Skip to main content

Το μέλλον της Αγίας Σοφίας και η ικανότητα του καλού καπετάνιου

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την Αγία Σοφία, οι βολεμένοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και το ανατριχιαστικό επιχείρημα με τους συνταξιούχους.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να λάβει απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας για το άνοιγμα ή μη της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανική προσευχή, έπειτα από προσφυγή της τουρκικής Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015. Όπως επισημαίνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση της Πέμπτης θα κρίνει το μέλλον της Αγίας Σοφίας.

Με όσα λέει ο πρωθυπουργός για την ελληνική οικονομία, φαίνεται ότι βλέπει πως ζουν οι βολεμένοι ΣΥΡΙΖΑίοι, και νομίζει πως όλοι οι Έλληνες ζουν έτσι. Να τον ενημερώσει κάποιος, ότι ο «όχλος», όπως αποκαλεί το 70% του ελληνικού λαού, δεν ζει όπως οι «σύμβουλοί» του.

Απορώ πάντως, που με τόση μαεστρία κοροϊδεύει τον λαό, ή μήπως δεν καταλαβαίνει αυτά που του γράφουν; Είπε ότι οι εξωτερικές αναταράξεις στην αγορά, ανεβάζουν τα επιτόκια των ομολόγων στην Ελλάδα. Συμβαίνει αυτό και είναι συνηθισμένο. Αλλά…

Πέρα από αυτό, η εσωτερική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν παίζει ρόλο; Το ότι οι επενδυτές παρατηρούν το μίσος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, δεν το βλέπουν; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει επί τρία χρόνια, ούτε ένα αναπτυξιακό μέτρο, δεν το προσέχουν; Ότι ούτε και τις υπάρχουσες επενδύσεις επιτρέπει να υλοποιηθούν;

Μήπως, η παροχολογία που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο, σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., έστειλε κι αυτή λάθος μηνύματα προς τις αγορές και εκτόξευσαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 4,66% και ταυτόχρονα σήμαναν ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές;

Τίποτε από αυτά δεν έχει προσέξει ο πρωθυπουργός. Μόνον τις εξωτερικές αναταράξεις είδε. Οι οποίες, πάντα θα υπάρχουν. Κι εδώ είναι η ικανότητα του πολιτικού, όπως και του καπετάνιου στην φουρτουνιασμένη θάλασσα, να οδηγήσει το καράβι ακίνδυνα.

Δεν ένιωσε βέβαια την ανάγκη, ούτε να βρει τρόπο να καλύψει το ανατριχιαστικό επιχείρημά του, ότι βρήκε λύση για την περικοπή των συντάξεων. Είχε πει: «Αφορά την προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων που σήμερα είναι πάνω των 70 ετών. Άρα η όποια περικοπή δαπανών θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου».

Έτσι συζητούν, δηλαδή, πριν αποφασίσουν; Μήπως έπεσε και καμιά ιδέα να περιοριστεί ο χρόνος ζωής των συνταξιούχων; Γιατί να ζουν όσοι είναι πάνω από 70 και επιβαρύνουν το ασφαλιστικό; Τι έκανε πάνω σ’ αυτό άραγε ο Στάλιν στην ΕΣΣΔ; Ας το ψάξουν, μήπως και πάρουν κάποια ιδέα.

Το πόσο με εκνευρίζουν αυτές οι ειδήσεις δεν λέγεται. Στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα, τουλάχιστον 3.677 παιδιά, κυρίως αγόρια, ηλικίας κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από 1.670 κληρικούς. Απορώ, βρε παιδιά… Κάθε μέρα και μια καινούργια αποκάλυψη για τέτοια σκάνδαλα. Άλλη δουλειά δεν κάνουν αυτοί οι κληρικοί;

Όσοι νομίζουν ότι η ιστορία με τους Αλβανοτσάμηδες είναι παρονυχίδα, κάνουν λάθος. Το χρήμα από την Άγκυρα στον Τουρκαλβανό επικεφαλής του Κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σφετίμ Ιντρίζι, ρέει άφθονο. Αλλά φαίνεται υπάρχουν επιρροές και από άλλες κατευθύνσεις. Εχθές ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και πηγαίνει στην αντιπολίτευση, με το Δημοκρατικό Κόμμα, εξασθενώντας τον Ράμα, που δεν θέλουν πλέον οι Δυτικοί.