Skip to main content

Οι Θεσσαλονικείς προετοιμάζονται για τη... σπιτική Τσικνοπέμπτη

Η κίνηση στα κρεοπωλεία έχει ξεκινήσει, αύριο αναμένεται η κορύφωση - Τι επιλέγουν για το τραπέζι τους οι Θεσσαλονικείς.

Τη... σπιτική εκδοχή της Τσικνοπέμπτης, λόγω του κορωνοϊού, προετοιμάζονται να ζήσουν φέτος οι Θεσσαλονικείς, που δειλά - δειλά ξεκίνησαν από χθες τις αγορές τους.

Η κορύφωση της κίνησης στα κρεοπωλεία - που μέχρι στιγμής οι ιδιοκτήτες τους, δεδομένων των συνθηκών, δηλώνουν ικανοποιημένοι - αναμένεται αύριο.

Όπως λένε η Τσικνοπέμπτη είναι εργάσιμη ημέρα και δεν αποκλείεται μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Θεσσαλονικείς να κάνουν τα ψώνια τους προκειμένου να τσικνίσουν κρατώντας τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Άγνωστος Χ παραμένει η κίνηση που θα καταγραφεί από τα καταστήματα delivery και take away, τα οποία θα έχουν μερίδιο στην αυριανή εορταστική πίτα.

H διανομή κατά οίκον στην εποχή του κορωνοϊού έχει εξελιχθεί και σε μια μορφή ψυχαγωγίας. Με την εστίαση να παραμένει κλειστή για μήνες, πλέον η ... λίστα εμπλουτίζεται καθώς στο παιχνίδι μπήκαν και εστιατόρια που δεν πραγματοποιούσαν delivery πριν χτυπήσει η πανδημία.

«Ένα ζευγάρι ή μια τετραμελής οικογένεια δεν αποκλείεται να παραγγείλει στο σπίτι από το να μπαίνει στη διαδικασία να μαγειρεύει και να λερώνει φούρνο και σχάρες» λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης υπογραμμίζοντας πως πλέον οι καταναλωτές λόγω των περιοριστικών μέτρων είναι πιο προνοητικοί και προμηθεύονται νωρίτερα τα προϊόντα που επιθυμούν.

Έτσι η κίνηση ξεκίνησε από χθες με το χοιρινό να ανακηρύσσεται στον «βασιλιά» στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα τα χοιρινά σουβλάκια, οι παντσέτες και τα σουβλάκια πρωτοστατούν στις προτιμήσεις και ακολουθούν τα μπιφτέκια, τα σουτζουκάκια, τα φιλέτα και τα σουβλάκια από κοτόπουλο.

Οι τιμές σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη φέτος παρέμειναν σταθερές, ενώ η η κίνηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι αυξημένη. «Οι παραγγελίες είναι περισσότερες αλλά οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες καθώς λόγω των περιορισμών κάθε οικογένεια θα περάσει μόνη της την Τσικνοπέμπτη» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας πως κατά μέσο όρο μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων παίρνει κρέατα που αντιστοιχούν σε 1,5 με 2 κιλά.

Η κίνηση στο Καπάνι

Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι κρεοπωλίων στο Καπάνι κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση του τζίρου καθώς ο κόσμος διστάζει να κατέβει σε κεντρικές αγορές για να πραγματοποιήσει τα ψώνια του.

Ο Αλέξανδρος Κοπαΐδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Καπάνι αναφέρει στη Voria.gr πως «ο κόσμος φοβάται να κατέβει στο κέντρο, όχι μόνο του ιού και του συνωστισμού καθώς και λόγω του χρονικού περιορισμού. Μάλιστα, βλέπουμε μέχρι και 80% μείωση του τζίρου. Εμείς είχαμε αρκετούς πελάτες και από την εστίαση, κλάδος που επλήγη τρομερά και αυτό απαντάται και στον δικό μας τζίρο». Αντίθετα, όπως τονίζει ο ίδιος, η κίνηση στα τοπικά καταστήματα της γειτονιάς είναι αρκετά αυξημένη.

Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Γιάννης, υπάλληλος κρεοπωλείου στο Καπάνι. Ο ίδιος τονίζει πως «η φετινή Τσικνοπέμπτη σχεδόν δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη μέρα, δυστυχώς. Είναι φανερή η μείωση».