Skip to main content

Ιερά Σύνοδος: Παραπέμπει Μητροπολίτες για παραβίαση ωραρίου το Πάσχα

Η ΔΙΣ παρέπεμψε μητροπολίτες στους εκκλησιαστικούς ανακριτές για μη τήρηση ωραρίου τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών την περίοδο του Πάσχα.

Στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) βρέθηκαν η επιστολή παραιτήσεως του μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Επιφανίου, καθώς και οι επιστολές και λοιπές ενέργειες των μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, και Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ, οι οποίοι εκλήθησαν να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις αναφορικά με «την απειθαρχία και την έλλειψη σεβασμού που εξεδήλωσαν προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών».

Σε ό,τι αφορά τον αρχιερέα Θήρας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη από τη ΔΙΣ, μετά τη λήξη της συνεδρίας ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναζήτησε τον μητροπολίτη, ο οποίος του δήλωσε ότι δεν έχει υπογράψει επιστολή παραιτήσεως, απέστειλε μάλιστα αυθημερόν επιστολή του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με την οποία επαναλαμβάνει τη διάψευσή του:

«Κατόπιν τούτων, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την αποστολή του παραληφθέντος κειμένου παραιτήσεως στον ανωτέρω μητροπολίτη για τις ενέργειές του».

Εν συνεχεία, σχετικά με τους μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά και Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ, μετά την ακρόασή τους, η ΔΙΣ θεώρησε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις τους και αποφάσισε να τους παραπέμψει σε εκκλησιαστικούς ανακριτές, για να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα για τη στάση την οποία τήρησαν σχετικά με το ωράριο τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών την περίοδο του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, για μεν τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας όρισε τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, για δε τον μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.

Εξάλλου, η ΔΙΣ, με αφορμή τα πρόσφατα δεινά των πυρκαγιών, που έπληξαν «με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, την Αρκαδία, την Λακωνία, καθώς και άλλες περιοχές της πατρίδος μας, απευθύνεται με αισθήματα συμπαθείας και παραμυθίας προς τον ευσεβή ελληνικό λαό, εξαιρέτως δε προς τους πληγέντες από τη φοβερή αυτή καταστροφή».

Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλο, Σερβίας Πορφύριο και Ρουμανίας Δανιήλ, τον μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, τον αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας Λέοντα, τον καθολικό πατριάρχη Κιλικίας και τον αρχιεπίσκοπο Καντέρμπουρι της Αγγλικανικής Εκκλησίας, για τις επιστολές συμπαράστασής τους.

Παράλληλα, η ΔΙΣ εξέφρασε ευχαριστίες και προς τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και προς όλους γενικώς τους εθελοντές, Έλληνες και ξένους, «οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας και συναντιλήψεως ευρέθησαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαϊών για να παράσχουν κάθε βοήθεια, ευχόμενη να έχουν την παρά του Θεού ενίσχυση και ευλογία στη ζωή και τα καλά τους έργα».

Για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, η ΔΙΣ αποφάσισε τη συγκέντρωση και διάθεση πόρων της, προκειμένου να τους ενισχύσει.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ως τόπο σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τον προσεχή Οκτώβριο, το Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Συνόδου, στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Πηγή: newsbeast.gr