ευρώ παγκοσμίως

Το 14ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας, «Nanotexnology 2017», η μεγαλύτερη διοργάνωση Νανοτεχνολογίας στην Ευρώπη, ανοίγει τις εκδηλώσεις της στη Θεσσαλονίκη, μεθαύριο Σάββατο, φέρνοντας τα εύσημα από τη βράβευση που Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Smartonics», ενός μεγάλου προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν 18 εταίροι από έξι χώρες – πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις- και το οποίο συντόνισε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN) του ΑΠΘ.

Το «Smartonics» ήταν ένα από τα τρία προγράμματα που βραβεύτηκε στη συνάντηση του EuroNanoForum που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου στη Βαλέτα της Μάλτας και αφήνει μίας τεράστιας αξίας παρακαταθήκη για την ελληνική επιστημονική αλλά και επιχειρηματική κοινότητα, αφού το 50% και πλέον των πόρων του Προγράμματος ( συνολικά 12 εκατ. ευρώ) επενδύθηκαν στην Ελλάδα και στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (COPE-H), ενώ το 70% και πλέον της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας αναπτύχθηκε από ελληνικούς φορείς.

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, να αξιοποιήσει αυτή την γνώση που συγκεντρώθηκε μέσα από διάφορα ερευνητικά προγράμματα και, το "Smartonics". Η ελληνική συμμετοχή, με έξι εταίρους στο "Smartonics", ήταν δυναμική και κρίσιμη για το Πρόγραμμα και ήρθε η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει μερίδιο σε μία αγορά με τεράστιο εύρος εφαρμογών, που το 2016 ξεπέρασε τα 3 τρις ευρώ και στην οποία ήδη δραστηριοποιούνται  περισσότερες από 600.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας», τόνισε ο καθ. Στέργιος Λογοθετίδης, επικεφαλής του Εργαστηρίου LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και η κινητήριος δύναμη πίσω από το «Nanotexnology».

Παρών στη συνέντευξη που δόθηκε για την «Nanotexnology 2017», o κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών καθ. Χαρίτων Χιντήρογλου, υποστήριξε πως η Πολιτεία θα πρέπει να βραβεύσει την Αριστεία επενδύοντας στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών του ΑΠΘ, κάνοντας μία καίρια επιλογή για το μέλλον της Νανοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Λογοθετίδης, το Εργαστήριο δεν θα αφήσει να κλείσει εδώ η μεγάλη ερευνητική προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Η πρόταση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία όπως και την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να στηρίξουν τη δημιουργία Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, ενός φορέα στον οποίο θα ενδιαφέρονταν να επενδύσει και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου – που μπορεί να συχρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας- θα πρόσφερε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μέσω συνεργασιών Πανεπιστημίου και Ερευνητικών Κέντρων με επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του λεγόμενου brain drain.

Άλλωστε στο πλαίσιο του «Smartonics», δεν δημιουργήθηκαν μόνο έξυπνα νανοϋλικά, εργαλεία και μετρητικά μηχανήματα, αλλά κατασκευάσθηκαν  δύο καινοτόμες παγκοσμίως πιλοτικές μονάδες παραγωγής ( στη μία εφαρμόζεται η μέθοδος της εκτύπωσης και στην άλλη η τεχνολοία gas transport),  που θα μπορούν να παράγουν μαζικά στη νανοκλίμακα  ηλεκτρονικές διατάξεις, δηλαδή οργανικά φωτοβολταικά, OLEDs και οργανικά τρανζίστορς.

Αυτή η γνώση, μπορεί να φέρει έσοδα σε όλη την αλυσίδα της δημιουργίας, από την έρευνα μέχρι την παραγωγή καθώς τα οργανικά ηλεκτρονικά έχουν απειράριθμες εφαρμογές, σε όλα τα wearables, στους εξωτερικούς χώρους (outdoors) σε κτήρια, αυτοκίνητα, θερμοκήπια κ.αλ. , όπως και indoors σε εφαρμογές ενεργειακής κατανάλωσης.

Παράλληλα όμως, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, συνεχίζει στο δρόμο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς θα συμμετάσχει στο επόμενο- τριετές αυτή τη φορά- πρόγραμμα για την Νανοτεχνολογία και τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά, το SmartLine, που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.  Στο SmartLine, που κινείται στη φιλοσοφία του Factory of Future, στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, θα τελειοποιηθούν οι δύο γραμμές παραγωγής και θα αυτοματοποιηθούν.

Το πρόγραμμα του «Nanotexnology 2017»

Το Nanotexnology 2017 αρχίζει το Σάββατο 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου , φέρνοντας τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της διεθνούς καινοτομίας

H «Nanonotexnology», που πραγματοποιείται φέτος για 14η  συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα πολυγεγονός διεθνών επιστημονικών, τεχνολογικών και επιχειρηματικών στις Νανοτεχνολογίες – Οργανικά Ηλεκτρονικά & Νανοιατρική.

Στη φετινή «Nanotexnology» θα συμμετάσχουν πάνω από 1000 διακεκριμένων επιστήμονες και επιχειρηματίες από 65 χώρες, ενώ μόνο οι προσκεκλημένοι ομιλητές φθάνουν τους 150.

Στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών που ξεκινά το Σάββατο 1η Ιουλίου παίρνουν μέρος εκατό φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο, ενώ στη διάρκεια του Συνεδρίου και της Έκθεσης Νανοτεχνολογίας έχουν προγραμματιστεί 200 B2B συναντήσεις.   

Στα πλαίσια της «Nanotexnology 2017» λαμβάνουν χώρα τα εξής Εργαστήρια και Στρογγυλές Τράπεζες:

- NANO-GRWorkshop (6-7 Ιουλιου)στο οποίο θα παρουσιασθούν η Ελληνική Αριστεία μέσα από τα Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (FP7, H2020, INTERREG κ.α)

- EU -USAWorkshopόπου θα παρουσιασθούν οι Πολιτικές από EU και USA φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των Νανοτεχνολογιών & ΤΠΕ, και το RoundTable με θέμα: “Synergies between H2020 & Greek Regional Funds in the Framework of RIS3”. 

- New Business Development & Commercialization Workshop (6-7 Ιουλίου): Στη διάρκεια του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν όλες οι εξελίξεις στις καινοτομίες που αφορούν τα νέα υλικά , τα οργανικά ηλεκτρονικά, τη βιομηχανία των νέων υλικών και των «έξυπνων» υφασμάτων και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα για εμπορικούς σκοπούς η εργαστηριακή έρευνα   

- Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας Αποθήκευσης και νέες τεχνολογίες (6-7 Ιουλίου). Το εργαστήριο «Renewable Energy & Storage» διερευνά νέες προοπτικές φιλικής προς το περιβάλλον και φθηνής ενέργειας που προσφέρει αυτονομία και νέες δυνατότητες .

- Επίσης, θα αναλυθούν στη διάρκεια δύο ημερών οι εξελίξεις στη Νανοιατρική με έμφαση στα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φαρμακευτικών ουσιών για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο καρκίνος, αλλά και στη σχέση Νανοιατρικής και Αναγεννητικής Ιατρικής,

Η επικεφαλής της Ομάδας Νανοιατρικής του ΑΠΘ καθ. Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, μίλησε για την εξέλιξη στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και είπε ότι μέχρι σήμερα στην Ιατρική χρησιμοποιούνται 123 προϊόντα Νανοϊατρικής, τονίζοντας ότι τα προϊόντα που προβάλλονται από τηλεοπτικές διαφημίσεις δεν υπόκεινται στις πολυετείς έρευνες που ολοκληρώνονται με κλινικές μελέτες για να πάρουν την έγκριση χρήσης στον ανθρώπινο οργανισμό

«Ο όρος νανοτεχνολογία έχει αρχίσει να πουλάει, όπως διαπιστώνεται αλλά για τα προϊόντα αυτά ισχύει ότι και με τα συμπληρώματα διατροφής».