Skip to main content

Η Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Abdulhamid Han στις 9 Αυγούστου

Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης για έρευνες φυσικού αερίου. Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει την ακριβή περιοχή έρευνας

Την ακριβή ημερομηνία που θα βγει στη Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανό της ανακοίνωσε η Τουρκία. Το Abdulhamid Han θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης, για να ξεκινήσει αποστολή στη Μεσόγειο, στις 9 Αυγούστου και πιο συγκεκριμένα να συνεχίσει τις αμφιλεγόμενες έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Το παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και όπως μεταδίδεται, οι έρευνες -είπε ο Ντονμέζ- θα γίνουν εντός των τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. 

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του Ιουλίου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε ανακοινώσει πως το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου.

Πάντως η ακριβής περιοχή ερευνών θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα, δηλαδή στις 9 Αυγούστου, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά τις έρευνες το γεωτρύπανο της Τουρκίας.

Μιλώντας στους εορτασμούς για τον Αττίλα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Οκτάι είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το γεωτρύπανο 7ης γενιάς Abdulhamid Han διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσματικών ερευνών με την ικανότητά του να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.

«Το νέο μας γεωτρύπανο προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο τον επόμενο μήνα» είχε επισημάνει ο Οκτάι προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζονται αποφασιστικά απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις και παράτυπες πρωτοβουλίες και είχε υπογραμμίσει ότι οι πόροι υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο δεν είναι παιχνίδι για τους Έλληνες.