Skip to main content

Μαίρη Χατζάκου: Γιατί αποφάσισα να επενδύσω ξανά στη ΜΕΒΓΑΛ

Συνέντευξη της Μαίρης Χατζάκου στη Voria.gr: Οι πρώτοι γαλατάδες της Θεσσαλονίκης, το σημείο καμπής, ο Βγενόπουλος, η ανάκαμψη και οι νέες προκλήσεις.

Πρόκειται για μία από τις επιχειρήσεις, στις οποίες η επαγγελματική σταδιοδρομία των ιδιοκτητών της, συμβαδίζει με την οικογενειακή της διαδρομή. Η επικεφαλής της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου, είναι η κόρη των πρώτων γαλατάδων της Θεσσαλονίκης. Πλέον, στην εταιρεία συμμετέχει η πέμπτη γενιά της οικογένειας με τον Κώστα και τη Μαριάννα Χατζάκου να διευρύνουν την οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.



H Mαίρη Χατζάκου, είναι εγγονή προσφύγων από το Σχολάρι της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1919 μετά το διωγμό που υπέστησαν μαζί με άλλους Έλληνες και οι οικείοι της.

Από την εποχή που ο παππούς της και ο πατέρας της Κωνσταντίνος Χατζάκος, μοίραζαν γάλα που συνέλεγαν από τα περίχωρα της πόλης με ένα γαϊδουράκι, πέρασαν αρκετά χρόνια. Η γιαγιά της μάλιστα, έφτιαχνε γιαούρτι και ρυζόγαλο στο υπόγειο του πατρικού σπιτιού. Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό της γαλακτοοινομαγειρίο, στο οποίο πουλούσε τα προϊόντα της, αποτελώντας την πρώτη επίσημη επιχειρηματική προσπάθεια της οικογένειας.

Σε ηλικία 25 ετών, το 1950, ο πατέρας της ίδρυσαν μαζί με τον ξάδελφό του, Χρήστο Χατζηθεοδώρου, τη ΜΕΒΓΑΛ, στα Κουφάλια. Ο Κωνσταντίνος Χατζάκος μάλιστα, όταν τον ρωτούσαν «τι είναι για σένα το γάλα;», συνήθηζε να απαντάει: «μέσα στις φλέβες μου κυλάει γάλα».

Η Μαίρη Χατζάκου έζησε τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, αλλά και την αποχώρηση του πατέρα της Κωνσταντίνου το 1998 για λόγους υγείας. Γνώρισε την αντιπαράθεση μεταξύ των μετόχων στους κόλπους της εταιρείας μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της. Ταυτόχρονα έζησε και την κρίση που πέρασε η γαλακτοβιομηχανία, η οποία αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, λαμβάνοντας την απόφαση να επιστρέψει στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της επιχείρησης το 2016 και συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ από κοινού με τη ΔΕΛΤΑ. Σημειώνεται ότι μετά από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον και δικαστικές περιπέτειες, η ΔΕΛΤΑ κατάφερε να επιτύχει την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού αποκτώντας ποσοστό 43,18% στην εταιρεία, όσο ακριβώς είναι και το ποσοστό της οικογένειας Χατζάκου.



Η αντιπρόεδρος και διεθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας μιλάει στη Voria.gr για ορισμένες από τις εμπειρίες που καθόρισαν την επαγγελματική της διαδρομή, γνωρίζοντας ότι η πίστη της και το πείσμα για να μην χαθεί η ιστορία 65 ετών την οδήγησαν στο σημείο να βλέπει την επόμενη μέρα με αισιοδοξία, επιτυγχάνοντας την αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΜΕΒΓΑΛ και τη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας.

Έχοντας επενδύσει πρόσφατα 5,3 εκατ. ευρώ για την παραγωγή γιαούρτης στοχεύει στο τριπλασιασμό των πωλήσεων στραγγιστού σε βάθος τριετίας.

-Kυρία Χατζάκου ανήκετε στην πρώτη οικογένεια γαλατάδων της Θεσσαλονίκης. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα;

Η ΜΕΒΓΑΛ υπήρχε στη ζωή μου από τη στιγμή που γεννήθηκα. Ο πατέρας μου και ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Χατζάκος, αντιμετώπιζε την εταιρεία ως το τρίτο του παιδί. Δημιούργημά του, από το στάδιο της ιδέας ως τη στιγμή που έφτασε να είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, μας μύησε στον κόσμο της ΜΕΒΓΑΛ από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Μαθήτρια ακόμη, τον συνόδευα συχνά στο εργοστάσιο, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, και εργαζόμουν σε όποιο πόστο μπορούσα, από την παραγωγή, ως το λογιστήριο ή και όπου χρειαζόταν να βοηθήσω. Η συστηματική ενασχόλησή μου με την εταιρεία ήρθε σαν φυσική εξέλιξη της δικής μου αγάπης για τη ΜΕΒΓΑΛ και των εμπειριών μου στην εταιρεία, αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα όσων μου δίδαξε ο μέντοράς μου, ο ίδιος ο πατέρας μου, και αρκετοί ικανοί συνεργάτες του, στελέχη της εταιρείας, όλα αυτά τα χρόνια.

-Tι άλλαξε στον κλάδο από την εποχή που ο παππούς σας μοίραζε το γάλα με το γκιούμι στο σήμερα;

Από την εποχή του μεσοπολέμου τα μόνα κοινά που υπάρχουν πλέον, συνοψίζονται στα ίδια τα προϊόντα, που εδώ και αιώνες παράγονται στη χώρα μας, καθώς και στη διαδικασία παραγωγής τους, με τρόπο ώστε να διατηρούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι αυθεντικές γεύσεις τους.

Το «σήμερα» στον κλάδο είναι τελείως διαφορετικό:

⦁    Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες με αυτοματοποιημένες μεθόδους αρμέγματος, που διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα στο γάλα
⦁    Οι παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής ενσωμάτωσαν τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία για αύξηση της απόδοσης και βελτίωση των προϊόντων
⦁    Με την εξέλιξη των μεταφορών τα γαλακτοκομικά προϊόντα ταξιδεύουν με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.
⦁    Η ποικιλία των παραδοσιακών προϊόντων εμπλουτίστηκε με εκατοντάδες νέες επιλογές, για κάθε γευστική και διατροφική ανάγκη.
⦁    Οι συσκευασίες είναι πρακτικές, πρωτότυπες σε σχεδιασμό και με ιδιαίτερη αισθητική, και κυρίως προφυλάσσουν την υγιεινή και ασφάλεια του περιεχομένου.



-Πριν επανατοποθετήσετε τα χρήματά σας στη ΜΕΒΓΑΛ, δεν κρύβατε την επιθυμία σας να αναλάβετε και πάλι ενεργό ρόλο στην εταιρεία. Σε ποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνέβη αυτό, και γιατί λάβατε τη αυτή την απόφαση;

Στην πραγματικότητα η ενασχόλησή μου με την εταιρεία δεν διακόπηκε ποτέ ουσιαστικά, παρ’ όλη την απόσταση, και παρά το γεγονός ότι δεν εργαζόμουν εκεί. Το κομβικό σημείο που με ώθησε να αναλάβω δράση ήταν η στιγμή που διαπίστωσα ότι όλος ο μόχθος των 65 προηγούμενων χρόνων κινδύνευε να χαθεί οριστικά, να περάσει η εταιρεία σε ξένους επενδυτές, χωρίς σοβαρά εχέγγυα για το μέλλον της ίδιας και των ανθρώπων της, που στα δύσκολα ήταν πάντα εκεί και τη στήριζαν.

-Πότε υπήρξε η δυσκολότερη για εσάς στιγμή στην εταιρεία; Ήταν η περίοδος κατά την οποία εσείς βρισκόσασταν εκτός ΜΕΒΓΑΛ και παρακολουθούσατε τις δυσκολίες οικονομικές αλλά και άλλης μορφής, που αντιμετώπιζε;

Όταν μάθαινα ότι η εταιρεία καθυστερεί στην αποπληρωμή των εργαζομένων και αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, ήταν δύσκολο να το αποδεχτώ.



-Πόσο εύκολο ήταν για μια γυναίκα, απόγονο προσφύγων από το Σχολάρι, να αναλάβει τη διεύθυνση και την ευθύνη μιας επιχείρησης όπως η ΜΕΒΓΑΛ και κατά πόσο ήταν αποδεκτό κάτι τέτοιο;

Τα όποια προσκόμματα παρουσιάστηκαν στην πορεία μου δεν σχετίζονται τόσο με το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, όσο με την ίδια τη φύση της δουλειάς, καθώς πρόκειται για δυσκολίες και ανατροπές, που συναντά συχνά όποιος ασχολείται με το επιχειρείν. Οι δυσκολίες είναι μέρος του παιχνιδιού και ευθύνη όσων ηγούνται είναι να τις διαχειρίζονται με τρόπο επωφελή για την εταιρεία τους.

-Θα σας αναφέρω τρία ονόματα και εάν θέλετε σχολιάζετε σχετικά. Ποιος ήταν λοιπόν ο ρόλος των Πέτρου Παπαδάκη, του Ανδρέα Βγενόπουλου και της Bartons στην εξελικτική πορεία της επιχείρησης;

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, έχοντας βαθιά γνώση της αγοράς και εμπειρία στις επιχειρήσεις, ήταν αυτός που πίστεψε αφενός στη ΜΕΒΓΑΛ και αφετέρου στο δικό μου όραμα και στήριξε την επιθυμία μου να μείνει η εταιρεία σε ελληνικά χέρια. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία και θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μόνο ως γνώση και εμπειρία.

-Από τον πρόγονό σας, Κωνσταντίνο Χατζάκο, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία φτάσαμε στην πέμπτη γενιά επιχειρηματιών της οικογένειας στην εταιρεία, την οποία εκπροσωπούν τα παιδιά σας. Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχει και ισχυρή επιχειρηματική παρακαταθήκη και διάδοχη κατάσταση ικανή να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης;

Η ΜΕΒΓΑΛ είναι μια εταιρεία με δυνατότητες και με δυναμική. Διαθέτει όλα όσα αναζητάει ο σύγχρονος καταναλωτής: ποιότητα, προστιθέμενη αξία και αυθεντική γεύση στα προϊόντα της, καινοτόμες προτάσεις, αξίες σαν εταιρεία, κοινωνικό πρόσωπο και σημαντική ιστορία στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Η πρόκληση είναι να τα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μας επιλέγουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές για το καθημερινό τους τραπέζι, βέβαιοι πως επιλέγουν το καλό!

-Θα επιδιώξετε να αποκτήσετε το σύνολο της εταιρείας διεκδικώντας το μερίδιο της ΔΕΛΤΑ, εφόσον οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες; Τι καταγράφει το μέλλον για την εταιρεία αυτή τη στιγμή;

Δεν έχει τεθεί θέμα για οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Όλες οι κινήσεις μας αυτή τη στιγμή έχουν σαφή προσανατολισμό την ανοδική πορεία της ΜΕΒΓΑΛ, με ενίσχυση της παρουσίας μας στην ελληνική και ξένη αγορά. Με τα σημερινά δεδομένα, και βλέποντας ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον αισιόδοξα.

Η ΜΕΒΓΑΛ σε αριθμούς

Εκτίμηση ισολογισμού 2017

Κύκλος εργασιών: 107,7εκατ. ευρώ

EBITDA: 8,1 εκατ. ευρώ

Εργαζόμενοι: 630

Κύκλος εργασιών εξωτερικού: 33,4 εκατ. ευρώ

Προύπολογισμός για το 2018

Κύκλος εργασιών: 121,5 εκατ. ευρώ

EBITDA: 9,5 εκατ. ευρώ

Εργαζόμενοι: 642

Κύκλος εργασιών εξωτερικού: 36,7%