Skip to main content

IATA: Η ΕΕ να υποστηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών καλεί την ΕΕ να στηρίξει το κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς να υπόκεινται σε τεστ.

Σε ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν,που κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά της πανδημίας στην ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονιστούν σε μία κοινή  πολιτική που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την  ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί.

«Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη αναφέρει η επιστολή. «Ο εμβολιασμός είναι το θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, συνεχίζει η επιστολή. «Ένα πανευρωπαϊκό  αναγνωρισμένο από όλους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια και στους επιβάτε  να πετάξουν χωρίς το φράγμα της καραντίνας », δήλωσε ο de Juniac.

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Η απαίτηση για εναρμονισμένη επανεκκίνηση των αεροπορικών πτήσεων ασφαλώς, ασφαλούς αεροπορίας  

Επίσης, καθώς ο εμβολιασμένος πληθυσμός αυξάνεται, ο de Juniac τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με εναν κοινό σχεδιασμό.

«Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία κινήσεων. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ψυχική αγωνία, θα ξανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολίων θα είναι βασικός παράγοντας. Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη ή τη μείωση των lockdown με τα πρωτόκολλα δοκιμών. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες μπόρεσαν να διαλύσουν γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η επανεκκίνηση θα χρειαστεί συντονισμό », δήλωσε ο de Juniac.

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συναντιούνται την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Ελπίζεται ότι θα κατευθύνουν την Επιτροπή να αναλάβει δράση και να αναπτύξει μια κοινή πιστοποίηση.