Skip to main content

Η Θεσσαλονικιά που φτιάχνει παπούτσια με την... καρδιά της

Η Γεωργία Βλαχάκη, με συνοδοιπόρο τον πατέρα της, Δημήτρη, υποδηματοποιό 50 χρόνια, δημιούργησε το brand fabrica fabrica με χειροποίητα παπούτσια

Βάζει κυριολεκτικά την... καρδιά της στα παπούτσια που φτιάχνει. Άλλωστε, σε κάθε σόλα ξεχωρίζει μια μικρή καρδούλα, το σήμα κατατεθέν της, που ελπίζει να είναι παντού αναγνωρίσιμο σε μερικά χρόνια. Η 29χρονη Γεωργία Βλαχάκη, με συνοδοιπόρο τον πατέρα της Δημήτρη Βλαχάκη, υποδηματοποιό σχεδόν 50 χρόνια κι από τους τελευταίους παραδοσιακούς κατασκευαστές, δημιούργησε το brand fabrica fabrica θέλοντας να πάει την οικογενειακή τέχνη του υποδήματος ένα βήμα πιο κάτω.

Με έμπνευση από τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 και πυξίδα τον συνδυασμό του ρετρό με το μίνιμαλ, η Γεωργία Βλαχάκη έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Άλλωστε, αγαπά κάθε μέρα όλο και περισσότερο το παπούτσι και το αντιμετωπίζει ως έναν ζωντανό οργανισμό, που ξεκινά από ένα κομμάτι δέρμα και παίρνει μορφή και ρόλο πρωταγωνιστικό στην καθημερινότητά μας. Η fabrica fabrica προμηθεύει με παπούτσια της τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σχεδιάζει να διευρύνει σταδιακά το δίκτυό της και στην υπόλοιπη χώρα. Επόμενο βήμα της είναι η δημιουργία e-shop, ενώ στα πλάνα είναι και το στήσιμο ενός φυσικού καταστήματος. Η Γεωργία Βλαχάκη όμως θέλει να δει τα παπούτσια της και στο εξωτερικό, για να μοιραστεί την... καρδιά της με όλο τον κόσμο. Για την ώρα στέλνει μόνο σε φίλους σε Λονδίνο και Άμστερνταμ.



Σήμερα, η παραγωγή της βιοτεχνίας, που βρίσκεται στην οδό Δραγουμάνου, φτάνει τα 30 παπούτσια ημερησίως –από γόβες, μποτάκια και πέδιλα μέχρι σανδάλια- και όλα γίνονται στο χέρι.  

Η εμπειρία του πατέρα και η νέα πνοή της κόρης

Ο Δημήτρης Βλαχάκης άρχισε να ασχολείται με το υπόδημα σε ηλικία 12 χρονών. Μάλιστα, η πρώτη βιοτεχνία όπου δούλεψε βρισκόταν στο Καραβάν Σαράι. Έμαθε την τέχνη δίπλα σε πεπειραμένους τεχνίτες και η αγάπη του για το παπούτσι τον κράτησε στο επάγγελμα μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες του κλάδου. Το 1983, σε ηλικία 25 χρονών, κι αφού είχε διδαχθεί όσα έπρεπε, ξεκίνησε τη δική του βιοτεχνία στην οδό Αντιγονιδών, με αντικείμενο τα γυναικεία υποδήματα. Τότε στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν περισσότερες από 1.000 βιοτεχνίες υποδημάτων, αφού ο κλάδος ανθούσε. «Δύο πράγματα έμαθα όλα αυτά τα χρόνια. Το παπούτσι θέλει δουλειά και πάθος. Αυτά προσπάθησα να περάσω και στην κόρη μου» λέει.

Η Γεωργία Βλαχάκη και ο πατέρας της Δημήτρης Βλαχάκης



Κάπως έτσι η Γεωργία Βλαχάκη μεγάλωσε μέσα στα παπούτσια. Έπαιζε με τα δέρματα, ήθελε να καρφώνει τα τακούνια, τακτοποιούσε τα παπούτσια μέσα στα κουτιά τους. Αν και στο πίσω μέρος του μυαλού της η ιδέα να ασχοληθεί με το αντικείμενο υπήρχε, τελικά σπούδασε λογιστική. Άλλωστε, έβλεπε πως η οικονομική κατάσταση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή τόσο γενικότερα όσο και για τον κλάδο ειδικότερα. Στην αρχή η ενασχόλησή της ήταν περιορισμένη, στη συνέχεια όμως η δουλειά τη συνεπήρε. Άρχισε να μαθαίνει από τον πατέρα της, να παρακολουθεί όλα τα στάδια της παραγωγής, από το σχέδιο, το πατρόν, το ράψιμο μέχρι το μοντάρισμα και την ολοκλήρωση του παπουτσιού.

Η καρδούλα της fabrica fabrica

Κάποια στιγμή σε ένα δικό της παπούτσι πρόσθεσε μια κόκκινη καρδούλα και στη συνέχεια, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, θέλησε να την επαναλάβει σε όλα τα υποδήματα της βιοτεχνίας, βάζοντας ένα κομμάτι της σε κάθε παπούτσι. Μάλιστα, η όλο και πιο στενή σχέση της με τη βιοτεχνία τής ενέπνευσε το όνομα fabrica, το οποίο χρησιμοποίησε αρχικά στο facebook εις διπλούν αντί ονόματος και επιθέτου, δηλαδή fabrica fabrica. Οι φίλοι της έφτασαν να τη φωνάζουν fabrica fabrica, οπότε όταν ήρθε η ώρα να βαφτίσει τη δική της επιχειρηματική προσπάθεια, δεν κόπιασε πολύ. Στα βαθιά μπήκε ουσιαστικά το 2016 και από τότε ζει καθημερινά την παραγωγική διαδικασία των παπουτσιών, η οποία είναι δύσκολη και χρονοβόρα, όπως λέει στη Voria.gr.



Στο πλαίσιο της επιθυμίας της να φέρει έναν άλλο αέρα στη βιοτεχνία και να σηματοδοτήσει μια καινούρια αρχή, ήρθε και η μετακόμιση από την Αντιγονιδών στη Δραγουμάνου, όπου την τελευταία τριετία δημιουργεί τον δικό της κόσμο παπουτσιών. 

«Θέλω τα παπούτσια της fabrica fabrica να γίνουν γνωστά όχι μόνο για το στυλ τους, αλλά και για την άνεσή τους, και να είναι προσιτά σε όλους. Άλλωστε, τα υποδήματα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας» λέει η Γεωργία Βλαχάκη στη Voria.gr.  Στόχος της είναι με τα παπούτσια της οι γυναίκες να αισθάνονται μοναδικές. Μάλιστα, οι καρδούλες που τοποθετεί σε κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικών χρωμάτων, γιατί, όπως εξηγεί, η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική.