Skip to main content

Ιαπωνία: Μάσκα με αντισώματα από αυγά στρουθοκαμήλου εντοπίζει τον κορωνοϊό

Επιστήμονες ανέπτυξαν μάσκα που λάμπει όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως εάν περιέχει ίχνη κορωνοϊού χρησιμοποιώντας αντισώματα από αυγά στρουθοκαμήλου

Μια ομάδα επιστημόνων, σε πανεπιστήμιο στη δυτική Ιαπωνία, ανέπτυξε μάσκα, που λάμπει, όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως εάν περιέχει ίχνη κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας αντισώματα που εξάγονται από αυγά στρουθοκαμήλου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Τετάρτη, σύμφωνα με το Agerpres.

Ομάδα του Πανεπιστημίου του Κιότο, στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ιδρύματος, Γιασουχίρο Τσουκαμότο, 52 ετών, ελπίζει ότι οι μάσκες θα δώσουν στους χρήστες έναν ευκολότερο τρόπο να δοκιμάσουν, εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η ομάδα στοχεύει να λάβει την έγκριση της κυβέρνησης, για να πουλήσει τις μάσκες του επόμενου έτους.

Οι στρουθοκάμηλοι, είναι σε θέση να παράγουν πολλούς διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων ή πρωτεϊνών που εξουδετερώνουν τα παθογόνα στο σώμα.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ομάδα έκανε ένεση σε θηλυκά στρουθοκαμήλου μια ανενεργή και αβλαβή μορφή κορωνοϊού και στη συνέχεια εξήγαγε με επιτυχία μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων από τα αυγά που γέννησαν.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα ειδικό φίλτρο που τοποθετείται μέσα στη μάσκα. Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί και να ψεκαστεί με μια φθορίζουσα βαφή που περιέχει αντισώματα κορωνοϊού από αυγά στρουθοκαμήλου. Εάν υπάρχει ο ιός, το φίλτρο θα λάμπει όταν τοποθετηθεί κάτω από το υπεριώδες φως.

Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε πειράματα για 10 ημέρες σε 32 άτομα που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19 και διαπίστωσε ότι όλες οι μάσκες που φορούσαν έλαμπαν στο φως UV, το οποίο εξασθενούσε με την πάροδο του χρόνου και το ιικό τους φορτίο χαμηλό, όπως μεταφέρει η ertnews.gr.

Η ομάδα υπό την ηγεσία του Τσουκαμότο σχεδιάζει να επεκτείνει το πείραμα σε 150 συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου βρέθηκε θετικός στον Covid-19 αφού φόρεσε μία από τις πειραματικές μάσκες και διαπίστωσε ότι έλαμπε όταν ελέγχονταν.

«Μπορούμε να παράγουμε μαζικά αντισώματα από στρουθοκάμηλους με χαμηλό κόστος. Στο μέλλον, θέλω να μετατρέψω αυτή την ανακάλυψη σε ένα εύχρηστο κιτ δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας», είπε ο Τσουκαμότο.