Skip to main content

Είδη καφέ εσπρέσο: Ο πιο ολοκληρωμένος κατάλογος

Ο εσπρέσο αποτελεί ένα είδος καφέ με πλούσια και έντονη γεύση καθώς και άρωμα - Τι τον διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είδη.

Ο καφές αποτελεί το πιο διάσημο ρόφημα του κόσμου, αυτό που απολαμβάνουμε ζεστό στις κούπες μας, κρύο στα ποτήρια μας και νιώθουμε άμεσα τόνωση και ενέργεια.

Ο εσπρέσο συγκεκριμένα όμως αποτελεί ένα από τα διασημότερα είδη καφέ που έχει την βάση του στην Ιταλία.

Όμως παγκοσμίως έχει καταφέρει με τις διαφορετικές εκδοχές του και τους τρόπους παρασκευής του να κερδίσει την προτίμηση πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παρακάτω θα σας αναλύσουμε όλα τα βασικά είδη του καφέ εσπρέσο ώστε να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα και γνώση σχετικά με το διάσημο και πολύ αγαπημένο αυτό είδος καφέ.

Τα είδη του εσπρέσο

Ο εσπρέσο αποτελεί ένα είδος καφέ με πλούσια και έντονη γεύση καθώς και άρωμα. Έχει λιγότερη καφεΐνη από τα περισσότερα είδη καφέ και φτιάχνεται με την δύναμη και την πίεση του ατμού.

Αυτός ωθεί καυτό νερό με ταχύτητα μέσα από τους αλεσμένους κόκκους, έτσι ο καφές δεν βράζει και κρατά αναλλοίωτο το δυνατό του σώμα.

Ο εσπρέσο πέρα από το είδος του καφέ αφορά και τον τρόπο παρασκευής και σερβιρίσματος του.

1. Espresso: Ο κλασικός εσπρέσο φτιάχνεται από πολύ αλεσμένο και καβουρδισμένο καφέ με αναλογία περίπου στα εφτά με εννέα γραμμάρια με νερό υψηλής πίεσης στους 93-96°C. Συνιστά έναν καφέ με εξαιρετικά ισορροπημένη γεύση και με επίγευση που διαρκεί.
Σερβίρεται σε ένα μικρό φλιτζάνι 40-50ml, είναι στην ουσία ένα shot καθώς πίνεται πολύ γρήγορα λόγω της μικρής του ποσότητας. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κλασικός εσπρέσο αποτελεί και την βάση για την παρασκευή όλων των υπόλοιπων ειδών εσπρέσο.

2. Lungo espresso: Ο καφές lungo αποτελεί αγαπημένη επιλογή πολλών που αγαπούν τον καφέ. Συνιστά έναν καφέ που παρασκευάζονται με μονή δόση καφέ και φιλτράρεται για περισσότερη ώρα από τον κλασικό εσπρέσο και περιέχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφέ. Περιλαμβάνει περισσότερη εκχύλιση ζεστού νερού. Κάθε καφές espresso που κατά την εκχύλισή του ξεπερνά τα 40ml για μονό εσπρέσο και τα 70ml για διπλό, θεωρείται καφές εσπρέσο lungo. Ως καφές έχει ωστόσο ελαφρύτερη γεύση και είναι αρκετά πιο γεμάτος.

3. Espresso doppio: Είναι ο καφές που έχει διπλή δόση εσπρέσο και η ποσότητα του είναι περίπου ίδια με αυτή του εσπρέσο lungo αλλά έχει διπλάσια ποσότητα καφέ. Σερβίρεται σε φλιτζάνι των 150ml.

4. Espresso ristretto: Είναι ένα από τα διασημότερα ειδή εσπρέσο. Ο καφές αυτός σερβίρεται σε φλιτζανάκι για εσπρέσο με ποσότητα μόλις 25-30ml. Συνιστά έναν δυνατό καφέ που παρασκευάζεται με την ίδια ποσότητα καφέ όπως ο κανονικός εσπρέσο αλλά χρειάζεται λιγότερο νερό. Χαρακτηρίζεται ως ένας καφές με πολύ φινέτσα που έχει περίπου 18-20ml espresso αλλά λιγότερο νερό και γρηγορότερη εκχύλιση, συγκεκριμένα αυτή δεν ξεπερνά τα 20 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με έντονη γεύση και άρωμα αλλά και λιγότερη καφεΐνη συγχρόνως.

5. Espresso Americano: Ή αλλιώς και long black είναι ένας καφές που αποτελείται από μια δόση εσπρέσο και στην συνέχεια του προστίθεται ζεστό νερό για αυτό και έχει και την ονομασία long black. Η παρασκευή του γίνεται επομένως όπως ένας κανονικός εσπρέσο μονής ή διπλής δόσης. Με την προσθήκη νερού ο όγκος του καφέ αυξάνεται στα 75-95ml, ενώ ένας ακόμη λόγος για την ονομασία του είναι το ότι σερβίρεται χωρίς γάλα σε ένα ψηλό ποτήρι ή κούπα και μοιάζει με τον καφέ φίλτρου.

Υπάρχει και ο  βιενέζικος εσπρέσο αλλιώς Vienna που είναι στην ουσία ένας  long black που σερβίρεται με χτυπημένη κρέμα αντί για γάλα και ζάχαρη.

6. Freddo Espresso: Το είδος αυτό εσπρέσο είναι το αγαπημένο όλων των Ελλήνων το καλοκαίρι ενώ κάποιοι τον απολαμβάνουν όλες τις εποχές του χρόνου. Παρασκευάζεται με διπλή δόση εσπρέσο 60-70ml. Μετά την εκχύλιση το ζεστό ρόφημα ανακατεύεται και το χτυπάνε ελαφρώς με 2 παγάκια σε μεταλλικό σέικερ ή στη φραπιέρα μέχρι να κρυώσει. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι, με κανονικό πάγο.

7. Caffe corretto: Το είδος αυτό καφέ κατά βάση καταναλώνεται στην Ιταλία. Στην Ελλάδα δεν το γνωρίζουν και δεν το παρασκευάζουν πολλοί. Συνιστά ένα είδος καφέ που παρασκευάζεται από καφέ espresso με μικρή ποσότητα οινοπνευματώδους ποτού όπως γκράπα, λικέρ, κονιάκ ή μπράντι. Είναι πρακτικά ένα ιδιαίτερο είδος καφέ.

Είδη καφέ εσπρέσο με γάλα

Ο καφές εσπρέσο περά από τα παραπάνω είδη παρασκευάζεται και με πολλές διαφορετικές εκδοχές με την προσθήκη γάλατος ή κρέμας. Φυσικά αυτή η προσθήκη κάνει τον καφέ πιο γεμάτο αλλά και πιο πλούσιο σε θερμίδες. Κάποιοι λατρεύουν τα είδη αυτών καφέδων και τα επιλέγουν σε κάθε έξοδο τους. Παρακάτω λοιπόν είναι τα πιο διάσημα και όχι μόνο είδη καφέ εσπρέσο με γάλα.

1. Cappuccino: Ο καφές αυτός είναι το διασημότερο είδος καφέ εσπρέσο με γάλα. Είναι ζεστός καφές διπλής δόσης εσπρέσο και σερβίρεται με το χαρακτηριστικό πλούσιο αφρό του σε μεγάλο φλιτζάνι. Η γεύση του είναι επίσης πλούσια. Παρασκευάζεται από μια δόση Espresso, μια δόση από γάλα στον ατμό και μια δόση αφρόγαλου. Το γάλα ατμίζεται και ο ειδικός που το παρασκευάζει εγκλωβίζει ποσότητα αέρα στο γάλα και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μια μεγαλύτερη ποσότητα αφρού. Στην ουσία συνιστά έναν καφέ εσπρέσο με αφρόγαλα ή κρέμα γάλακτος των 150-180ml.

Υπάρχει και ο mochaccino ο οποίος συνιστά έναν κλασσικό καπουτσίνο με σοκολατένιο όμως αφρόγαλα.

2. Freddo Cappuccino: Ο καφές αυτό ξεχωρίζει ειδικά τους καλοκαιρούς μήνες στην χώρα μας. Το επιλέγουν πολύ και λόγω του συνδυασμού καφέ πλούσιου σε γεύση και της δροσιάς του. Παρασκευάζεται όπως και ο freddo espresso με διπλή δόση εσπρέσο 60-70ml. Μετά από την εκχύλιση το ζεστό ρόφημα αναδεύεται ελαφρώς με 2 παγάκια σε μεταλλικό σέικερ ή στη φραπιέρα μέχρι να κρυώσει. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι, με μπόλικο πάγο και προστίθεται στο τέλος κρύο αφρόγαλα. Σε όποιον αρέσει μια έξτρα πινελιά προστίθεται σκόνη κακάο, σοκολάτας ή κανέλα από πάνω.

3. Espresso Cappuccino Latte: Το είδος αυτό καφέ παρασκευάζεται με μονή δόση εσπρέσο αλλά με μεγαλύτερη προσθήκη γάλακτος. Η αναλογία είναι 1 προς 3 συνήθως, μπορεί ωστόσο να σερβιριστεί και με λιγότερη ποσότητα γάλατος για να αποκτήσει το ρόφημα μια πιο έντονη γεύση. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι.

4. Latte: O latte έχει όπως λέει και το όνομα του ως βάση του το γάλα. Παρασκευάζεται κατά βάση με εσπρέσο, γάλα στον ατμό και περίπου ένα εκατοστό κρέμα γάλακτος στην κορυφή. Στην ουσία αποτελεί έναν εσπρέσο που του προστίθεται ζεστό γάλα  σε θερμοκρασία 70-80  °C, ενώ μπορεί να υπάρχει και ελάχιστος αφρός γάλακτος.

5. Flat White: Ο flat white καφές έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον latte. Συνιστά έναν καφέ με βάση τον εσπρέσο και το γάλα. Πιο συγκεκριμένα το γάλα του flat white δεν έχει μέσα του πολύ αέρα. Αυτό τον κάνει έναν καφέ εσπρέσο με γάλα στον ατμό με καθόλου αφρό.

6. Espresso macchiato: Ο καφές αυτός στην ουσία συνιστά έναν κανονικό εσπρέσο με την προσθήκη ελάχιστου αφρού γάλατος χτυπημένο στον ατμό, γύρω στα 25ml( μια κουταλιά του γλυκού) και αυτό γιατί το γάλα δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/3 του όγκου του εσπρέσο. Υπάρχει και η εκδοχή του caramel macchiato που είναι επίσης ένας κανονικός εσπρέσο στον οποίο προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα αφρόγαλα από πάνω και λίγο σιρόπι καραμέλας και λίγη επίσης βανίλια.

Τέλος, επίσης υπάρχει και η εκδοχή του espresso con pana που στην ουσία πρόκειται για έναν espresso macchiato που αντί για αφρόγαλα προστίθεται μία κουταλιά σαντιγί ή πλούσια κρέμα γάλακτος.

7. Espresso Latte Macchiato: Το είδος αυτό καφέ αποτελεί μια αρκετά δημοφιλής παραλλαγή του Cappuccino. Για την παρασκευή του χρειάζεται μια δόση espresso και ζεστό γάλα. Το σερβίρισμα του γίνεται σε γυάλινο ποτήρι στο οποίο ρίχνουμε πρώτα το ζεστό γάλα και προαιρετικά μετά, μια κουταλιά αφρόγαλα. Έπειτα γίνεται η προσθήκη της μονής δόσης εσπρέσο με τρόπο που να σχηματιστούν τρία επίπεδα χρωματισμών.

8. Espresso Mocha Latte: Ο καφές αυτός παρασκευάζεται από διπλή δόση εσπρέσο μαζί με 60ml περίπου ζεστής σοκολάτας. Έπειτα προσθέτουμε 30ml ζεστό αφρόγαλα. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να προσθέσει κακάο σε σκόνη ή σοκολάτα από πάνω. Είναι ιδανικός για τις κρύες μέρες του χρόνου συνδυάζοντας καφέ και σοκολάτα.

Να αναφέρουμε επίσης πως ο καλύτερος καφές mocha latte είναι αυτός που έχει δημιουργηθεί από μαύρη ζεστή σοκολάτα. Αυτή αναμιγνύεται με τον εσπρέσο και μετά ανακατεύεται απαλά με γάλα στον ατμό. Η επιλογή της μαύρης σοκολάτας κάνει την διάφορα καθώς έχει μεγαλύτερο άρωμα και λιγότερη γλυκάδα ενώ κάποιοι προσθέτουν και σαντιγί.

9. Espresso Romano: Στο είδος αυτό καφέ παρασκευάζεται με εσπρέσο φυσικά μονής δόσης και την ιδιαίτερη πινελιά ενός μικρού κομματιού φλούδας λεμονιού που σερβίρεται στο πιατάκι του φλιτζανιού.

10. Espresso Affogato: Το συγκεκριμένο είδος συνιστά ένα γλυκό που έχει ως βάση του τον καφέ εσπρέσο. Παρασκευάζεται και σερβίρεται ως εξής, σε ένα γυάλινο ποτήρι τοποθετείται μια μπάλα παγωτό βανίλιας και μια μονή ή διπλή δόση εσπρέσο. Αυτό το είδος εσπρέσο είναι το ιδανικό για αυτούς που αγαπούν τα γλυκά και τον καφέ.

11. Double no fun: Αυτός ο καφές εσπρέσο έχει παρασκευαστεί από άπαχο γάλα και ντεκαφεϊνέ εσπρέσο. Είναι ιδανικός για όσους προσέχουν την διατροφή τους και την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουν αλλά συγχρόνως λατρεύουν την γεύση του καφέ σε συνδυασμό με το γάλα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα πιο δημοφιλή είδη καφέ εσπρέσο που θα βρείτε στις καφετέριες. Τα πιο γνωστά ίσως τα γνωρίζατε ήδη σίγουρα όμως όχι με τόσες λεπτομέρειες. Ελπίζουμε να σας κάναμε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση στα είδη καφέ εσπρέσο ώστε να δοκιμάσετε και να επιλέξετε τα δικά σας αγαπημένα.