Skip to main content

Η Τσεχία ξεκινά την τρίτη δόση εμβολίου σε όλους

Σχεδόν 1,68 εκατ. Τσέχοι κόλλησαν τον ιό, και πολύ περισσότεροι εκτιμάται ότι τον κόλλησαν χωρίς αυτό να έχει διαπιστωθεί με διαγνωστικό τεστ.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα προσφέρει μια ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 από τις 20 Σεπτεμβρίου σε όλους όσοι έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεκ.

Η Τσεχία των 10,7 εκατ. κατοίκων είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία της COVID-19 σε αριθμό θανάτων ανά κάτοικο, με πάνω από 30.400 θύματα.

Σχεδόν 1,68 εκατ. Τσέχοι κόλλησαν τον ιό, και πολύ περισσότεροι εκτιμάται ότι τον κόλλησαν χωρίς αυτό να έχει διαπιστωθεί με διαγνωστικό τεστ.

Η κυβερνητική ομάδα εργασίας για τον κορωνοϊό ανέφερε στο Twitter πως οι ενισχυτικές δόσεις συνιστώνται ιδίως για άτομα άνω των 60 ετών αλλά θα είναι επίσης διαθέσιμες για όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει προηγούμενο εμβολιαστικό σχήμα είτε δύο δόσεων είτε μίας δόσης.

Τα mRNA εμβόλια στις ενισχυτικές δόσεις

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Mοderna για τις αναμνηστικές δόσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει έναν κανονικό εμβολιασμό τουλάχιστον οκτώ μήνες νωρίτερα, δήλωσε ο Βόιτεκ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Μέχρι σήμερα, 5,73 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων, κυρίως του Pfizer/BioNTech, και άλλοι 197.254 έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε στην τσεχική τηλεόραση πως η κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομικά μπόνους σε γενικούς γιατρούς που θα πείσουν ανθρώπους άνω των 65 ετών να εμβολιαστούν με τις αρχικές δόσεις, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών.