Skip to main content

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη: Φωτογραφίες από τον περασμένο αιώνα

Η Voria.gr ανασύρει από το Ιστορικό και Συλλεκτικό Αρχείο Θεσσαλονίκης του Μάνου Μαλαμίδη χριστουγεννιάτικες εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Θεσσαλονίκη έχει φορέσει τα καλά της για να υποδεχτεί τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Η Voria.gr θυμάται τις όψεις της πόλης των προηγούμενων ετών, γι’ αυτό συγκέντρωσε και παρουσιάζει κάποιες φωτογραφίες που απεικονίζουν τις γιορτινές αναμνήσεις Θεσσαλονικέων στην πόλη, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην διαδικτυακή ομάδα του Ιστορικού και Συλλεκτικού Αρχείου Θεσσαλονίκης του Μάνου Μαλαμίδη.

Μέσα από στιγμιότυπα που έχει απαθανατίσει ο φωτογραφικός φακός, αποκαλύπτεται η στολισμένη, χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη του παλιού καιρού και ξαναέρχονται στο φως μνήμες από άλλες εποχές.

Στην πρώτη φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970, απεικονίζεται μια βραδινή Χριστουγεννιάτικη όψη της οδού Βενιζέλου με φώτα, γιρλάντες και αστέρια. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Τσιμισκή υπήρχε το κατάστημα «Λουμίδης», δίπλα το «Κάιζερ» και στην αμέσως επόμενη γωνία της οδού Αγίου Μηνά τα καταστήματα «Μέλκα».

Η παραπάνω εικόνα τοποθετείται μέσα στη δεκαετία του 1960. Ένα χαριτωμένο κοριτσάκι ποζάρει στον φακό, φορώντας ασορτί κόκκινο κασκόλ, σκούφο και γάντια, μπροστά στο στολισμένο καράβι της Τροχαίας Θεσσαλονίκης. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με φόντο το «Κόκκινο σπίτι» και ένα μπλε λεωφορείο του ΟΑΣΘ που στρίβει προς την Εγνατία, αφού η οδός Αγίας Σοφίας ήταν δυο κατευθύνσεων.

Μια χριστουγεννιάτικη ευχετήρια κάρτα του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία οι στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων μπορούσαν να στείλουν στους δικούς τους από τη Θεσσαλονίκη. Η κάρτα του 1916 απεικονίζει τις διάφορες εθνότητες που αποτελούσαν την πολύχρωμη, πολυεθνική συμμαχική στρατιά της Θεσσαλονίκης.

Άλλη μία εικόνα από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο συγκεκριμένα από το 1915. Οι άνδρες των βρετανικών στρατευμάτων που έδρευαν στην Θεσσαλονίκη, προσπαθούαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, όπως στην πατρίδα τους. Στη φωτογραφία ένας Βρετανός αξιωματικός μοιράζει τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων..

Ο χιονιάς του 1988

Τα Χριστούγεννα του 1988 οι Θεσσαλονικείς τα πέρασαν μέσα σε λευκό σκηνικό, αφού ο χιονιάς είχε σκεπάσει όλη την πόλη ήδη από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προκαλώντας γενικό μπλακ άουτ αλλά και προσφέροντας μοναδικές εικόνες.

Η πρωτοφανής για τη Θεσσαλονίκη χιονόπτωση σημειώθηκε το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου. Μέσα στην πόλη το ύψος του χιονιού είχε φθάσει τουλάχιστον τα 60-70 εκατοστά και σίγουρα το ένα μέτρο στα προάστια. Το χιόνι παρέμεινε στην πόλη για τουλάχιστον 10 ημέρες μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Μερικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τη Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του ‘88, ντυμένη στα λευκά: