Skip to main content

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία απειλεί να να μην υποδέχεται πια πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η κατάσταση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου υπάγονται οι πόλεις Κολονία, Ντίσελντορφ και Ντόρτμουντ, επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα

Οι αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απειλούν να σταματήσουν να υποδέχονται ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά, ερίζοντας πως άλλα κρατίδια δεν εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις ως προς την υποδοχή τους.

Η κατάσταση στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στο οποίο υπάγονται διοικητικά οι πόλεις Κολονία, Ντίσελντορφ και Ντόρτμουντ, επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα, ανέφερε στέλεχος του κρατιδιακού υπουργείου Προσφύγων σε επιστολή του στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό οφείλεται ιδίως στο γεγονός ότι άλλα κρατίδια αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, παρότι βρίσκονται κάτω από τις ποσοστώσεις τους, με αποτέλεσμα να τους υποδέχεται η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας και φθάνουν στο κρατίδιο έχει αυξηθεί πολύ, επισήμανε ο Λόρεντς Μπαρ στο κείμενο που έστειλε στον Χανς-Γκέοργκ Ένγκελκε, το στέλεχος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Ασφαλώς η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία παραμένει «δεσμευμένη στην εκπλήρωση της ανθρωπιστικής της ευθύνης να υποδέχεται όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται προστασία, ειδικά αυτούς που έφυγαν από την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Μπαρ.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρειάζεται επίσης να κάνει το καθήκον της, φροντίζοντας οι ροές να είναι πιο ομαλές και η κατανομή να είναι πιο δίκαιη, συμπλήρωσε.

Πέρα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μόνο η Βάδη-Βιρτεμβέργη και το Ζάαρλαντ δέχονται το τρέχον διάστημα τη μεταφορά προσφύγων από άλλα κρατίδια στο δικό τους έδαφος. Πρακτικά, σύμφωνα με την επιστολή του κ. Μπαρ, αυτό σημαίνει πως μόλις τρία από τα δεκαέξι κρατίδια χειρίζονται σήμερα την υποδοχή της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων από την Ουκρανία.

«Αν αυτή η τάση μείνει αμετάβλητη, εκτιμάμε ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (...) δεν θα μπορεί πλέον να υποδεχθεί» πρόσφυγες, προειδοποίησε. «Αυτό θα έχει αποτέλεσμα η εθνική κατανομή προσφύγων να ανασταλεί».

Ακόμη, ο κ. Μπαρ απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κρατίδια, τονίζοντας πως ακόμη κι αν έχουν φθάσει στα όρια της δυναμικότητάς τους ως προς την υποδοχή προσφύγων, πρέπει να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να φιλοξενούν τους πολίτες της Ουκρανίας που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, όπου μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.