Skip to main content

Προβλέψεις-σοκ από Unicredit: Στο 18,6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Η μεγάλη σημασία των τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ό, τι πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Μαύρες είναι οι προβλέψεις της ιταλικής Unicredit για τις επιπτώσεις που θα έχει η κρίση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και ειδικά στην ελληνική.

Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα εκτιμά ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα καταβαραθρωθεί κατά 18,6% το 2020 (σ.σ. την περίοδο των μνημονίων χάθηκε το 25% του ΑΕΠ), εκτίμηση που είναι η χειρότερη για τις ευρωπαϊκές χώρες που παρακολουθεί.

Στην Ευρωζώνη η πρόβλεψη είναι για μείωση του ΑΕΠ κατά 13%, στις ΗΠΑ η πτώση θα φθάσει το 10,8% και η παγκόσμια ύφεση θα κινηθεί στο 6%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιεύει το euro2day.gr, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας φέτος θα διαμορφωθεί στο 11,7% του ΑΕΠ, περίπου όσο και για την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ το 2020 θα προσεγγίσει το 3,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εκτίμηση της Unicredit για το ελληνικό χρέος είναι τρομακτική αφού από το 174,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ τα 2019, το χρέος θα κινηθεί 40 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα στο 218,6% φέτος, πριν υποχωρήσει στο 187,5% το 2021.

Συνολικά για την Ευρωζώνη υποθέτει ότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 85% το 2019 θα βρεθεί η οικονομία στο 111%. Για τις ΗΠΑ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 107,1% πέρυσι και 123% φέτος και 133% το 2021. Αντίθετα για την Ευρώπη το 2021, το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε 102%.

Το βασικό σενάριο προβλέπει μια απότομη πτώση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 της τάξεως του 35% σε αθροιστική βάση), ακολουθούμενο από μια ανάκαμψη το δεύτερο καθώς τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να μειώνονται. Το ισχυρό θετικό αποτέλεσμα του δεύτερου μισού του έτους θα έχει σημαντικό carryover effect και στο τέλος του έτους 2021 το ΑΕΠ θα έχει ενισχυθεί με μια μέση αύξηση το 15-16%. Ωστόσο, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 να είναι 5% χαμηλότερα από το επίπεδο του στο τέλος του 2019.

Η μεγάλη σημασία των τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ό, τι πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης στις αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στα ταξίδια και τις μετακινήσεις. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η επίδραση της επιδημίας μειωθεί από τα τέλη του Απριλίου, (η χώρα υπολείπεται χρονικά της Ιταλίας κατά μία ή δύο εβδομάδες), θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις, να αρθούν τα μέτρα άμβλυνσης των ιών και οι άνθρωποι να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς για να λάβουν την απόφαση για να συνεχίσετε το ταξίδι για διακοπές, εκτιμάει η Unicredit.

Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί επίσης γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη επεκτείνει τη χρηματοδοτική της στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους - καλύπτοντας μέχρι και το 76% όλων των νομικών επιχειρήσεων και το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα - για δύο μήνες έως τον Ιούνιο, εξηγεί η τράπεζα.

Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής κινητοποιήσει εθνικούς πόρους συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της επιδημίας του ιού στην οικονομία, συμπληρώνει.

πηγή: Euro2day.gr