Skip to main content

Ήχοι, μουσικές και μνήμες από τη Μικρά Ασία ξυπνούν στην Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής

Η παραγωγή «Ανατολής ηχώ» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΟΜΜΘ με το Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» του ΑΠΘ.

Ήχοι, μουσικές και μνήμες από τη Μικρά Ασία ξυπνούν στην Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, στις 21.30, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παραγωγή «Ανατολής ηχώ» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΟΜΜΘ με το Σύνολο Ανατολικής Κλασικής Μουσικής «Ψαλτήρα» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, στη διάρκεια της οποίας οι ήχοι από τη βυζαντινή μουσική παράδοση διασταυρώνονται με κομμάτια της Λόγια μουσικής της Πόλης και τραγούδια μικρασιάτικα, αστικά και δημοτικά.

«Η καλλιτεχνική και μουσικολογική αφήγηση που θα ξεδιπλώσει στην Πλατεία του Μεγάρου τον τεράστιο πλούτο και την εκφραστικότητα της Μικρασιατικής παράδοσης, συνοδεύεται από όργανα παραδοσιακής ή και κλασικής ανατολικής μουσικής όπως κανονάκι, ούτι, λάφτα, πολίτικη λύρα, μπεντίρ, νέι και άλλα, αποτυπώνοντας τις μνήμες και την ταυτότητα του κόσμου της Ανατολής που λειτούργησε ως «μήτρα» της μουσικής», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του μεγάλου αφιερώματος έχει η υπεύθυνη του συνόλου «Ψαλτήρα», Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κα. Μαρία Αλεξάνδρου. Η ίδια ασχολήθηκε με την έρευνα και την τεκμηρίωση των κειμένων μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ κ. Γεώργιο Κίτσιο.