Skip to main content

Οι Βρετανοί κόβουν το κάπνισμα λόγω κορωνοϊού

Δραστική μείωση των καπνιστών στη Βρετανία κατά την περίοδο των μηνών μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, όσο δηλαδή η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα.

Έρευνα της οργάνωσης Ash (Action on Smoking and Health) η οποία υπολογίζει τις τάσεις του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραψε μία πρωτοφανή μείωση των καπνιστών κατά τη διάρκεια των μηνών από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο.

Μέσα στους τρεις μήνες της καραντίνας σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται αυτοί που έκοψαν το κάπνισμα όντας χρόνιοι καπνιστές. Το 41% εξ αυτών αποδίδουν την απόφασή τους στο ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL αναφέρεται πως ο αριθμός των καπνιστών που σταμάτησαν το κάπνισμα ήταν ο μεγαλύτερος τους τελευταίους τρείς μήνες, δηλαδή από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο, από ότι κατέγραψε η έρευνα συνολικά από το 2007 έως τον Δεκέμβριο τοτ 2019. Στις αιτίες διακοπής του καπνίσματος, αμέσως μετά τον κορωνοϊό, βρίσκεται η υψηλή τιμή των τσιγάρων, η οποία είναι και η υψηλότερη σε όλη της Ευρώπη.

Παρόλα τα μέτρα και τις συνεχείς προειδοποιήσεις του Υπουργείου Υγείας για της αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, 7 εκατ. βρετανών εξακολουθούν να καπνίζουν, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των μεταναστών που καπνίζουν από την Ανατολική Ευρώπη. Τέλος, οι αρχές προειδοποιούν πως Ρουμάνοι και Βούλγαροι επιδίδονται σε λαθρεμπόριο φτηνών τσιγάρων αγνώστου προέλευσης, ιδιαίτερα βλαβερών για την δημόσια υγεία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle