Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη τη Μ. Παρασκευή: Έρημοι δρόμοι, σταθμοί και αγορά (φωτο)

Η απόλυτη ερήμωση σε δρόμους, αγορά, ναούς, πιάτσες ταξί, σιδηροδρομικό σταθμό και ΚΤΕΛ δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση Μεγάλη Παρασκευή.

Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ελάχιστες νησίδες ανυπακοής, σε μία δύο λαϊκές αγορές, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους, καθώς και η κάπως αυξημένη κίνηση στη Νέα Παραλία έως τις 2 το μεσημέρι που ξανάκλεισε, στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη τα περιοριστικά μέτρα τηρήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια.

Οι έρημοι δρόμοι, τα κατεβασμένα ρολά της αγοράς, οι κλειστοί ναοί, οι μισοάδειες πιάτσες των ταξί, η σχεδόν απόλυτη ερήμωση δύο εκ των νευραλγικότερων συγκοινωνιακών κόμβων της πόλης, του σιδηροδρομικού σταθμού και του σταθμού “Μακεδονία” των ΚΤΕΛ, όλα αυτά σε τίποτε δεν θύμιζαν Μεγάλη Παρασκευή προηγούμενων ετών.

Στην αγορά, τα ελάχιστα καταστήματα τροφίμων τα οποία λειτουργούσαν είχαν αρκετό κόσμο, ωστόσο υπήρχε σχεδόν καθολική τήρηση των αποστάσεων με αποτέλεσμα σε ορισμένα από αυτά να παρατηρούνται ουρές. Σε όλα, ωστόσο, υπήρχε σαφής υπενθύμιση και οδηγία από τους υπαλλήλους η είσοδος των πελατών να είναι ελεγχόμενη, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός εντός του χώρου πωλήσεων. Μεγαλύτερες ουρές παρατηρούνταν σε κάποια σούπερ μάρκετ, σε κρεοπωλεία, σε αρτοποιία και σε κάποια παραδοσιακά παντοπωλεία.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό μετρούσε κανείς γύρω στους δέκα ταξιδιώτες και άλλους τόσους ταξιτζήδες οι οποίοι περίμεναν στην πιάτσα. Όπως εξήγησαν στην Voria.gr, πλέον στην πόλη κυκλοφορούν ελάχιστα ταξί, ενώ στον σταθμό προσέρχονται μόνον όταν φτάνει κάποιο από τα λιγοστά τρένα τα οποία δρομολογεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εντός του σταθμού λειτουργεί μόνον ένα γκισέ και όπως εξήγησε ο υπάλληλος, καθημερινά γίνονται όλο κι όλο τρία δρομολόγια, από ένα προς Αθήνα, Λάρισα και Σέρρες. “Τα τρένα πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια”, τόνισε.

Στο σταθμό “Μακεδονία” των ΚΤΕΛ, στη Μενεμένη, η κίνησε από χθες έχει κάπως αυξηθεί, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει ούτε καν μια “κακή” καθημερινή μέρα. Εντός του σταθμού περί τα τέσσερα με πέντε λεωφορεία τα οποία ταξιδεύουν με πληρότητα κάτω του 10%, όπως εξήγησαν οι υπάλληλοι των διαφόρων ΚΤΕΛ. Είναι ενδεικτικό ότι στα πρώτα δύο, από τα συνολικά τρία σημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προς Αθήνα επέβαιναν έξι επιβάτες στο πρωϊνό δρομολόγιο και άλλοι δώδεκα στο μεσημεριανό, όταν ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 25. Για το λόγο αυτό τα δρομολόγια προς και από Αθήνα μειώνονται για το επόμενο τριήμερο σε δύο, από τρία που είναι αυτές τις μέρες και από έντεκα που ήταν πριν από τα περιοριστικά μέτρα.

Αντιθέτως, στα περισσότερα ΚΤΕΛ υπάρχει μεγάλη κίνηση ως προς την αποστολή δεμάτων. Υπάλληλος ο οποίος εργάζεται σε ΚΤΕΛ περιοχής της Ηπείρου ανέφερε πως “ορισμένα δρομολόγια πάνε μόνον με δέματα, καμιά φορά τα βάζουμε και μέσα στο λεωφορείο γιατί δεν χωράνε στις μπαγκαζιέρες”. Διαφορετική είναι η εικόνα στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης όπου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο η κίνηση στα δέματα έχει μειωθεί κατά περίπου 50% σε σχέση με προηγούμενες πασχαλινές περιόδους καθώς, όπως εξήγησε, “η διακίνηση εμπορευμάτων στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη εξυπηρετούσε κυρίως την αγορά η οποία, όμως, τώρα είναι κλειστή”.

Καθολική απαγόρευση εισόδου υπήρχε στα νεκροταφεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι πόρτες τους ήταν κλειστές και επιπλέον, στις εισόδους υπήρχε και παρουσία της δημοτικής αστυνομίας. Όπως εξήγησε δημοτικός αστυνομικός ο οποίος είχε υπηρεσία στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου, στην περιοχή της Θέρμης, απαγόρευση εισόδου θα υπάρχει πιθανότατα έως και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Τέλος, ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων παρατηρήθηκε και πέριξ των εκκλησιών στο κέντρο της πόλης. Σε ορισμένους ναούς, όπως για παράδειγμα σε αυτόν της Μητρόπολης, οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα, ωστόσο πιστοί δεν υπήρχαν ούτε και μεγάφωνα για την αναμετάδοση της θρησκευτικής λειτουργίας.