Skip to main content

Η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει το δημοκρατικό της σύστημα, λέει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή τη συνεχιζόμενη πίεση εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Την ανησυχία της εκφράζει η ΕΕ για την πίεση που ασκείται εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP) και μελών του όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πήτερ Στάνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για τη συνεχιζόμενη πίεση εναντίον του HDP και ορισμένων εκ των μελών του, η οποία πρόσφατα έγινε μέσω συλλήψεων, με την αντικατάσταση των εκλεγμένων δημάρχων, με μια δικαστική διαδικασία που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα, καθώς και με την προσπάθεια άρσης της ασυλίας μελών της Εθνοσυνέλευσης» σημειώνει ο Πήτερ Στάνο.

Προσθέτει ότι σ' αυτές τις εξελίξεις «προστίθεται και η μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς και η κράτηση εκατοντάδων τοπικών πολιτικών, εκλεγμένων αξιωματούχων και μελών του HDP για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία».

«Κάθε φερόμενο αδίκημα ή έγκλημα πρέπει να υπόκειται σε κατάλληλη διαδικασία και το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να διασφαλιστεί» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος ο κ. Στάνο επισημαίνει ότι ως «μακρόχρονο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη) χώρα, η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει το δημοκρατικό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του πολιτικού συνεταιρίζεσθαι».