Skip to main content

Η Θεσσαλονικιά πρόεδρος που παίζει τα θερμοκήπια στα δάχτυλα

Η Δήμητρα Εμμανουηλίδου της εταιρείας κατασκευής θερμοκηπίων Epsilon Emmanouilidis συνδυάζει αρμονικά το επιχειρείν με την προεδρία της ΕΚΑΓΕΜ

Εδώ και δύο χρόνια έχει φέρει άρωμα γυναίκας στη διοίκηση της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), επιχειρώντας να κάνει τη διαφορά σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο. Μοιράζει δε τον χρόνο της ανάμεσα στην προεδρία της ΕΚΑΓΕΜ και στην οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής θερμοκηπίων, Epsilon Emmanouilidis, στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης, μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τη Δήμητρα Εμμανουηλίδου που αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα, αφού μπορεί με την ίδια άνεση που συνομιλεί με υπουργούς να οδηγήσει ένα κλαρκ ή να χειριστεί μια γερανογέφυρα. Άλλωστε, εδώ και 18 χρόνια εργάζεται σκληρά στην επιχείρηση, όπου μαζί με τον αδερφό της Κωνσταντίνο και τον θείο της Θανάση Εμμανουηλίδη, δημιουργούν αγροτικές κατασκευές, οι οποίες διευκολύνουν την πρωτογενή αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Από θερμοκήπια για κηπευτικά, φυτώρια και θαλάμους για μανιτάρια μέχρι ποιμνιοστάσια, βουστάσια, κονικλοτροφεία και πτηνοτροφεία, η Epsilon Emmanouilidis διευρύνει συνεχώς το αντικείμενό της, ενώ τελευταία αναλαμβάνει την έκδοση αδειών για την εγκατάσταση μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης.

Δεν περιορίζεται δε στην εγχώρια αγορά, αφού προσφέρει την τεχνογνωσία της από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία μέχρι την Σερβία, την Τουρκία και την Ουγγαρία, ενώ δεν σταματά να ψάχνεται στο εξωτερικό. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα έστησε μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης στα Σκόπια. Είναι ενδεικτικό πως πλέον οι εξαγωγές της ανέρχονται στο 35% επί του τζίρου της, όταν πριν από μια διετία το ποσοστό αυτό ήταν 15%.

Χάρη σε αυτή την εξωστρέφεια η επιχείρηση, που απασχολεί 30 άτομα, κατάφερε να αντέξει, επενδύοντας στις θετικές προοπτικές του αγροτικού κλάδου.

Προσπαθεί δε συνεχώς να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις, όπως λέει στη Voria.gr, η Δήμητρα Εμμανουηλίδου. Έτσι, τελευταία πρωτοπορεί με τα λεγόμενα γοτθικά θερμοκήπια, με 5 μέτρων υδροροή, αλλά και με τις εφαρμογές του vertical farming (οριζόντιας παραγωγής), ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα, αναπτύσσοντας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα νέες, προηγμένες λύσεις και εφαρμογές για την αγροτική παραγωγή.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στις αγορές των Βαλκανίων και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέα προϊόντα, με γνώμονα την καινοτομία και τις ανάγκες των παραγωγών» λέει η Δήμητρα Εμμανουηλίδου.

Μια ιστορία 39 ετών και δύο γενεών

H εταιρεία γεννήθηκε ως «Αφοί Εμμανουηλίδη» το 1981 στη Νέα Μαγνησία μέσα από την διορατικότητα δύο αδερφών, του Ιωάννη –πατέρα της Δήμητρας και του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη- και του αδερφού του Θανάση. Προερχόμενοι από μια περιοχή με πλούσια παραγωγή λαχανικών, είδαν προοπτική στο πεδίο των θερμοκηπίων και δημιούργησαν την επιχείρησή τους με αυτό το αντικείμενο. Το 1991 η «Αφοί Εμμανουηλίδη» άφησε πίσω της τα μικρά γραφεία που διέθετε μέχρι τότε και μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις, ενώ το 2001 έφτιαξε την πρώτη της μονάδα στη Νέα Μαγνησία, στην οποία το 2014 ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα κτήριο.

Τα παιδιά του Ιωάννη Εμμανουηλίδη, η Δήμητρα και ο Κωνσταντίνος, μεγάλωσαν μέσα στην επιχείρηση και έμαθαν από νωρίς τι σημαίνει δουλειά. Για τη Δήμητρα τα θερμοκήπια είχαν αντικαταστήσει την παιδική χαρά, ενώ η φωνή του πατέρα της να της λέει τα Σαββατοκύριακα «Δήμητρα στο μαγαζί» έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη της. Άλλωστε, ο Ιωάννης Εμμανουηλίδης ήθελε τα παιδιά του να μην θεωρούν δεδομένα όσα είχαν βρει, αλλά να δουλέψουν γι’ αυτά.

Η Δήμητρα σπούδασε οικονομικά, ούτε όμως κατά τη διάρκεια των σπουδών της απομακρύνθηκε από την επιχείρηση. Το 2002 έκανε την επίσημη πλέον είσοδό της σε αυτή, ξεκινώντας από το λογιστήριο και σύντομα το οικονομικό της μυαλό αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για την εταιρεία. Μαζί με τον αδερφό της Κωνσταντίνο, που έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και συνέχισε με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού, έφεραν αέρα εξωστρέφειας στην εταιρεία, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο δράσης στα Βαλκάνια, ενώ ενίσχυσαν το στοιχείο καινοτομίας της επιχείρησης. Σήμερα στην Epsilon Emmanouilidis, όπως ονομάζεται τα τελευταία χρόνια, ώστε να είναι πιο εύληπτη η επωνυμία της στις διεθνείς αγορές, έχουν κάνει την είσοδό τους και τα παιδιά του Θανάση Εμμανουηλίδη, επίσης Δήμητρα και Κωνσταντίνος, με την επιχείρηση να γίνεται μια ακόμα πιο οικογενειακή υπόθεση.

Το μικρόβιο των κοινών

Παράλληλα όμως με την εταιρεία η Δήμητρα Εμμανουηλίδου κόλλησε πριν από αρκετά χρόνια και το μικρόβιο της ενασχόλησης με τα κοινά. Ήταν το 2008, όταν εξελέγη για πρώτη φορά μέλος στο δ.σ. της ΕΚΑΓΕΜ, που κατάλαβε ότι μπορούσε να προσφέρει. Με τη στήριξη των δικών της ανθρώπων που την προέτρεψαν να δοκιμαστεί και σε αυτό το μετερίζι, διεκδίκησε πριν από μια διετία την προεδρία της ΕΚΑΓΕΜ και τα κατάφερε. Σε αυτή τη διετία έμαθε πολλά, που σίγουρα μπορεί να εφαρμόσει στην οικογενειακή επιχείρηση: να ελίσσεται, να είναι προνοητική, αλλά και μαχητική. «Η ΕΚΑΓΕΜ είναι μεγάλο σχολείο για μένα» λέει και νιώθει περήφανη που κατάφερε αυτή την περίοδο να μην μείνει κανένας κατασκευαστής εκτός σχεδίων βελτίωσης, όπως λέει. Θέλει δε μέχρι τη λήξη της θητείας της να μην υπάρχει ούτε ένας κατασκευαστής που να μην έχει μπει στην «οικογένεια» της ΕΚΑΓΕΜ.