Skip to main content

Οι «βόρειοι», οι «νότιοι» και ο «εμφύλιος» στην ΕΕ

Το μπλοκ των «σκληρών» του βορρά είναι εδώ και, δυστυχώς, συνεχώς μεγαλώνει, αλλά για τους «Νότιους» ήρθε μια μεγάλη ανάσα...

Σ' αυτή τη ζωή τα πάντα είναι θέμα συνεργασιών. Αναλόγως ποιο «στρατόπεδο» θα επιλέξεις για να ενταχθείς, αυξάνονται (ή μειώνονται) και οι πιθανότητές για να πετύχεις τους στόχους σου.

Το διδάσκει καλύτερα απ' όλους η ζωή στους κόλπους της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Τι μάθαμε, για παράδειγμα, από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ; Ότι το μπλοκ των «σκληρών» του βορρά είναι εδώ και συνεχώς μεγαλώνει. Δυστυχώς. Γιατί το γράφουμε αυτό; Διότι, αν καταλάβαμε (και μετρήσαμε) σωστά τις ισορροπίες, πλέον αριθμεί οκτώ μέλη. Με συνεχώς αυξητικές τάσεις, οι οποίες μας απειλούν παντοιοτρόπως. Γιατί το γράφουμε αυτό; Εξαιτίας, κυρίως, της τελευταίας τους προσθήκης, που είναι – κρατηθείτε – μια χώρα του μεσογειακού νότου, η Ισπανία. Ναι, σωστά διαβάσατε. Εν προκειμένω, απ' ό,τι μαθαίνουμε, έχουμε να κάνουμε με μια διακριτική (κατ' αρχήν) αποσκίρτηση από το στρατόπεδο των νοτίων, που όμως πλέον αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι άλλο:

Πώς πήρε αυτή την απόφαση η Μαδρίτη και με ποια κριτήρια; Άγνωστο, προς το παρόν. Σίγουρα, πάντως, θα έχει τους... λόγους της. Για να καταλάβετε -σε όλη της την... παραδοξότητα- την απόφαση των Ισπανών, αρκεί να σας πούμε το εξής: προστέθηκαν σε ένα στρατόπεδο που πρεσβεύει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και το σκληρό Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν τα (δημοσιονομικά) προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλα. Μυστήριο; Σίγουρα, αλλά αναμένεται να ξεδιαλύνει σύντομα. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί, προφανώς, κάτι πήραν σε αντάλλαγμα, το οποίο, αργά ή γρήγορα, θα αποκαλυφθεί.

Κατά τα άλλα, στο στρατόπεδο των νοτίων, ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι. Ηγέτιδα δύναμη είναι η Γαλλία και κατ' επέκταση ο πρόεδρος της, Εμμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, το «μυαλό» είναι ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι. Αυτός θα ενορχηστρώσει την προσπάθεια της χαλάρωσης του Συμφώνου, στο παρασκήνιο, έχοντας την προηγούμενη απαραίτητη εμπειρία από τη θητεία του στη Φρανκφούρτη και βεβαίως το απαραίτητο πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι με το μέρος των νοτίων. Γεγονός που συνιστά μεγάλη ανάσα για τις προσπάθειές τους. Οι σχέσεις της με τον Ντράγκι ήταν και παραμένουν εξαιρετικές, ενώ υπενθυμίζουμε ότι αν και πολίτης του κόσμου, είναι... Γαλλίδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ήταν μεγάλη ανάσα για τους «νότιους» η αποχώρηση του Βάισμαν από τη θέση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, στα τέλη Οκτωβρίου. Επρόκειτο για το απόλυτο «γεράκι». Το θέμα τώρα είναι ποιος θα τον αντικαταστήσει. Οποιος κι αν είναι, όμως, αποκλείεται να επιδείξει την ίδια σκληρότητα με αυτόν. Υπάρχουν και όρια...